Domácí langoš, který se vždycky povede a báječně chutná

Langoš je legenda! Ultimátní fast food, na který člověk dostává chuť zrovna v těch nejnevhodnějších chvílích. Zároveň je to jedno z nejúspornějších jídel na doma. Pokud se inspirujete naším receptem a dáte si s langoši tu práci, spokojenost strávníků bude vždy zaručena.

Přečtěte si také

Recept na vynikající krtkův dort: Jakmile si ho doma upečete, už nebudete kupovat polotovar

Jak připravit domácí langoše?

Klasika, kterou milují snad všichni. Langoše se dochucují česnekovou pastou, kterou si jednoduše vyrobíte smícháním utřeného česneku se solí a trochou oleje.

Samozřejmě se doporučuje použít česnek ideálně z vlastní zahrádky. Jedná se o nenáročnou cibulovinu, kterou si na zahradě může pěstovat každý, ale dá se pořídit také na zelných trzích.

Díky zájmu zákazníků ho zařazují do nabídky už i hypermarkety, které poptávka po tuzemském česneku nutí vytlačovat z pultů zahraniční palice, dovážené především z Číny a Španělska.

Langoš s česnekem na talíři Kupi.cz

Česnek – zázračný pomocník

Česnek má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví, jako lék se používal už ve starověku. Pomáhá proti chřipce a nachlazení a dá se použít i jako přírodní náhrada antibiotik při méně závažných infekcích. Obsahuje vitamíny B a C a z minerálů například vápník, železo, zinek, hořčík, sodík nebo draslík.

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 vařený brambor (cca 100 g)
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení
Cibulové kroužky

Cibulové kroužky

Cibulové kroužky podle našeho receptu jsou naprosto vynikající a navíc velmi jednoduché na přípravu. Skvěle poslouží jako malá chuťovka k burgeru nebo ke grilovanému masu, ale můžete si je dopřát i jen tak samotné.

Časová náročnost: 25 min Obtížnost: Snadný
Cibulové kroužky

Postup:

  1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
  2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
  3. Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout (60 minut). Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje (okolo 170 až 175 °C).
  4. Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a přes samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
  5. Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je obložte připravenou náplní (viz níže) a hned podávejte.
Langoš se smetanou a rajčaty Kupi.cz

Langoše lze připravit na více způsobů

Langoše s kečupem a eidamem

Neporazitelná klasika. Buď s česnekovou pastou v základu, nebo bez. Nahoře strouhaný eidam a kečup.

Langoše s rajčaty

Pod rajčata dejte do základu klidně i česnek. S bazalkou, mořskou solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem.

Langoše se soleným tvarohem

Tvaroh, nejlépe tučný, vložte do mísy, osolte a pořádně promíchejte. Poté již můžete servírovat. Výborně langoš funguje také s řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.

Zdroj: cuketka.cz