Tenhle recept má všechno – vůni podzimního lesa, chuť poctivé kuchyně i trochu nostalgie. Kančí se šípkovou omáčkou není obyčejný oběd, ale zážitek, který se rozvine s každým soustem. Není to jídlo na všední den, spíš na chvíle, kdy chcete zapůsobit. Když se maso rozpadá pod vidličkou a omáčka ladí sladkokyselou notu s dotekem vína, pochopíte, proč se tenhle recept drží v rodinách celé generace.
Na tomhle jídle je něco dojemně starosvětského. Kdysi se připravovalo po úspěšném honu, dnes si ho můžete dopřát i bez loveckého úlovku, protože kvalitní kančí hřbet se dá snadno koupit i v běžných řeznictvích. Šípková omáčka k němu neodmyslitelně patří, ať už se vaří podle staré české školy nebo s kapkou moderního improvizování.
O síle šípků a chuti divočiny
Šípky nejsou jen symbol podzimu, ale i opravdová vitaminová bomba. Obsahují až třikrát víc vitamínu C než citrony a mají protizánětlivé účinky, které oceníte hlavně v chladnějším období. Není divu, že už naše prababičky vařily z šípků čaj nebo marmeládu. Do omáček se používá šípková zavařenina, která jim dodá přirozenou sladkost a jemnou nakyslost. Když ji spojíte s masem z divočáka, vznikne něco výjimečného – chuť lesa, podzimu a domova na jednom talíři.
M. Schuppich / Shutterstock.com
Kančí se šípkovou omáčkou – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: přibližně 2,5 hodiny
Ingredience
- 800 g kančího hřbetu bez kosti
- 100 g slaniny
- 2 mrkve
- 2 petržele
- ¼ menšího celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka majoránky
- 1 hvězdička badyánu
- 4 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce rajského protlaku
- 200 g šípkové zavařeniny
- 500 ml masového vývaru
- 100 ml červeného vína
- 200 ml pomerančové šťávy
- 1 lžička divokého koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2–3 lžíce strouhaného perníku
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Očistěte kančí hřbet, nakrájejte ho na větší porce a prošpikujte tenkými klínky slaniny a několika kousky kořenové zeleniny. Maso osolte a nechte ho chvilku odpočinout.
- Mezitím nakrájejte zbylou zeleninu a zbytek slaniny na drobné kostičky.
- Ve větším kastrolu rozpusťte vepřové sádlo a vložte nakrájenou zeleninu, cibuli a kostičky slaniny. Restujte, dokud vše nezíská zlatavou barvu.
- Přidejte tymián, majoránku, badyán a divoké koření. Krátce orestujte, aby se vůně bylin rozvoněly.
- Zasypte cukrem a nechte ho zkaramelizovat. Jakmile zhnědne, přidejte rajský protlak a šípkovou zavařeninu, zarestujte ještě pár vteřin.
- Přilijte vývar, červené víno a pomerančovou šťávu, promíchejte a přiveďte k varu.
- Vložte připravené maso, přikryjte pokličkou a nechte dusit na mírném plameni asi 90 minut, dokud maso nezměkne.
- Měkké maso vyjměte a omáčku propasírujte přes sítko nebo rozmixujte.
- Poté ji zahustěte strouhaným perníkem a dochuťte skořicí a citronovou šťávou.
- Maso vraťte zpět do omáčky, krátce prohřejte a podávejte s houskovým knedlíkem nebo karlovarským.
Tipy redaktorky z kuchyně
- Na tenhle recept si vždy vyhradím čas a klid. Tajemství dokonalé šípkové omáčky je trpělivost – neuspěchat karamel ani dušení masa.
- Pokud chcete omáčku sametově hladkou, propasírujte ji dvakrát a přidejte kapku smetany pro jemnost.
- Skvělý trik je použít místo běžného vína třeba portské nebo trpčí červené z Moravy, které zvýrazní chuť zvěřiny.
- A pokud nemáte po ruce perník, poslouží i pár lžic strouhanky s trochou mleté skořice.
- Omáčku si klidně uvařte den dopředu, přes noc se její chutě krásně propojí a druhý den je ještě lepší.
Zdroj: Kupi, Healthline, Sophia Michalčíková