Čokoládové crinkles jsou drobné popraskané sušenky, které spojují měkký vnitřek, křupavý povrch a intenzivní kakaovou chuť. Recept je nenáročný, stačí několik běžných surovin a krátká doba pečení. Po odpočinutí v lednici si těsto vytvoří ideální konzistenci a při pečení vzniknou charakteristické prasklinky. Sušenky se hodí na sváteční pečení, ke kávě i jako malá sladká odměna během dne.
Sušenky, které vypadají jako sněhové vločky a chutnají jako horké kakao
Crinkles jsem objevila před pár lety a od té doby patří k receptům, které dělám pokaždé, když potřebuji rychlou sladkost. Zbožňuji ten okamžik, kdy se kuličky v troubě pomalu roztahují a bílý cukr na povrchu praská do krásného mramorového vzoru. Uvnitř zůstávají hebké a lehce mazlavé, což mi připomíná čokoládové fondanty v mini verzi. Je to recept, který zachrání i uspěchané dny, a přesto působí jako domácí cukrářské kouzlo.
Co dělá crinkles tak výjimečnými
Crinkles mají svůj původ v amerických kuchyních, kde se pekly hlavně o Vánocích. Tajemstvím jejich textury je kombinace kvalitního kakaa a odpočinku těsta. Kakao dodá hlubokou čokoládovou chuť, a když se těsto nechá v lednici několik hodin, zpevní se natolik, že při pečení drží tvar a vytváří ikonické prasklinky. Práškový cukr na povrchu se při teple rozestupuje a tím vzniká kontrast, který si získal oblibu po celém světě.
Čokoládové crinkles
- Počet porcí: 20 až 25 kusů
- Délka přípravy: 25 minut práce plus odpočinek a pečení
Ingredience
- 120 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 180 g třtinového cukru
- 30 ml oleje
- 30 g másla
- 60 g holandského kakaa
- 2 vejce
- práškový cukr na obalení
Rychlé kakaové šneky
Už máte dost dlouhého čekání na kynutí těsta? Vyzkoušejte tyto mini kakaové šneky z kefírového těsta, které vám ušetří čas a zároveň nasytí i ty nejnáročnější strávníky. V dnešní době, když všechno spěchá a času je málo, je radost najít recept, který šetří čas, aniž by ztrácel na kvalitě. Kakaové šneky z kefírového těsta jsou přesně takové – rychlé na přípravu a z talíře zmizí rychlostí blesku!
Rychlé kakaové šneky
Postup přípravy
- Připravte si velkou mísu a nasypte do ní mouku, prášek do pečiva a kakao. Směs promíchejte, aby se suroviny rovnoměrně spojily.
- Do druhé mísy dejte třtinový cukr, olej a změklé máslo. Metličkou míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- Přidejte vejce a znovu šlehejte, dokud směs nezhoustne a nezíská krémovou strukturu.
- Spojte sypké a tekuté ingredience a míchejte, dokud nevznikne husté čokoládové těsto.
- Mísu zakryjte a dejte těsto do lednice alespoň na tři až čtyři hodiny, aby se zpevnilo a dalo se tvarovat.
- Po vychlazení odeberte malé porce těsta a rukama vytvořte pravidelné kuličky.
- Kuličky obalte v práškovém cukru tak, aby byly pokryté ze všech stran.
- Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem s dostatečnými rozestupy.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně dvanáct minut, dokud se na povrchu nevytvoří prasklinky.
- Sušenky nechte krátce vychladnout na plechu, aby se nepolámaly.
Tipy pro vylepšení
- Crinkles mám nejradši, když je nechám těsně po dopečení ještě chvíli dojít na plechu, jejich střed pak zůstane neuvěřitelně měkký.
- Když chci výraznější čokoládovou chuť, přidám lžíci kakaa navíc, ale pak upravím těsto malým množstvím mléka, aby neztvrdlo.
- Osobně těsto chladím přes noc, výsledek je pak stabilnější a sušenky mají krásnější prasklinky.
- A pokud chcete lehce karamelový tón, zkuste do těsta přidat špetku soli, zvýrazní chuť kakaa způsobem, který mě překvapil už při prvním pokusu.
Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz