Jaká bude otevírací doba v obchodech o státních svátcích 1. a 8. května 2024?

Zábrana vedle pokladny v obchodě Mike_shots / Shutterstock.com

Prvního května se v Česku slaví Svátek práce, o týden později, tedy osmého května, oslavíme Den vítězství. Letos oba státní svátky vycházejí na středu, takže nás sice nečeká prodloužený víkend, jako tomu bylo loni, ale ani takový den volna uprostřed pracovního týdne není vůbec k zahození. A řada lidí si pokládá otázku, kdy mají obchody otevřeno a kdy zavřeno.

Přečtěte si také

Recepty z chřestu: Vyzkoušejte krémovou polévku, salát s mangem nebo chřest na pomerančích

Co říká zákon?

Otevírací doba obchodů na státní svátky se řídí zákonem o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který začal platit od 1. října v roce 2016. Ten stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí zůstat během některých svátků zavřené.

I tak má mnoho lidí před každým státním svátek zmatek v tom, které obchody budou přes svátky otevřené a které ne. Speciálně pro ně nákupní rádce Kupi připravil ucelený celoroční přehled s otevírací dobou supermarketů a hypermarketů po celý rok.

Žena drží v obchodě botu Drazen Zigic / Shutterstock.com

1. května zůstanou všechny obchody otevřené

Na Svátek práce 1. května si můžete zajít bez problémů nakoupit, obchody totiž budou otevřeny. Platit v nich bude i běžná otevírací doba.

8. května bude zavřeno, ne však všude

I přesto, že platná legislativa stanovuje, že musí být všechny velké supermarkety 8. května zavřené, existují i výjimky. Například jediným otevřeným Albertem bude hypermarket v DOC Mercury v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu a splňuje zákonnou výjimku.

Výjimku mají také hned tři prodejny BILLA. V pondělí 8. května zůstanou otevřené prodejny BILLA na Letišti Václava Havla, na hlavním nádraží v Praze i brněnském hlavním nádraží. Tyto prodejny budou mít pro zákazníky otevřeno podle své obvyklé otevírací doby. K dispozici budou všem zákazníkům také všechny obchody BILLA Stop &Shop na čerpacích stanicích Shell nebo VIVA BILLA na čerpacích stanicích OMV.

Výjimku mají také prodejny Globus u autobusového nádraží v Praze na Černém Mostě a Tesco Express s čerpací stanicí (Aš, Cheb, Habartov, Sokolov, Chodov).

Nezavře ani Makro, protože je to velkoobchod a potraviny prodává podnikatelům. Omezení se totiž týkají jen maloobchodů.

Zdroj: Kupi