Císařský trhanec měl skončit v koši. Stal se ale božským dezertem, který hravě zvládnete i doma

Trhanec na talíři s brusinkama Wirestock Creators / Shutterstock.com

Císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je typickou vídeňskou specialitou. Tak trochu nepovedený dezert je na první pohled vlastně jednoduchým rozbitým lívancem. Ve skutečnosti v sobě ale ukrývá nejedno lahodné tajemství. Jak se rakouský trhanec připravuje, jaké suroviny v něm nesmí chybět a jak jej připravit na několik dalších způsobů a variací?

Přečtěte si také

Opravit ledničku bude levnější než koupit novou. EU schválila nová pravidla pro právo na opravu

Jak tento sladký omyl vznikl?

Při pohledu na nepořádný talíř plný kousků těsta a ovoce nejednoho strávníka napadne, proč by někdo takto dobrovolně podával moučník. A odpověď je snadná. Nepodával. Trhanec totiž vznikl jako velký nepovedený pokrm. Legend o jeho vzniku je více, všechny mají ale jedno společné. Původně se mělo jednat o úhledný lívanec (nebo velkou palačinku).

Nejznámější příběh vypráví o tom, že jednu takovou palačinku připravoval kuchař pro císaře Františka Josefa I. na jednom z jeho loveckých výletů. Původní dřevorubecký recept se ale vymkl kontrole (někdo tvrdí, že byla palačinka moc tlustá, jiný že se rozpadala kvůli zjemnění mlékem a vejci, nebo že se kuchaři prostě jen nepovedla), a aby se nezdar zamaskoval, překryli v kuchyni potrhané kousky placky ovocem a cukrem. A císaři výsledek natolik zachutnal, že si recept začal poroučet i doma na císařském dvoře.

Muž se ženou v kostýmech sedí u stolu, kde mají trhanec na pánvi Kzenon / Shutterstock.com

Z jakých surovin se trhanec připravuje?

Základ těsta tvoří hladká mouka, vejce (pro nadýchanost je důležitý dobře vyšlehaný tuhý sníh), cukr a mléko. Do těsta neodmyslitelně patří i rozinky máčené v rumu, případně špetka skořice, citronové kůry a vanilky. Na typické chuti se podílí i máslo nebo sádlo, na kterém se velká palačinka smaží a pak samozřejmě obloha a dozdobení.

Tradičně se císařský trhanec podává zasypaný cukrem, s ovocným rozvarem (švestkovým, ale také brusinkovým, ostružinovým, višňovým apod.), případně s jablečným pyré, čerstvým či kompotovaným ovocem, vanilkovým krémem nebo zakysanou smetanou či šlehačkou.

Ve větším množství se trhanec může podávat jako sladký oběd, v menším jako dezertní tečka po jídle nebo jako zákusek ke kávě.

Recept: Císařský trhanec

Na těsto budete potřebovat (na cca 4 menší porce, nebo 2 větší):

  • 400 ml mléka
  • 4 vejce M (oddělit žloutky od bílků)
  • 85 g cukru krystal (část lze nahradit vanilkovým cukrem)
  • 250 g hladké mouky
  • špetku soli
  • cca 50 g rozinek + mističku rumu na naložení
  • 40 g másla
  • moučkový cukr na posypání
  • (podle chuti, nepovinné: lžíci zakysané smetany, kůru z 1/2 citronu)

Postup:

  • Rozinky dejte namáčet do rumu.
  • Mléko, žloutky, cukr, špetku soli, případně lžičku zakysané smetany a citrusovou kůru rozmíchejte v míse do hladké konzistence a přimíchejte prosátou mouku. Nakonec přidejte i rumové rozinky.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do hotového těsta.
  • V hlubší pánvi rozehřejte máslo a poté nalijte těsto. Opékejte z jedné strany zhruba 5 minut dozlatova, poté obraťte a druhou stranu nechte péct, dokud nebude ve středu hotové (záleží na tloušťce těsta). Případně lze trhanec dopéct v troubě při 180 °C po dobu asi 5 až 10 minut.
  • Hotovou palačinku ještě na pánvi natrhejte pomocí dvou vidliček a dejte na talířek stranou. Na stále rozpálené pánvi nechte zkaramelizovat trochu cukru (můžete přilít i kapku rumu, který vám zbyl po máčení rozinek) a trhanec do něj vmíchejte.
  • Podávejte posypané moučkovým cukrem a přelité rozvarem z libovolného ovoce nebo s jinou oblohou (viz výše).
Rakouská sladká palačinka kaiserschmarrn s jablečnou omáčkou, rozinkami a moučkovým cukrem from my point of view / Shutterstock.com

Recept: Rýžový trhanec

Je zajímavou variantou klasického receptu. Jedná se vlastně o spojení trhaného lívance a rýžového nákypu.

Budete na něho potřebovat: 400 g rýže, 1 l mléka, 140 g cukru krystal, 60 g másla, 4 vejce M, sádlo nebo tuk na pečení, špetku soli, mletou skořici, moučkový cukr a stejně jako v základním receptu rumové rozinky a libovolné čerstvé, rozvařené či kompotované ovoce.

Postup: Rýži uvařte do měkka v mléce se skořicí a špetkou soli. Poté smíchejte s cukrem, změklým máslem a žloutky a rozinkami. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zamíchejte do rýžového těsta. To vylijte na rozehřátou pánev s máslem či sádlem a opékejte z obou stran dozlatova. Případně pečte v troubě při 180 °C po dobu asi 8 až 10 minut. Opět ještě horké roztrhejte a posypte moučkovým cukrem.

Rýžový trhanec výborně chutná se švestkovou, brusinkovou nebo jablečnou omáčkou i s vanilkovým krémem a lesním ovocem.

Zdroj: kupi.cz, bydlimekvalitne.cz