Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na jablečný koláč, co fakt chutná jako od babičky, ale vypadá jako z té nejvíc fancy kavárny

Sophia Michalčíková

Podzim voní jablky, skořicí a teplem z trouby. Když se spojí křehké těsto, sladká jablka a křupavé ořechy, vznikne dezert, který má sílu vrátit vás do dětství. Tenhle jablečný koláč s ořechy je jednoduchý, nadýchaný a přitom krásně efektní. Můžete ho podávat k nedělní kávě, schovat si ho na pondělní svačinu nebo jím potěšit hosty – garantuji, že se po něm jen zapráší.

Přečtěte si také

Dýňová polévka s lososem: Krémová dobrota, která vás v chladných dnech zahřeje a zasytí na dlouhou dobu

Recept na jablečný koláč s ořechy má své kořeny v těch nejklasičtějších domácích dezertech, které voní dřevem a vanilkou. V každé rodině se najde verze, kterou „dělá babička nejlíp“. Já jsem tu svou upravila podle sebe – méně cukru, víc jablek a oříšky, které krásně křupnou pod zuby. Koláč se hodí na neděli i na běžné odpoledne, kdy máte chuť na něco, co zahřeje nejen břicho, ale i duši. Nevyžaduje žádné složité techniky ani speciální vybavení, takže ho zvládne i ten, kdo si troufne na pečení poprvé.

Jablka nejsou jen klasická podzimní surovina, ale i poklad z hlediska výživy. Jsou plná vlákniny, antioxidantů a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. Nejlepší jsou ta místní, sezónní – například odrůdy jako Idared nebo Rubín, které si zachovají chuť i po upečení. Ořechy v koláči zase přidávají zdravé tuky a příjemnou texturu. Věděli jste, že když jablka před pečením krátce povaříte s trochou citronové šťávy, zachovají si svěží chuť a nezhnědnou?

Sophia Michalčíková

Jablečný koláč s ořechy – recept

  • Počet porcí: 8
  • Doba přípravy: 60 minut

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 75 g másla
  • 45 g cukru krystal
  • 400 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 4 větší jablka
  • 1 balíček skořicového cukru
  • 1 lžička vanilkového pudinku
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů
Neviditelný jablečný koláč
Čas přípravy: 1 hod 40 min Obtížnost: Střední

Neviditelný jablečný koláč

Neznámý francouzský koláč, který vznikl neuvěřitelnou náhodou. Skládá se z řídkého těsta a opravdu jemně nakrájených jablek. Jde o dezert, ve kterém jablka doslova splynou s těstem a promění se v delikátní dezert. Neviditelný jablečný koláč je lehký, jemný a díky opravdu tenkým plátkům jablek má jedinečnou texturu, která oslní každého, kdo jej ochutná!

Neviditelný jablečný koláč

Postup přípravy

  1. Do menší misky nalijte vlažné mléko, rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu mouky. Nechte vzejít kvásek, asi 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
  2. V míse smíchejte zbytek mouky se solí a cukrem. Přilijte kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí na ruce. Přikryjte utěrkou a nechte kynout přibližně 45 minut.
  3. Mezitím si připravte jablečnou náplň. Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a dejte do menšího hrnce. Přidejte skořicový cukr, pudinkový prášek a ořechy. Míchejte na mírném ohni, dokud směs lehce nezhoustne a nevypaří se přebytečná šťáva.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na obdélník a rovnoměrně na něj rozprostřete jablečnou směs. Opatrně zatočte do závinu a přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Povrch koláče potřete trochou mléka a nechte ještě 10 minut odpočinout.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne vonět po celé kuchyni.
  7. Po vytažení z trouby nechte koláč chvíli vychladnout a pak ho posypte moučkovým cukrem nebo přelijte trochou medu, pokud máte rádi sladší chuť.

Tipy z redakce

  • Tenhle koláč se nejlíp peče, když použijete kvalitní máslo – dodá těstu jemnost a vůni.
  • Pokud se vám nechce čekat, než kvásek vzejde, použijte sušené droždí, ale přidejte trochu teplejší mléko, aby se aktivovalo.
  • Do náplně můžete kromě ořechů přimíchat i pár rozinek nebo lžičku rumu, který jablka krásně provoní.
  • Když chci, aby koláč vydržel vláčný i druhý den, po upečení ho přikryju čistou utěrkou a nechám vychladnout pomalu.
  • A malý tip na závěr – pokud koláč upečete v kulaté formě, vypadá skvěle i jako dort k nedělní kávě.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, NZIP