Citronová tráva: Na zahradě jako dekorace a v kuchyni skvělá přísada do jídel

Citronová tráva ve svazku, čaj z citronové trávy na proutěném podnose Regreto / Shutterstock.com

Pokud patříte k milovníkům thajské a indické kuchyně, jistě citronovou trávu dobře znáte. A jestli o ní slyšíte poprvé, protože orientálním kuchyním příliš neholdujete, určitě si k ní i tak najdete cestu. Ze šťavnatých stonků a cibulek lze připravit nejen exotické pokrmy, ale také léčivý čaj na nachlazení nebo svěží koupel. A i když si citronovou trávu můžete ve svazečcích koupit na farmářských trzích, vůní ani chutí se nevyrovná té čerstvě natrhané z vlastního květináče.

Přečtěte si také

Pravidelná chůze chrání organismus před bolestmi zad i vyšším krevním tlakem. Měříte si kroky?

Znáte citronelu?

Citronová tráva (Cymbopogon citratus) neboli voňatka citronová či citronela je trvalka pocházející z tropických oblastí. Snadno si ji ale vypěstujete i v květináči na parapetu podobně jako koriandr nebo bazalku.

Na rozdíl od jiných bylinek se však citronová tráva dovede rychle rozrůst do velkých, štíhlých trsů, které mohou dosahovat výšky až 150 centimetrů. Zaslouží si tak častější přesazování a odlišnou péči.

Ačkoli všechny části citronely mají svěží citronovou vůni, s citrusy má pramálo společného. Do pokrmů se využívá především její cibulovitá část, neboť výhonky jsou ke konzumaci obvykle příliš tvrdé. Použít je lze maximálně na vyvaření a k přípravě odvaru, který je díky antibakteriálním účinkům a antioxidantům vhodný při nachlazení a trávicích obtížích.

Vyzkoušejte ji – třeba k příštímu obědu

Kde citronovou trávu koupit?

Citronovou trávu můžete vypěstovat ze semínek i sazeniček – obojí seženete ve specializovaném zahradnictví či hobby marketu přibližně za 40 Kč. Pokud se rozhodnete pro pěstování úplně od základu, je potřeba počítat s tím, že semínka mají nízkou klíčivost a chvíli potrvá, než trávu budete moci použít. Mnohem výhodnější je proto poohlédnout se po sazeničkách.

Jako tropická travina citronela vyžaduje hlavně teplo a vlhkou půdu. Na jaře a v létě ji můžete umístit na balkon či do zahrady, kde se jí na slunci bude dařit ze všeho nejlépe. Jakmile však venkovní teploty začnou klesat, je potřeba ji opět přemístit do interiéru. Český mráz by totiž nepřežila.

Trsy a cibulky citronové trávy nakrájené na prkénku SiNeeKan / Shutterstock.com

Jak si ji vypěstovat?

  1. Pro výsev semínek citronové trávy si připravte květináč s odtokem a navlhčený substrát pro tropické rostliny.
  2. Semínka jemně zatlačte do zeminy nebo je lehkou vrstvou substrátu překryjte. Po vysetí substrát lehce zalijte a zakryjte mikrotenovou fólií.
  3. Zhruba po 14 dnech pravidelného rosení by se měly objevit první lístky.
  4. Jakmile sazeničky povyrostou a vytvoří se pravé listy, je nejvyšší čas přesadit je do větší nádoby, ve které budou růst minimálně rok. Rostliny poměrně rychle rostou, budete je tedy přesazovat ještě několikrát.
  5. Postup při přesazování je jednoduchý – rostlinky nesázejte příliš hluboko, aby nebyly utopeny v zemi a měly okolo sebe dostatek volného prostoru pro rozrůstání. Pokud se vám zdá, že je trs trávy příliš velký, můžete jej rozdělit a přesadit do samostatného květináče.
  6. Dovolit si také můžete občasné přihnojování čistě přírodním hnojivem. Pozor si však dejte na přemokření substrátu – citronelu zalévejte, až když bude zem suchá. V zimě pak zálivku omezte.
Citronová tráva v květináčích na okením parapetu Oksana.Bondar / Shutterstock.com

Jak se citronová tráva správně sklízí a skladuje?

Citronovou trávu si můžete z květináče uříznout vždy, když ji budete potřebovat při vaření. Seřezává se nad zemí se zelenou částí a cibulkou, kterou můžete očistit, nakrájet, případně roztlouct tupou částí nože a přidat do asijských jídel, zeleninových salátů, k rybám či drůbeži. Nať se nekonzumuje, pouze se ve svazečku nechává vyvařit. Takto ji můžete použít například do kokosové či krevetové polévky. Druhou možností je citronovou trávu nasušit a uskladnit ji v uzavíratelné sklenici.

Čerstvé bylinky se v kuchyni neztratí

Recept na čaj z citronové trávy

Ať už máte citronovou trávu nasušenou či čerstvou, vždy ji můžete využít k přípravě lahodného a osvěžujícího čaje, který lze pít jak teplý, tak studený. Potřebovat budete dva listy čerstvé či jednu lžíci nasušené trávy, kterou zalijete půl litrem vroucí vody a po pěti minutách přecedíte. Dochutit můžete šťávou z citronu, zázvorem nebo medem.