Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Luxusní víkendová snídaně? Recept na vejce Benedikt, na kterém nemáte co pokazit

Canva

Víno po ránu? Ale proč ne! Pokud si ho dáte do holandské omáčky k vejcím Benedikt, nemůže vám nikdo nic vytknout. Holandská omáčka se dělá různými způsoby, ale ta s vínem je naprosto nezapomenutelná. A jak si tuto snídaňovou pochoutku připravit? Je to o dost snazší, než si myslíte.

Přečtěte si také

Zásnubní prsten: Cena se má rovnat trojnásobku platu? Japonská tradice vzbuzuje debaty

Asi jen málokdo si doma dělá jen tak na snídani vejce Benedikt. To je ovšem škoda – jedná se o delikátní recepty vonící luxusem, který si vy i vaše polovička jistě zamilujete. A co je nejlepší, na přípravě není téměř nic těžkého. Tak pojďme na to!

„Pouze“ pečivo, omáčka a vejce

Příprava vejce Benedikt se skládá ze tří hlavních částí – pečiva, holandské omáčky a zastřeného vejce. Tvorba omáčky i úprava vejce budou zcela na vás, pečivo však můžete koupit – hodí se kaiserka či kus bagety.

Pro ten nejlepší zážitek je nicméně potřeba upéct si pečivo vlastní – a ideální jsou anglické muffiny! Není to vůbec složité, pojďte tím rovnou začít!

Co budete potřebovat?

Jednotlivé ingredience vám v tomto množství vystačí hned na 5 velkých muffinů.

  • 400 g hladké mouky
  • 175 ml polotučného mléka
  • 50 ml vody
  • 50 g másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli

Postup přípravy:

Do misky si nalijte vlažné mléko, vodu, přidejte lžičku cukru moučky, sáček sušeného droždí a tři lžičky hladké mouky, kterou jste si na muffiny odvážili. A následně vyčkejte, než vzejde kvásek, cca 20 minut. Během čekání si zatím rozehřejte máslo a nechte ho vychladnout.

Jana Albrechtová

Jakmile bude váš kvásek vypadat podobně jako na fotce a máslo bude vlažné, pomocí stěrky ho přidejte společně s máslem k mouce se solí a směs ručně či v robotu proměňte v krásně nelepivé těsto. To poté přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto na pomoučeném válu vyválejte a vykrajujte z něj kolečka vysoká cca 2 cm – na vykrajování skvěle využijete třeba obyčejný hrníček. Výsledné bochánky následně přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte opět nakynout po dobu 30 minut až 1 hodiny.

Jana Albrechtová

Muffiny si můžete samozřejmě upéct i v troubě, ale mnohem lépe chutnají z pánve – pečte je přibližně 10 minut z každé strany a klidně i na bocích. A pokud chcete, upečte si je den dopředu, na jejich chuti se nic moc nezmění.

Holandská omáčka

Muffiny máte hotové – a co dál? Aby byla vaše královská snídaně kompletní, bez vynikající omáčky se neobejde. Jak si ji připravit?

Co budete potřebovat?

  • 2 žloutky
  • 60 ml bílého suchého nebo polosuchého vína
  • sůl a pepř
  • 140 gramů másla
  • citronovou šťávu

Postup přípravy:

Receptů na holandskou omáčku existuje vícero a i vy si můžete upravit svůj vlastní. Důležité je pouze pravidlo poměru surovin – na jeden žloutek použijte 60–95 gramů másla, záleží na vás. A co dál?

Na sporák si postavte hrnec s vodou a přiveďte ji k varu, poté plamen stáhněte na minimum. Nad hrnec s vodou později přijde miska – holandská omáčka se totiž připravuje nad párou.

Misku si však zatím ponechte stranou – dejte do ní žloutky, přilijte vlažné, bílé víno a ručně šlehejte cca 4 minuty v kuse. Jakmile směs zesvětlá a mírně zhoustne, přesuňte misku nad páru a přidejte rozpuštěné máslo. Opět šlehejte, aby omáčka dále houstla, a přisypte i sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy.

Jana Albrechtová

Zastřené vejce – jak na něj?

Pečivo i omáčku máte, je čas na to nejlepší – vejce Benedikt neboli zastřené vejce. Ingredience asi nemusíme představovat – budete potřebovat vejce, vodu a 1 lžíci octa.

Vodu si v rendlíku přiveďte téměř k varu, při vkládání vajíčka však vřít nesmí (mohla by ho roztrhat). Přidejte do ní lžíci octa a jakmile bude připravena, promíchejte ji dokola tak, aby v ní vznikl vír (díky němu se vejce semkne dohromady) – a vajíčko do něj opatrně rozklepněte. Po přibližně 3 minutách jej pak děrovanou naběračkou vyndejte. Bílek by měl být pevný, zatímco žloutek měkký.

Tip: Nejvhodnější jsou vajíčka domácí, u kterých víte, že jsou opravdu čerstvá. Čím čerstvější vejce jsou, tím lépe drží jejich bílek pohromadě.

Velké finále

Jakmile máte všechny tři složky hotové, můžete začít servírovat. Muffiny podélně rozřízněte a opražte je na másle, na pečivo pak můžete přidat další ingredience – anebo nemusíte. Šunka od kosti, slanina, sýr, smažená cibulka, výběr je čistě na vás.

Na muffin (a jeho případnou vrstvu) pak přijde samotné vejce a až na něj přeliv z mírně teplé, holandské omáčky. Tu navíc lze klidně i lehce opálit flambovací pistolí, čímž na ní vznikne delikátní krustička, která i zabrání jejímu stékání.

Jana Albrechtová

A to je vše! Přejeme vám dobrou chuť a hodně úspěchu při přípravě této božské snídaně!