Tohle není jen obyčejný recept. Dýňové noky se šalvějovým máslem a křupavým prosciuttem chutnají, jako by z vaší kuchyně vedla přímá linka do Toskánska. Jsou jemné, voňavé a mají přesně tu hřejivou chuť, která promění obyčejný večer v malý michelinský zážitek. Přitom je zvládnete připravit i po práci, bez složitého vybavení a s naprosto famózním výsledkem.
Na tenhle recept jsem narazila při čtení rozhovoru s šéfkuchařem Stefanem Secchim, jehož jméno se objevuje v Michelin Guide. Fascinovala mě jeho filozofie – „méně surovin, více emocí“. A přesně takové jsou i tyto dýňové noky. Jemné těsto z pečené dýně má sametovou texturu a lehce oříškovou chuť, která se po spojení s máslem, šalvějí a křupavým prosciuttem mění v něco naprosto dokonalého. Je to jídlo, které působí luxusně, ale přitom je naprosto domácké. Skvělá volba pro večery, kdy chcete zapůsobit – a zároveň si dopřát trochu radosti.
Proč je máslo se šalvějí malé kuchařské kouzlo
Tahle kombinace má kořeny hluboko v italské kuchyni. Když se máslo začne lehce zbarvovat do zlatova, vznikají v něm oříškové tóny, které doplňuje zemitá, aromatická vůně šalvěje. Stačí pár vteřin a máte omáčku, která pozvedne i obyčejné těstoviny. Jak radí Gennaro Contaldo, jeden z nejznámějších italských kuchařů, tajemství je v načasování – šalvěj se má dotknout pánve jen na okamžik, aby byla křupavá, ale nezhořkla. V kombinaci s dýní vytváří dokonalý kontrast sladkého, slaného a voňavého. A přidáte-li k tomu prosciutto, získáte harmonii chutí, kterou budete chtít opakovat pořád dokola.
Dýňové noky se šalvějí a prosciuttem
- Počet porcí: 2–3
- Doba přípravy: 40 minut
Ingredience
Na noky:
- 240 g dýňového pyré (z pečené dýně máslové)
- přibližně 130 g hladké mouky (množství upravte podle konzistence)
- ¼ lžičky muškátového oříšku nebo koření na dýňový koláč
- semolinová nebo hladká mouka na podsypání
Na omáčku:
- 2–3 lžíce nesoleného másla
- 4–5 lístků čerstvé šalvěje
- 1 plátek prosciutta, nakrájený nadrobno
- čerstvě nastrouhaný parmazán na dokončení
Noky s dýňovou omáčkou
Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.
Noky s dýňovou omáčkou
Postup přípravy:
- Připravte dýňové pyré. Dýni máslovou nakrájejte na kostky, rozložte na plech a pečte při 175 °C asi 25 až 30 minut, dokud nezměkne. Poté ji rozmixujte dohladka. Pokud je pyré moc řídké, nechte ho pár minut odkapat přes plátno.
- Do mísy dejte pyré, mouku a muškátový oříšek. Promíchejte, až vznikne měkké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky, ale jen tolik, aby těsto drželo tvar.
- Rozdělte těsto na několik částí a z každé vyválejte váleček. Nakrájejte ho na malé kousky o velikosti sousta a můžete je lehce obtisknout vidličkou, aby měly typické rýhy. Noky rozložte na plech poprášený moukou.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Noky vařte po dávkách, dokud nevyplavou na hladinu, zhruba 3 minuty. Vyjměte je děrovanou lžící a dejte stranou.
- Na pánvi rozpusťte máslo a nechte ho lehce zezlátnout, dokud nezačne vonět po oříšcích. Přidejte šalvěj a krátce ji opečte, aby zůstala křupavá.
- Přidejte nakrájené prosciutto a nechte ho asi půl minuty rozvonět.
- Do pánve přidejte uvařené noky a pár lžic vody z vaření. Rychle je promíchejte, aby se obalily v máslové omáčce.
- Podávejte horké, posypané čerstvým parmazánem a ozdobené křupavou šalvějí.
Tipy redaktorky
- Pár pokusů mi trvalo, než jsem přišla na ideální hustotu těsta. Pokud je pyré moc vodnaté, noky se rozpadají, takže je vždycky lepší ho lehce zredukovat nebo nechat vykapat.
- Chuť krásně zvýrazní špetka chilli nebo pár kapek citronu do másla – vyváží sladkost dýně.
- A když zrovna nemáte prosciutto, klidně použijte slaninu nebo pancettu, dodá jídlu kouřový podtón.
- Pokud chcete servírovat jako hlavní chod, zkuste přidat hrst baby špenátu nebo pár opražených oříšků pro kontrast textur.
Zdroje: Instagram, Sophia Michalčíková, Kupi.cz