Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Domácí langoš, který se vždycky povede a báječně chutná

Langoš je legenda! Ultimátní fast food, na který člověk dostává chuť zrovna v těch nejnevhodnějších chvílích. Zároveň je to ale jedno z nejúspornějších a zároveň nejefektnějších jídel na doma. I tak je ale cena za porci více než příznivá. Pokud se inspirujete receptem ze Skromné kuchyně a dáte si s langoši tu práci, spokojenost strávníků bude vždy zaručena.

Přečtěte si také

Český trh přivítá dva nové diskontní řetězce
Český trh přivítá dva nové diskontní řetězce

Langoše s česnekem

Klasika, kterou milují snad všichni. Langoše se dochucují česnekovou pastou, kterou si jednoduše vyrobíte smícháním utřeného česneku se solí a trochou oleje. Samozřejmě se doporučuje použít česnek ideálně z vlastní zahrádky. Jedná se o nenáročnou cibulovinu, kterou si na zahradě může pěstovat každý, ale dá se pořídit také na zelných trzích. Díky zájmu zákazníků ho zařazují do nabídky už i hypermarkety, které poptávka po tuzemském česneku nutí vytlačovat z pultů zahraniční palice, dovážené především z Číny a Španělska.

Česnek – zázračný pomocník

Česnek má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví, jako lék se používal už ve starověku. Pomáhá proti chřipce a nachlazení a dá se použít i jako přírodní náhrada antibiotik při méně závažných infekcích. Obsahuje vitamíny B a C a z minerálů například vápník, železo, zinek, hořčík, sodík nebo draslík.

Langoš s česnekem chutná báječně

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky (4,80 Kč)
  • 250 ml polotučného mléka (2,50 Kč)
  • 1 vařený brambor (cca 100 g) (1,20 Kč)
  • 20 g droždí (1,90 Kč)
  • 2 lžíce oleje (0,60 Kč)
  • 1 lžíce cukru (0,20 Kč)
  • 1 lžička soli
  • olej na smažení (400 ml, 7,60 Kč)

Cena surovin celkem: 18,80 Kč

Cena na porci: 4,70 Kč

Rozpočet počítá s cenami potravin v listopadu 2019. Zahrnuje i dostatečné množství oleje na smažení, náplně na langoše jsou ale zvlášť.

Postup:

  1. Mouku, cukr a sůl promíchejte v míse. Uprostřed vytvořte důlek a přidejte asi 2/3 mléka s droždím. S částí mouky rozmíchejte na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte vzejít kvásek (asi 20 minut v teple).
  2. Ke kvásku přidejte zbylé mléko, strouhaný brambor a olej. V robotu nebo s pomocí vařečky vypracujte řidší těsto. Ze začátku bude hodně lepit, po chvíli hnětení se s ním ale bude pracovat dobře. Klidně přidejte mléko nebo naopak mouku navíc, podle citu.
  3. Vypracované těsto zakryjte a nechte vykynout (60 minut). Poté ho rozdělte na 6 dílů (pro větší langoše, nebo 8 až 10 pro langoše menších rozměrů) a každý vytvarujte do tvaru kulatého bochánku. Bochánky potřete olejem a nechte chvíli odpočinout. V kastrolu nebo vysoké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje (okolo 170 až 175 °C).
  4. Pracovní desku i ruce si potřete trochou oleje. Každý bochánek v ruce vytvarujte do tvaru langoše a přes samotným smažením jej nechte ještě chvíli odpočinout.
  5. Langoše smažte v rozehřátém oleji z obou stran pěkně dozlatova. Smažené je poté přeneste na papírový ubrousek, kde je zbavíte přebytečného tuku. Ještě horké je obložte připravenou náplní (viz níže) a hned podávejte.
Langoš skvěle chutná například s rajčaty

Langoše s kečupem a eidamem

Neporazitelná klasika. Buď s česnekovou pastou v základu, nebo bez. Nahoře strouhaný eidam a kečup.

Langoše s rajčaty

Pod rajčata dejte do základu klidně i česnek. S bazalkou, mořskou solí, pepřem a zakápněte olivovým olejem. 

Langoše se soleným tvarohem

Tvaroh, nejlépe tučný, vložte do mísy, osolte a pořádně promíchejte. Poté již můžete servírovat. Výborně langoš funguje také s řeckým jogurtem nebo se zakysanou smetanou.