„Friťák“ je dnes skoro sprosté slovo, protože z pohledu zdravého životního stylu není jídlo smažené v oleji zrovna ideální. Ale když si ho dopřejeme jen jednou za čas a v rozumné míře, nic se nám nestane. Připravili jsme pro vás tipy na 10 výborně hodnocených olejových fritéz a pár rad, na co se zaměřit.
Klasická olejová fritéza funguje jednoduše. Jídlo ponoříte do rozehřátého oleje a za pár minut máte křupavý řízek, hranolky nebo třeba cibulové kroužky jako z restaurace.
Ať si říká kdo chce co chce, chuťově je to zkrátka klasika, kterou horkovzdušná fritéza zatím nedokáže úplně nahradit. Olej obalí potraviny rovnoměrně, vytvoří tu správnou zlatavou „kůrku“ a výsledek je prostě výborný.
Ovšem netvrdíme, že horkovzdušné fritézy jsou k ničemu, naopak! Využívají cirkulaci horkého vzduchu a smažené jídlo vám připraví s minimem tuku, což znamená méně kalorií, méně přepáleného oleje a menší nepořádek v kuchyni. Mají spoustu programů, velmi snadno se udržují a u většiny jídel obstojí.
Pokud chcete autentickou smaženou chuť jídla, žádnou náhražku, řízek z dobře udržovaného „friťáku“ pořád vede.
Ceny olejových fritéz začínají už kolem 700–900 Kč u základních modelů pro jednu až dvě osoby. Kolem 1 500 až 2 500 Kč už seženete velmi dobře vybavené přístroje s vyšším příkonem, nastavením teploty, odnímatelnou nádobou a lepší konstrukcí. Ty nejlepší kousky s mnoha funkcemi a větší kapacitou stojí přes 3 000 Kč.
Jak už bývá naším zvykem, pečlivě jsme prošli e-shopy, které prodávají fritovací hrnce, a také srovnávací portály, abychom zjistili, které mají nejlepší uživatelská hodnocení. Nakoukli jsme i do kamenných prodejen a s olejovými fritézami máme v Kupi také osobní zkušenosti. Těchto 10 olejových fritovacích hrnců vám skvěle poslouží.
Udržovat klasickou fritézu čistou je oříšek. Olej totiž při smažení vytváří mastný, hutný povlak, který nejde jen tak setřít utěrkou. Jednou za čas je nutné olej přelít do jiné nádoby a při tom ho ideálně přecedit přes jemné sítko nebo plátýnko, aby se odstranily drobky, které urychlují jeho přepalování.
Nejjednodušší údržba je u modelů s vyjímatelnou teflonovou nádobou, kterou stačí vložit do horké vody s jarem, který dokonale odmastí i zapečené zbytky. U fritéz, kde nádoba vyndat nejde, je to o dost pracnější. Čištění musíte provádět přímo uvnitř přístroje a to není příjemná práce.
Tušíme, že někteří z vás dají přece jen přednost horkému vzduchu, tak jen krátce…
Horkovzdušné fritézy jsou skvělou volbou pro každého, kdo chce jíst zdravěji a nechce řešit složité mytí ani doplňování oleje. Fungují na principu cirkulace horkého vzduchu, takže k přípravě obvykle stačí jen jedna lžíce tuku nebo vůbec žádný. Výsledkem je lehčí a méně mastné jídlo.
Cena kvalitních horkovzdušných fritéz začíná kolem 1200–1500 Kč, ale běžné rodinné modely stojí okolo 2000–3000 Kč. Multifunkční přístroje s pečením, grilováním nebo dvěma koši můžou stát i víc. Ale jak jsme řekli hned v úvodu, jídlo z nich (podle nás) zkrátka nechutná tak typicky jako z olejové fritézy.
Napište nám do diskuze pod článkem, jaký typ fritézy používáte. Nebo si vystačíte s rendlíkem nebo pánví a v ní rozehřátým olejem?
Zdroje: Kupi.cz, popisy produktů, dTest.cz, Kulina.cz, Expert.cz