Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Řízku a hranolkám z klasické fritézy se nic nevyrovná, jednou za čas je to OK. 10 skvěle hodnocených fritéz

„Friťák“ je dnes skoro sprosté slovo, protože z pohledu zdravého životního stylu není jídlo smažené v oleji zrovna ideální. Ale když si ho dopřejeme jen jednou za čas a v rozumné míře, nic se nám nestane. Připravili jsme pro vás tipy na 10 výborně hodnocených olejových fritéz a pár rad, na co se zaměřit.

Přečtěte si také

Vyrábíme adventní věnec: Trendy barvy 2025, domácí materiály a postup, který zvládne každý

Klasická vs. horkovzdušná fritéza

Klasická olejová fritéza funguje jednoduše. Jídlo ponoříte do rozehřátého oleje a za pár minut máte křupavý řízek, hranolky nebo třeba cibulové kroužky jako z restaurace.

Ať si říká kdo chce co chce, chuťově je to zkrátka klasika, kterou horkovzdušná fritéza zatím nedokáže úplně nahradit. Olej obalí potraviny rovnoměrně, vytvoří tu správnou zlatavou „kůrku“ a výsledek je prostě výborný.

Ovšem netvrdíme, že horkovzdušné fritézy jsou k ničemu, naopak! Využívají cirkulaci horkého vzduchu a smažené jídlo vám připraví s minimem tuku, což znamená méně kalorií, méně přepáleného oleje a menší nepořádek v kuchyni. Mají spoustu programů, velmi snadno se udržují a u většiny jídel obstojí.

Na jaké parametry fritéz se zaměřit?

Pokud chcete autentickou smaženou chuť jídla, žádnou náhražku, řízek z dobře udržovaného „friťáku“ pořád vede.

Ceny olejových fritéz začínají už kolem 700–900 Kč u základních modelů pro jednu až dvě osoby. Kolem 1 500 až 2 500 Kč už seženete velmi dobře vybavené přístroje s vyšším příkonem, nastavením teploty, odnímatelnou nádobou a lepší konstrukcí. Ty nejlepší kousky s mnoha funkcemi a větší kapacitou stojí přes 3 000 Kč.

Klíčové parametry a funkce:

  • Objem nádoby – malé fritézy mají kolem 1,5 litru oleje, běžný standard je 2,5–3 litry, větší modely pojmou až 4 litry
  • Příkon – rozhoduje o maximálním výkonu a rychlosti ohřevu (900–2200 W)
  • Nastavení teploty – ideálně plynulá regulace 130–190 °C
  • Možnost vyjmout nádobu – zásadní pro snadné čištění a vylévání oleje
  • Skleněný průzor a polohovatelný koš – obojí vám pomůže lépe kontrolovat smažení
  • Bezpečnost – ochrana proti přehřátí, automatické vypnutí, dobře odizolovaná rukojeť
  • Části vhodné do myčky – velká úspora času u modelů s vyjímatelnými díly
  • Režimy – časovač, indikace nahřátí, displej s odpočtem času
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Kupi radí: 10 výborně hodnocených fritéz

Jak už bývá naším zvykem, pečlivě jsme prošli e-shopy, které prodávají fritovací hrnce, a také srovnávací portály, abychom zjistili, které mají nejlepší uživatelská hodnocení. Nakoukli jsme i do kamenných prodejen a s olejovými fritézami máme v Kupi také osobní zkušenosti. Těchto 10 olejových fritovacích hrnců vám skvěle poslouží.

  1. SENCOR SFR 9400WH – 2 950 Kč
  2. TEFAL Versalio De Luxe FR495070 – 2 200 Kč
  3. SENCOR SFR 7200SS – 1 800 Kč
  4. SILVERCREST SFO 2000 A1, 2,1L, 2 000 W – 1 600 Kč
  5. HOME DF-B240SU Deep Fry – 799 Kč
  6. HYUNDAI DF 165 – 899 Kč
  7. SENCOR SFR 6200SS – 950 Kč
  8. ROHNSON R 284 – 1 100 Kč
  9. TESLA EasyCook AE300 – 1 200 Kč
  10. ETA Fritola 3172 90000 – 1 300 Kč

Jak se o fritézu starat?

Udržovat klasickou fritézu čistou je oříšek. Olej totiž při smažení vytváří mastný, hutný povlak, který nejde jen tak setřít utěrkou. Jednou za čas je nutné olej přelít do jiné nádoby a při tom ho ideálně přecedit přes jemné sítko nebo plátýnko, aby se odstranily drobky, které urychlují jeho přepalování.

Nejjednodušší údržba je u modelů s vyjímatelnou teflonovou nádobou, kterou stačí vložit do horké vody s jarem, který dokonale odmastí i zapečené zbytky. U fritéz, kde nádoba vyndat nejde, je to o dost pracnější. Čištění musíte provádět přímo uvnitř přístroje a to není příjemná práce.

aileenchik / Shutterstock.com

Nebo chcete přece jen horkovzdušnou fritézu?

Tušíme, že někteří z vás dají přece jen přednost horkému vzduchu, tak jen krátce…

Horkovzdušné fritézy jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce jíst zdravěji a nechce řešit složité mytí ani doplňování oleje. Fungují na principu cirkulace horkého vzduchu, takže k přípravě obvykle stačí jen jedna lžíce tuku nebo vůbec žádný. Výsledkem je lehčí a méně mastné jídlo.

Cena kvalitních horkovzdušných fritéz začíná kolem 1200–1500 Kč, ale běžné rodinné modely stojí okolo 2000–3000 Kč. Multifunkční přístroje s pečením, grilováním nebo dvěma koši můžou stát i víc. Ale jak jsme řekli hned v úvodu, jídlo z nich (podle nás) zkrátka nechutná tak typicky jako z olejové fritézy.

Napište nám do diskuze pod článkem, jaký typ fritézy používáte. Nebo si vystačíte s rendlíkem nebo pánví a v ní rozehřátým olejem?

Zdroje: Kupi.cz, popisy produktů, dTest.cz, Kulina.cz, Expert.cz