Tenhle recept má všechno, co od českého podzimu chcete – vůni pečeného masa, jablek a rozmarýnu, teplo z trouby a trochu toho hříchu navíc. Bůček byl dřív pokrmem chudších vrstev, ale dnes se vrací jako delikatesa, kterou si s chutí dopřejí i foodies. Klíčem k úspěchu je trpělivost a kvalitní maso. Když si dáte práci s přípravou, odměnou vám bude křupavá kůže, šťavnaté maso a jablka, která se rozplynou na jazyku.
Jablka jsou neuvěřitelně vděčná surovina. Kromě klasických štrúdlů nebo koláčů se skvěle hodí i k masu, hlavně k vepřovému. Jejich přirozená kyselost a sladkost pomáhají zjemnit tučnější maso a dodat mu zajímavou chuťovou rovnováhu. Podle kuchaře Zdeňka Pohlreicha „je jablko zázračný most mezi slaným a sladkým“, a právě proto funguje s bůčkem tak dobře. Pokud máte možnost, zkuste mošt z místní farmy – rozdíl oproti běžnému kupovanému je obrovský a chuť masa to krásně podtrhne.
Pečený bůček s jablky – recept
- Počet porcí: 6
- Délka přípravy: 2 hodiny + čas na odležení
Ingredience
- 1,2 kg bůčku bez kosti
- 1 polévková lžíce soli
- 600 ml jablečné šťávy nebo moštu
- 60 ml cideru
- 2 polévkové lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu + pár snítek na ozdobu
- 5 menších jablek s červenou slupkou
- ½ polévkové lžíce jablečného octa
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 2 polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
Postup přípravy
- Ostrým nožem nařežte kůži na bůčku do mřížky, ale neprořízněte až na maso.
- Otřete maso papírovou utěrkou, položte ho kůží nahoru na mřížku nebo tácek a nechte nezakryté odpočívat v lednici alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
- Po vytažení z lednice nechte bůček dojít pokojové teploty. Kůže by měla být suchá na dotek, to zajistí křupavost při pečení.
- Troubu předehřejte na 220 °C (pouze horní a dolní ohřev). Vetřete sůl do kůže a položte bůček do pekáče kůží nahoru.
- Pečte asi 30 minut, dokud nezačne kůžička praskat a zlátnout. Poté snižte teplotu na 160 °C a pečte další hodinu. Během pečení občas zkontrolujte, zda se maso nepřipalovalo.
- Odlijte přebytečný tuk, přilijte jablečný mošt a cider, přidejte pár snítek rozmarýnu a pečte dalších 40 minut.
- Nakonec přidejte celá jablka. Pokud jsou větší, rozkrojte je napůl.
- Pečte ještě 20 minut, dokud jablka nezměknou a nezačnou se rozpadat.
- V malé misce smíchejte jablečný ocet, javorový sirup, hořčici a nasekaný rozmarýn. Touto směsí potřete bůček a pečte posledních 5 minut, aby kůžička krásně zkaramelizovala.
- Po upečení maso zabalte volně do alobalu a nechte alespoň 15 minut odpočívat. Poté nakrájejte na plátky, ozdobte čerstvým rozmarýnem a podávejte s pečenými jablky a čerstvým pečivem.
Tipy pro vylepšení receptu
- Zkušenost mi ukázala, že největší kouzlo bůčku spočívá v trpělivosti. Čím víc času mu dáte, tím lepší bude.
- Pokud máte horkovzdušnou troubu, určitě ji na začátku pečení vypněte – klasický horní a dolní ohřev zajistí, že se maso nevysuší.
- Ráda přidávám i kapku brandy nebo calvadosu do moštu, chuť pak získá neuvěřitelnou hloubku.
- A když si chcete usnadnit život, jablka si předem lehce opečte na pánvi na másle – nejen že budou dřív hotová, ale získají nádherný karamelový tón.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková