Sušení prádla v zimě urychlí trik s ručníkem a pračkou. Málokdo tuší, že funguje i jako sušička

Mladá žena zapíná pračku LightField Studios / Shutterstock.com

Bojujete v zimě se sušením prádla a nemáte doma sušičku? Venku se střídá déšť se sněhem a mrazem, uvnitř zase mokré prádlo na sušáku přispívá k hromadění vlhkosti a riziku vzniku plísní. Ani na topení to není vždy nejvhodnější. Přímé teplo může poškodit určité druhy tkanin a materiálů, navíc zvyšuje náklady na vytápění. Jak tedy sušení prádla urychlit? Úplně vám k tomu postačí klasická pračka a jeden ručník. Máme pro vás několik tipů, jak na to.

Přečtěte si také

Co se stane, když přestanete pít kávu a jak překonat abstinenční příznaky?

Jak sušit prádlo v pračce?

Samozřejmě zázraky jako ze sušičky čekat nelze, i tak ale dokáže pračka zastat tu největší práci. Prádlo bude zbavené největší vlhkosti a bude následně schnout mnohem rychleji. Vše zvládnete během čtvrt hodiny s jedním opomíjeným programem, kterým dnes disponují všechny klasické pračky.

  1. Po vyprání nechte mokré prádlo v bubnu pračky.
  2. Přidejte velký ručník s vysokou savostí (při plnění pračky na něho myslete s volnou kapacitou).
  3. Zapněte program na odstředění s co nejvyšší možnou rychlostí otáček (obvykle má ikonu spirály, případně mrkněte do manuálu, pod jakou předvolbou se ukrývá).
  4. Pokud je obsah stále dost mokrý, můžete program ještě jednou zopakovat s novým suchým ručníkem.
  5. Odstředěné prádlo pak pověste jako obvykle na sušák.
Žena dává ručník do pračky New Africa / Shutterstock.com

Jak vysušit prádlo s ručníkem nebo žehličkou?

Dobrých výsledků dosáhnete i s ručníkem samotným, tento trik je však vhodný spíše pro samostatné kousky oblečení, které potřebujete mít co nejdříve suché. Pokud byste takto sušili celý obsah pračky, moc práce byste si neušetřili.

  1. Na zem nebo stůl položte suchý savý ručník a na něj daný kousek oděvu.
  2. Pak ručník přehněte a zarolujte.
  3. Otáčivými pohyby opatrně ždímejte a vymačkejte přebytečnou vlhkost, která se vsákne do ručníku.

Následně si můžete na pomoc vzít ještě žehličku. Sáhněte po novém suchém ručníku, ten rozprostřete na žehlicí prkno, na jednu polovinu položte daný kousek oblečení a druhou půlkou ručníku ho přiklopte. Pak přežehlete. Z textilie by se měla odpařit další várka vlhkosti, která se opět vsákne do osušky.

Další triky, jak urychlit sušení prádla

V zimních měsících se vyplatí věnovat pozornost i dalším způsobům, jak schnutí prádla v interiéru urychlit, a tím se co nejdříve zbavit hromadící se vlhkosti. V první řadě zkuste v místnosti se sušákem co nejvíce větrat, sušák umístit dál od stěny nebo topení a kousky oblečení věšet s dostatečnými rozestupy. Dobrou službu v tomto ohledu udělají i ramínka, která jednak ušetří místo, zároveň dovolí vzduchu více proudit.

Velké kusy prádla jako jsou prostěradla a povlečení zase můžete vyvěsit na dveře, případně je provizorně natáhnout mezi dvě židle a nechat schnout co největší plochou v prostoru.

Zdroj: kupi.cz