Společně s nákupem si domů snadno přinesete i brouka potemníka. Zbavit se ho není vůbec sranda

Potemník na popcornu Chaikom / Shutterstock.com

Je hezké vidět venku hmyz, protože ho prudce ubývá a i ten nejmenší se často podílí na opylování rostlin. Vidět hmyz v interiéru ale tak veselé není, a dokonce může jít o děsivý zážitek. Snad každému se stalo, že doma narazil na můru, vosu, včelu nebo třeba mouchu. Takový hmyz většinou jen zabloudí a nemůže najít cestu ven. Jiné to nicméně je, když narazíte na potemníka. Ten se od vás jen tak odstěhovat nehodlá. Jak se ho zbavit?

Přečtěte si také

Tesco končí s nonstop otevírací dobou. V noci už v tomto řetězci nenakoupíte

Jak poznáte potemníka?

Setkání se škůdcem v domácnosti nelze brát nikdy na lehkou váhu, protože nález jednoho může značit výskyt mnohem většího množství. Je potřeba postupovat rychle, jinak dojde k jeho přemnožení. Potemník skladištní je velmi drobný brouk z čeledi potemníkovitých, kterého snadno přehlédnete. Je to zejména kvůli tomu, že je velký zhruba 2–3 mm, a tak ho můžete zaměnit za smítko nebo třeba za zrnko kmínu.

Odkud se u vás vzal?

Stačí na něj ale šlápnout a ucítíte specifický zápach. Ten vydávají i jeho výkaly a moč, kterými znehodnocuje potraviny. Když ho doma najdete, nutně to neznamená, že máte zamořený interiér – pravděpodobně jste si ho přinesli společně s nákupem. Jak jeho jméno napovídá, je běžným obyvatelem ve skladištích potravin, a to nejčastěji v mouce a obilí.

Kde se schovává?

Svou nenápadnost a malou velikost umocňuje tím, že se schovává v drobných štěrbinách spíže, takže je často těžké ho odhalit. Jeho přítomnost poznáte spíše podle toho, že ucítíte jeho páchnoucí sekret. Kromě znehodnocení potravin zápachem podporuje jeho přítomnost v domácnosti i tvorbu plísní.

Čím se potemník živí?

Tento brouk nedokáže konzumovat obilí, když je v celku, protože je pro něj zrno příliš tvrdé. Preferuje proto mouku, obilný prach nebo zrna, které jsou částečně rozdrcená. Kromě toho se dokáže živit i dalšími potravinami, například ořechy, sušeným ovocem, luštěninami, kakaem, psími granulemi, strouhankou aj.

Potemníci v semolinové mouce Pavel Kosolapov / Shutterstock.com

Jak se nepříjemného škůdce zbavit?

  • V první řadě je potřeba ihned vyhodit potraviny, ve kterých jste si ho přinesli. Pokud jste našli potemníka v mouce, nepřebírejte ji, ale celou vyhoďte.
  • Je potřeba vyklidit a vyčistit spíž. Když bude prázdná, vystříkejte ji odpuzovačem hmyzu, a než do ní opět potraviny uložíte, tak ji umyjte, aby insekticid nemohl kontaminovat vaše potraviny. Potemníci jsou citliví i na změny teplot, dokáže je zabít teplo nad 50 °C i mráz pod -20 °C.
  • Veškeré sypké potraviny skladujte odděleně ve vzduchotěsných nádobách.
  • Důkladně ukliďte interiér, aby nikde nebyly drobky nebo jakékoliv zbytky potravin.
Potemníci v dóze s moukou Pavel Kosolapov / Shutterstock.com

Jak se při nálezu potemníka zachovat?

Při nálezu potemníka v domácnosti nepanikařte – nejde o tak zákeřného škůdce, abyste museli volat deratizéra. Ve skladištích sice používají insekticidy, ale ty nikdy nefungují ve 100 % případů, a tak si potemník občas najde cestu i do našich domovů. Zbavit se tohoto nezvaného spolubydlícího není složité, ale je důležité problém neodkládat.

Zdroj: Kupi