Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Sladké tvarohové gnocchi v křupavé strouhance. Rychlý oběd i dezert, který zvládnete do 20 minut

Sophia Michalčíková

Voňavá strouhanka, jemné tvarohové noky a k tomu svěží zakysaná smetana s limetkovou kůrou a hrst sladkých borůvek. Tahle kombinace chutí vás dostane hned na první sousto. Sladký oběd nebo dezert, který je hotový během chvilky, zvládnete i v rušném dni a přitom působí jako sváteční dobrota.

Přečtěte si také

V zimě jako když najde! Naložte si řepu, cibulku a mrkev, zůstanou křupavé a plné vitamínů

Sladké noky mají v české kuchyni dlouhou tradici. Možná si vybavíte klasiku s mákem nebo povidly, ale variací existuje nespočet. Já jsem se zamilovala do verze s tvarohem a borůvkami. Je to jídlo, které voní dětstvím, prázdninami u babičky i létem na chalupě, a přitom ho připravíte během půl hodiny. Hodí se jako rychlý oběd, dezert pro hosty i sladká tečka po nedělním menu.

Tvaroh je v české kuchyni nenahraditelný – používáme ho na buchty, koláče, pomazánky i hlavní jídla. Má vysoký obsah bílkovin, díky čemuž zasytí na delší dobu, a zároveň je zdrojem vápníku. Ve spojení s borůvkami vzniká nejen chuťově skvělý, ale i nutričně vyvážený pokrm. Borůvky patří mezi takzvané superpotraviny, protože obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před stárnutím.

Tvarohové gnocchi s borůvkami – recept

  • Počet porcí: 4
  • Doba přípravy: 15 minut
  • Doba vaření: 10 minut

Ingredience

Na těsto:

  • 500 g tvarohu v alobalu (2 kostky)
  • 2 vejce
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli
  • cca 200 g hrubé mouky

Na obalení:

  • 3–4 lžíce strouhanky
  • 1–2 lžíce másla

Na dochucení:

  • 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
  • 1–2 lžičky cukru
  • nastrouhaná kůra z jedné limetky
  • čerstvé nebo mražené borůvky
Noky s dýňovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Noky s dýňovou omáčkou

Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.

Noky s dýňovou omáčkou

Postup přípravy

  1. Do velké mísy vložte tvaroh, vejce, cukr a sůl. Vše promíchejte, aby vznikla hladká směs.
  2. Postupně přidávejte hrubou mouku a vypracujte těsto. Mělo by být mírně lepivé, ale tvárné.
  3. Těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte váleček. Lehce ho splácněte a nakrájejte na menší kousky, které budou tvořit gnocchi.
  4. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody. Noky vložte do vroucí vody a vařte asi 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
  5. Mezitím si na suché pánvi opražte strouhanku, dokud nezačne vonět. Poté přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  6. Uvařené noky sceďte a hned je obalte ve směsi strouhanky a másla.
  7. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a nastrouhanou limetkovou kůrou.
  8. Noky rozdělte na talíře, přidejte ochucenou smetanu a posypte borůvkami.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Když jsem tenhle recept zkoušela poprvé, trochu jsem to přehnala s moukou a noky byly tvrdší. Doporučuji proto mouku přidávat opravdu postupně a těsto raději nechat trochu lepivější, výsledná struktura bude pak jemnější.
  • Pokud máte rádi sladší jídla, posypte hotové noky ještě moučkovým cukrem nebo je zakápněte medem.
  • V létě zkuste nahradit borůvky malinami nebo jahodami, v zimě je zase skvělá kombinace s kompotovanými višněmi.
  • A pokud chcete jídlo posunout ještě dál, přidejte do strouhankové směsi špetku skořice, voní nádherně a připomene vám dětství.

Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, NZIP