Domácí popcorn nebo smažené krekry bez kapky oleje? Ale ovšem, ukazuje virální video, které na sociálních sítích odstartovalo další kulinářský trend. O co jde? Lidé zkouší hloubkově smažit nejrůznější potraviny. Namísto tekutého másla či oleje k tomu ale používají jen sůl. Jak to funguje? A co všechno je možné tímto způsobem připravovat?
Že jste o smažení v soli doposud neslyšeli? Technika vychází z tradičního způsobu přípravy pokrmů v Indii a dalších asijských zemích, kde se jídlo opéká v rozžhaveném písku. Tuto podívanou nabízí především pouliční prodejci, pro které je takový způsob tepelné úpravy jednodušší i levnější. Někdy se takto smaží popcorn, křupky i brambory ve slupce, v Číně zase pečou kaštany.
Smažení v soli potom není tak běžné, funguje ale na podobném principu. Jak například ukazuje tiktokové video Roiceho Bethela, které má více než 16 milionů zhlédnutí a odstartovalo virální hit. V něm tvůrce nejprve nechává na pánvi rozehřát sůl, poté do ní vhodí krekry či zrníčka popcornu a na kameře za chvíli vidíme, jak vše nabývá na objemu a puká.
„Mám vystudovanou kuchařinu, a vůbec jsem netušil, že technika smažení v soli existuje,“ diví se pod videem jeden z fanoušků.
Pokud jste se už těšili na „zdravější“ smažení všech dobrot bez kapky oleje, musíme vás ale zklamat. Na řízky a koblížky zapomeňte.
V soli se totiž dají připravovat jen zcela suché potraviny. Tím se možnosti značně zužují. Techniku si nicméně můžete vyzkoušet třeba s již zmíněným popcornem (určeným na pánev), případně s kupovanými krekry na smažení různých tvarů a příchutí, které se obvykle vyrábí z mouky, bramborového nebo tapiokového škrobu a při vystavení vysokým teplotám se stávají křupavými a nadýchanými.
Jakou sůl zvolit? Sáhnout můžete po obyčejné jodizované kuchyňské, která je u nás nejběžnější a nejlevnější. Připravte se ale na možný „chemický“ zápach v momentě, kdy se začne zahřívat. Vhodnější jsou v tomto ohledu spíše soli bez jodu.
„Bez oleje nám to sice nezvýší cholesterol, ale s množstvím soli to odnese vysoký krevní tlak,“ komentuje trefně pod výše zveřejněným videem řada uživatelů a stovky dalších se přidávají se skeptickým dotazem: „Nebude to příliš slané?“
My jsme se na teoretickou odpověď zeptali Martina Poláška, který v kuchyni pracuje více než třicet let: „Z logiky věci nebudou suché suroviny tak moc slané jako v případě, kdy se sůl rozpouští v tekutině a potraviny ji absorbují. I přesto může na povrchu něco zůstat. U popcornu nebo pražených ořechů, které nakonec stejně solíme, to vadit tolik nebude, jen budou bez oleje sušší. U různých lupínků ke smažení z polotovarů bych byl ale opatrnější, ty bývají hodně slané už v samotném základu,“ uvádí pro redakci Kupi kuchař.
Vždy samozřejmě záleží na preferencích a chuťových zvyklostech každého. Určitě ale technika není vhodná pro každodenní přípravu pochutin. Jako zábavný a neotřelý experiment ale může doma zabavit děti i dospělé. A výhoda nakonec: Nezbude po něm žádné mastné a špinavé nádobí.
Zdroje: TikTok, Kupi.cz, Food&Wine