Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi spojují křupavé pečené brambory, hladký jogurtový základ a dvojí strukturu fazolí do svěžího, lehkého, a přesto sytého salátu. Díky jednoduché přípravě, běžným surovinám a přirozeně vyvážené chuti se hodí do práce, na rychlou večeři i jako barevný talíř na víkendový oběd. Je to jídlo, které propojuje jednoduchost s překvapivou plností chutí.
Tenhle recept vznikl z úplně obyčejného oběda během horkého červencového dne, kdy jsme doma hledali něco lehkého, ale stále dostatečně výživného. Brambory byly vždycky taková jistota – levné a dostupné. A když se k nim přidaly fazole a krémový jogurt, vznikl salát, který má v sobě letní energii, ale přitom se úplně skvěle hodí i do zimy, kdy už člověk nechce další hutné omáčky.
Mačkané brambory po upečení získají křupavé okraje, jogurt jim dodá jemnost a fazole se postarají o příjemnou sytost. Je to jídlo, které působí nenuceně, ale když ho jednou vyzkoušíte, objevíte, že má mnohem víc vrstev, než byste čekali.
Brambory jsou v českých kuchyních stálicí, ale málokdo řeší jejich typ. Přitom právě rozdílný obsah škrobu určuje, zda jídlo dopadne podle představ. Pro saláty – zvlášť ty, kde má brambora držet tvar – jsou ideální pevné odrůdy. Takové brambory se nerozpadají, lépe snášejí pečení a výsledná textura je mnohem příjemnější.
Menší brambory typu grenaille navíc vytvářejí hezkou strukturu na talíři a po rozmáčknutí krásně křupou. Škrobové brambory se naopak hodí spíše na kaši nebo noky, protože při vaření měknou a rozpadají se. Když tedy vyberete správný typ, máte napůl vyhráno – a váš salát bude působit profesionálněji, než kolik úsilí ve skutečnosti stál.
Ioannis7 / Shutterstock.com
Mačkané brambory s jogurtem a fazolemi – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 27 minut
Ingredience
- 600 g brambor
- 200 g zelených fazolek
- 240 g borlotti fazolí v konzervě (nebo jiných)
- 1 červená cibule
- 300 g řeckého jogurtu
- 1 citron
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl podle chuti
Na zálivku:
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- sůl a pepř podle chuti
Zapečené brambory s pórkem a slaninou
Hledáte rychlý a sytý recept, který udělá radost celé rodině? Zapečené brambory s pórkem a křupavou slaninou jsou tou pravou volbou. S minimem surovin, skvělou chutí a jednoduchou přípravou v jedné zapékací míse to rozhodně stojí za vyzkoušení!
Zapečené brambory s pórkem a slaninou
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Brambory opláchněte, dejte je do hrnce se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte asi 15 minut, dokud nezměknou. Poté sceďte.
- Uvařené brambory přendejte na plech, lehce je rozmačkejte hřbetem sklenice, zakápněte olivovým olejem, osolte a pečte 30–35 minut, dokud okraje nebudou dozlatova křupavé.
- Scezené borlotti fazole rozložte na druhý plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a vložte do trouby – můžete je péct zároveň s bramborami.
- Zelené fazolky nakrájejte na menší kousky. Dejte je na 4 minuty do vroucí vody, poté je přesuňte do ledové lázně, aby zůstaly svěží a křupavé.
- V míse smíchejte hořčici, olivový olej, vinný ocet, med, sůl a pepř. Do této zálivky přidejte upečené brambory, borlotti fazole i zelené fazolky. Přidejte také červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky a promíchejte.
- V další misce smíchejte řecký jogurt s prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Jogurt rozetřete na dno talíře a nahoru naservírujte bramborový salát.
Tipy pro vylepšení receptu
- Z vlastní zkušenosti doporučuji brambory nepřevařit – když jsou jen tak „akorát na skus“, po rozmáčknutí se skvěle pečou a netvoří se nežádoucí kašovitá textura.
- Pokud chcete salát posunout o level výš, zkuste do zálivky přidat čajovou lžičku dijonské hořčice nebo pár kapek chilli oleje, dodá to celému talíři jemné zahřátí.
- Zelené fazolky vždycky šokujte ledovou vodou, jinak rychle ztratí barvu.
- A řecký jogurt volte hutnější, klidně i vyšší procento tuku – drží lépe a salát se po něm krásně usazuje.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková