Voňavá strouhanka, jemné tvarohové noky a k tomu svěží zakysaná smetana s limetkovou kůrou a hrst sladkých borůvek. Tahle kombinace chutí vás dostane hned na první sousto. Sladký oběd nebo dezert, který je hotový během chvilky, zvládnete i v rušném dni a přitom působí jako sváteční dobrota.
Sladké noky mají v české kuchyni dlouhou tradici. Možná si vybavíte klasiku s mákem nebo povidly, ale variací existuje nespočet. Já jsem se zamilovala do verze s tvarohem a borůvkami. Je to jídlo, které voní dětstvím, prázdninami u babičky i létem na chalupě, a přitom ho připravíte během půl hodiny. Hodí se jako rychlý oběd, dezert pro hosty i sladká tečka po nedělním menu.
Tvaroh je v české kuchyni nenahraditelný – používáme ho na buchty, koláče, pomazánky i hlavní jídla. Má vysoký obsah bílkovin, díky čemuž zasytí na delší dobu, a zároveň je zdrojem vápníku. Ve spojení s borůvkami vzniká nejen chuťově skvělý, ale i nutričně vyvážený pokrm. Borůvky patří mezi takzvané superpotraviny, protože obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před stárnutím.
Tvarohové gnocchi s borůvkami – recept
- Počet porcí: 4
- Doba přípravy: 15 minut
- Doba vaření: 10 minut
Ingredience
Na těsto:
- 500 g tvarohu v alobalu (2 kostky)
- 2 vejce
- 1 lžička cukru
- ½ lžičky soli
- cca 200 g hrubé mouky
Na obalení:
- 3–4 lžíce strouhanky
- 1–2 lžíce másla
Na dochucení:
- 200 g zakysané smetany (1 kelímek)
- 1–2 lžičky cukru
- nastrouhaná kůra z jedné limetky
- čerstvé nebo mražené borůvky
Noky s dýňovou omáčkou
Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.
Noky s dýňovou omáčkou
Postup přípravy
- Do velké mísy vložte tvaroh, vejce, cukr a sůl. Vše promíchejte, aby vznikla hladká směs.
- Postupně přidávejte hrubou mouku a vypracujte těsto. Mělo by být mírně lepivé, ale tvárné.
- Těsto rozdělte na několik částí a z každé vyválejte váleček. Lehce ho splácněte a nakrájejte na menší kousky, které budou tvořit gnocchi.
- V hrnci přiveďte k varu dostatek vody. Noky vložte do vroucí vody a vařte asi 8 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
- Mezitím si na suché pánvi opražte strouhanku, dokud nezačne vonět. Poté přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
- Uvařené noky sceďte a hned je obalte ve směsi strouhanky a másla.
- Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a nastrouhanou limetkovou kůrou.
- Noky rozdělte na talíře, přidejte ochucenou smetanu a posypte borůvkami.
Tipy pro vylepšení receptu
- Když jsem tenhle recept zkoušela poprvé, trochu jsem to přehnala s moukou a noky byly tvrdší. Doporučuji proto mouku přidávat opravdu postupně a těsto raději nechat trochu lepivější, výsledná struktura bude pak jemnější.
- Pokud máte rádi sladší jídla, posypte hotové noky ještě moučkovým cukrem nebo je zakápněte medem.
- V létě zkuste nahradit borůvky malinami nebo jahodami, v zimě je zase skvělá kombinace s kompotovanými višněmi.
- A pokud chcete jídlo posunout ještě dál, přidejte do strouhankové směsi špetku skořice, voní nádherně a připomene vám dětství.
Zdroj: Kupi, Sophia Michalčíková, NZIP