Prestižní ocenění Top Employer 2024 zná vítěze. Zabodovaly Kaufland i Lidl

Muž ve formálním oblečená se raduje, mrakodrapy v pozadí Viewvie / Shutterstock.com

Kaufland se stal již pošesté zaměstnavatelem roku. Ocenění obchodnímu řetězci přiřkl nezávislý mezinárodní Institut Top Employer, který dlouhodobě oceňuje zaměstnavatele podle přístupu k personálním otázkám, pracovních podmínek a celkového vystupování. Mezi oceněnými je i Lidl nebo Amazon.

Přečtěte si také

Vychytávky pro cyklisty, které se vyplatí mít na svém kole

Kaufland opět zaměstnavatelem roku

Cenu Top Employer 2024, kterou každoročně uděluje nezávislý Institut Top Employer, v Česku i v dalších státech Evropy získal již pošesté v řadě obchodní řetězec Kaufland. Hodnotily se pracovní podmínky, personální politika, interní komunikace, vystupování zaměstnavatele na trhu a další faktory.

„Upřímně nás těší, že jsme i tento rok dokázali, jak nám záleží na našich zaměstnancích a obhájili jsme znovu titul nejlepšího zaměstnavatele. Naším dlouhodobým cílem je být jedním z nejatraktivnějších zaměstnavatelů a neustále optimalizovat pracovní prostředí i možnosti rozvoje a ocenění našich zaměstnanců. Jen díky zaměstnancům můžeme našim zákazníkům každý den nabízet příjemný zážitek z nakupování,“ uvedla Viera Uríková, vedoucí oblasti Recruiting & Employer Branding.

Tip: Kaufland pokračuje ve snižování cen. Po potravinách oznámil trvalé zlevnění více než 400 kosmetických výrobků.

Obchod Kaufland Elzbieta Krzysztof / Shutterstock.com

Podle jakých kritérií se rozhoduje o vítězi?

Mezi kritéria, která odborní komisaři každoročně hodnotí, patří například schopnost plánování, nábor a adaptace nových zaměstnanců, školení a rozvoj, talent management, řízení kariéry, benefity a firemní kultura celkově. Kaufland se mohl pochlubit benefity, jako jsou Cafeterie, dvoudenní dovolená navíc pro vybrané zaměstnance, nadstandardní příplatky za noční, Multisport karta, ocenění při jubileích a vánoční balíček.

Vedle Kauflandu se v žebříčku čítajícím 23 společností umístil i řetězec Lidl, který ocenění získal již v minulém roce, dále devět výrobních společností, čtyři logistické, čtyři zdravotnické, tři maloobchodní, dvě zaměřené a bankovnictví a jeden výrobce tabáku, který je zároveň celkovým vítězem za ČR.

Tip: Lidl se připojil k výzvě VEGANUARY. Po celý leden tam seženete veganské produkty ve slevě.

Kdo obsadil první místo?

Pokud jde o celkové pořadí v tomto žebříčku, na prvním místě se umístila společnost JTI, Japan Tobacco International. Pořadí dalších oceněných společnost nezveřejňuje. A jaká kritéria musí firmy splňovat? Každý nominovaný musí získat vysoký počet bodů v šesti různých oblastech péče o zaměstnance, které čítají dvacet různých podtémat, jako jsou způsob oceňování a benefity, strategie rozvoje zaměstnanců, rovnost a férové zacházení.

„Bouřlivý vývoj posledních několika let znamenal pro mnoho organizací, včetně té naší, nutnost přehodnotit svoje postoje k proměňující se podobě toho, jak lidé pracují. Přesto o všech společnostech certifikovaných jako Nejlepší zaměstnavatelé platí, že každý rok překračují dřívější očekávání a udržují si excelentní praxi v péči o své zaměstnance,“ uvedl v rozhovoru pro HR magazín David Plink, ředitel Top Employer Institute.

Usmívající se zaměstnanci obchodu doplňují zboží Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Vítěz sází na home office

Získání ocenění od Top Employer Institute se stává náročnějším každým rokem, přičemž rostoucí konkurence vyžaduje neustálé zlepšování. „Jsme tabáková firma a uvědomujeme si, že musíme našim zaměstnancům poskytovat ty nejlepší podmínky na pracovním trhu,” řekla ředitelka společnosti JTI, Yelena Yugova.

„Už několik let proto u nás například platí pravidla 50 % času home office, 50 % času v kanceláři, vloni jsme podobný režim otevřeli i pro obchodní zástupce, u nichž počítáme s tím, že se jeden v týdnu budou svým klientům a taky papírování věnovat na home office. A ono to funguje – JTI je jedinou tabákovou firmou v Česku, jejíž podíl na trhu setrvale roste,” dodala.

Zdroje: tiskové zprávy jednotlivých řetězců