Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Smažení v soli: Nový trend, díky kterému budete smažit rovnoměrněji než na oleji

Zapylaiev Kostiantyn / Shutterstock.com

Domácí popcorn nebo smažené krekry bez kapky oleje? Ale ovšem, ukazuje virální video, které na sociálních sítích odstartovalo další kulinářský trend. O co jde? Lidé zkouší hloubkově smažit nejrůznější potraviny. Namísto tekutého másla či oleje k tomu ale používají jen sůl. Jak to funguje? A co všechno je možné tímto způsobem připravovat?

Přečtěte si také

Dejte si cibuli do ponožky a budete jako rybička. Babská rada, kterou podporuje i tradiční čínská medicína

Když nemáte písek, použijte sůl

Že jste o smažení v soli doposud neslyšeli? Technika vychází z tradičního způsobu přípravy pokrmů v Indii a dalších asijských zemích, kde se jídlo opéká v rozžhaveném písku. Tuto podívanou nabízí především pouliční prodejci, pro které je takový způsob tepelné úpravy jednodušší i levnější. Někdy se takto smaží popcorn, křupkybrambory ve slupce, v Číně zase pečou kaštany.

Smažení v soli potom není tak běžné, funguje ale na podobném principu. Jak například ukazuje tiktokové video Roiceho Bethela, které má více než 16 milionů zhlédnutí a odstartovalo virální hit. V něm tvůrce nejprve nechává na pánvi rozehřát sůl, poté do ní vhodí krekry či zrníčka popcornu a na kameře za chvíli vidíme, jak vše nabývá na objemu a puká.

Co všechno lze smažit v soli?

„Mám vystudovanou kuchařinu, a vůbec jsem netušil, že technika smažení v soli existuje,“ diví se pod videem jeden z fanoušků.

Pokud jste se už těšili na „zdravější“ smažení všech dobrot bez kapky oleje, musíme vás ale zklamat. Na řízky a koblížky zapomeňte.

V soli se totiž dají připravovat jen zcela suché potraviny. Tím se možnosti značně zužují. Techniku si nicméně můžete vyzkoušet třeba s již zmíněným popcornem (určeným na pánev), případně s kupovanými krekry na smažení různých tvarů a příchutí, které se obvykle vyrábí z mouky, bramborového nebo tapiokového škrobu a při vystavení vysokým teplotám se stávají křupavými a nadýchanými.

Smažení popcornu v soli: jak na to?

  1. Vezměte si pánev vhodnou ke smažení – ideálně litinovou nebo nerezovou (vyhněte se teflonové) a naplňte ji solí.
  2. Nechte za občasného promíchání rozehřívat asi 15 minut (sůl by měla začít lehce hnědnout), případně dosažení požadované teploty nad 150 °C ověřte pomocí teploměru.
  3. Vhoďte do rozpálené soli popcorn, promíchejte a přiklopte pokličkou. Hotové pukance vysbírejte pomocí děrované naběračky a prosejte.
  4. Sůl na pánvi klidně používejte opakovaně.

Jakou sůl zvolit? Sáhnout můžete po obyčejné jodizované kuchyňské, která je u nás nejběžnější a nejlevnější. Připravte se ale na možný „chemický“ zápach v momentě, kdy se začne zahřívat. Vhodnější jsou v tomto ohledu spíše soli bez jodu.

LightField Studios / Shutterstock.com

Jak moc bude jídlo smažené v soli slanější?

„Bez oleje nám to sice nezvýší cholesterol, ale s množstvím soli to odnese vysoký krevní tlak,“ komentuje trefně pod výše zveřejněným videem řada uživatelů a stovky dalších se přidávají se skeptickým dotazem: „Nebude to příliš slané?“

My jsme se na teoretickou odpověď zeptali Martina Poláška, který v kuchyni pracuje více než třicet let: „Z logiky věci nebudou suché suroviny tak moc slané jako v případě, kdy se sůl rozpouští v tekutině a potraviny ji absorbují. I přesto může na povrchu něco zůstat. U popcornu nebo pražených ořechů, které nakonec stejně solíme, to vadit tolik nebude, jen budou bez oleje sušší. U různých lupínků ke smažení z polotovarů bych byl ale opatrnější, ty bývají hodně slané už v samotném základu,“ uvádí pro redakci Kupi kuchař.

Vždy samozřejmě záleží na preferencích a chuťových zvyklostech každého. Určitě ale technika není vhodná pro každodenní přípravu pochutin. Jako zábavný a neotřelý experiment ale může doma zabavit děti i dospělé. A výhoda nakonec: Nezbude po něm žádné mastné a špinavé nádobí.

Zdroje: TikTok, Kupi.cz, Food&Wine