Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zakysané mléčné výrobky: Jak posílit imunitu a zažívání

Nina Buday / Shutterstock.com

Zakysané mléčné výrobky jsou populární nejen ve zdravé výživě, ale i obecně. Vyznáte se v nich? Víte, po kterých ideálně sáhnout a co vám vlastně přinesou? Přinášíme článek, díky kterému budete mít přehled.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Správné trávení, podpora střevní mikroflóry a zdraví člověka. I takto se dají v kostce shrnout benefity, které přináší konzumace zakysaných mléčných výrobků. Chcete zažít jejich příznivý vliv na organismus doslova na vlastní (zažívání) kůži? Zařaďte je do běžného jídelníčku – prospějí malým i velkým strávníkům.

Co jsou kysané mléčné výrobky?

Fermentované mléčné výrobky se vyrábějí pomocí mlékařské kultury. Ta se aplikuje do mléka (případně smetany). Mléko stojí, postupně kysá a na samotný závěr fermentace se ochladí. Poté je možné kysaným mléčným výrobkem naplnit obaly. Tento druh produktů je dobře stravitelný, proto vám neuškodí ani v případě, že samotné mléko příliš dobře nesnášíte.

Nezmeškejte v akci

Druhy zakysaných mléčných výrobků

Co je acidofilní mléko, kefír nebo podmáslí?

Zakysaných mléčných výrobků najdete v obchodech tolik, že je mnohdy těžké je rozeznat a vyznat se v nich. Jaké jsou mezi nimi základní rozdíly?

  • Takové acidofilní mléko kysá pomocí mléčných bakterií Lactobacillus acidophilus. Jde o dost kyselý nápoj, který prospívá nejen trávení.
  • Tento nápoj si mnozí mohou plést s kefírem, který je však kromě kysání navíc kvašený. Obsahuje tak nejen mléčné bakterie, ale i kvasinky. Jemně perlivý hustý kefír si zamilujete jako chutnou svačinu.
  • Podobným produktem je pak také kefírové mléko, které však obsahuje méně kvasinek a je řidší.
  • V obchodech najdete také kysané podmáslí. Tato dobrota vzniká smícháním podmáslí a zakysaného mléka. Chuť je příjemně lahodná, obsah tuku nízký – a tak může jít o doplněk jídelníčku při redukční dietě.
  • Dalším populárním produktem je pak kyška nebo zákys. Jde o mléčný výrobek, který je vyroben pomocí mléčné kultury – ať už jogurtové, smetanové nebo kefírové.
  • Mezi nejznámější kysané výrobky patří bezesporu jogurt. Vzniká díky bakteriím, které milují teplo. Jde asi o nejvíce konzumovaný mléčný výrobek.
  • V kuchyni jistě hojně využíváte zakysanou smetanu, která vzniká fermentací smetany. Je výborná pro přípravu teplé i studené kuchyně.
Billion Photos / Shutterstock.com

Jak vybírat mléčné kysané výrobky?

Chcete-li dát přednost kvalitě a nakoupit výrobky, které jsou skutečně zdraví prospěšné, měli byste se vyvarovat těch, jejichž složení obsahuje zbytečné látky, které do nich vlastně ani nepatří. V jogurtech nebo kysaných mléčných výrobcích ve formě nápoje můžete najít různé škroby, zahušťovadla a především cukry. Takové výrobky se při zdravém jídelníčku nedoporučují. Dejte tedy přednost čistým a kvalitním produktům, které si můžete dát podle chuti. Podávejte je s ovocem, jako dip vlastní výroby, udělejte si kysaný koktejl – prostě vsaďte na osvědčenou kvalitu – sami si přidejte, co máte rádi.

Tipy na výrobky: Zakysaná smetana, řecký jogurt a podmáslí z Lidlu

Pokud hledáte lahodné kysané mléčné výrobky, můžete zamířit do Lidlu jako já. Jejich produkty jsem si dlouhodobě oblíbila, proto je jinde nenakupuji. Na dipy a do polévek používám tučnou zakysanou smetanu z Lidlu, která báječně chutná.

  • Tip: Blue cheese dip nejen k masu? Nastrouhejte nivu do zakysané smetany a máte hotovo.

Pokud chcete do jídelníčku zařadit poctivý tučný jogurt, opět nedám dopustit na velký jogurt řeckého typu ze stejného obchodu, který má jako jeden z mála slušné procento tuku, což se opět příjemně odráží na smetanové a velmi jemné chuti. Jogurt s 10 % tuku ráda kombinuji s čistým ovocem, ale abych se přiznala, nejraději jej používám do paleo jogurtového pečiva.

A co dál? Čas od času si pochutnám na zakysaném podmáslí, které v Lidlu seženete v litrové krabici. Je velmi jemné, řidší konzistence. Sáhnu po něm pokaždé, když nestihnu vyzvednout zákys nebo kefír z farmy z Beskyd. A k čemu je nejlepší? Přece ke šťouchaným bramborům s cibulkou. Jednou za čas je třeba zhřešit a ozvláštnit jídelníček, nemám pravdu?