Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na malinovo-pistáciový frangipane koláč: Křehké těsto, pistáciový krém a malinová vrstva

Sophia Michalčíková

Tenhle koláč je přesně ten dezert, který si na stole zaslouží hlavní roli. Máslové těsto, jemný pistáciový krém a malinová vrstva, která osvěží každé sousto. A navrch čerstvé maliny s drcenými pistáciemi, které z něj udělají kousek, po kterém se jen zapráší. Přitom to není žádná složitá cukrařina, ale recept, který zvládne každý, kdo má chuť zkusit něco víc než klasickou bábovku.

Přečtěte si také

Kvíz: Policejní akademie i Krotitelé duchů. Otestujte si, jak si pamatujete bláznivé komedie 80. a 90. let

Frangipane zní možná trochu exoticky, ale jde o starý recept na dezert, který se pekl už v renesanční Itálii a později si získal Francouze. Tradičně se připravuje z mandlí, ale pistácie mu dodají krásně zelenou barvu a bohatou chuť, která se dokonale potkává s malinami. Ten kontrast sladkého a lehce nakyslého je podle mě prostě neodolatelný.

Na pistáciích je krásné to, že nejsou jen chutné, ale i zdravé. Obsahují spoustu bílkovin a zdravých tuků, takže se o nich mluví jako o jedněch z nejlepších ořechů pro srdce. A maliny? Ty si spojujeme hlavně s létem, ale i když sáhnete po mražených, pořád dodají dezertu tu správnou svěžest. Tahle kombinace není jen o chuti, ale i o pocitu, že si dopřáváte něco výjimečného.

Malinovo-pistáciový frangipane koláč

  • Počet porcí: 10
  • Délka přípravy: 90 minut včetně chlazení a pečení

Ingredience

Na těsto:

  • 200 g másla
  • 80 g krupicového cukru
  • 330 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 20 g žloutku
  • 20 g smetany ke šlehání

Na pistáciový frangipane krém:

  • 100 g mletých pistácií
  • 100 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky

Na malinovou vrstvu:

  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce vody
  • 200 g malin (čerstvé nebo mražené)

Na dokončení:

  • 200 g vanilkového krému nebo pudinku
  • hrst čerstvých malin
  • drcené pistácie
Tvarohový koláč s ostružinami a mandlemi
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Tvarohový koláč s ostružinami a mandlemi

Představte si lahodný tvarohový koláč, posypaný šťavnatými ostružinami a křupavými mandlemi – taková dobrota se na stole dlouho neohřeje. Ať už ho připravíte na slavnostní oběd, nebo si ho vychutnáte s rodinou v klidnou neděli, tento koláč zaručeně potěší každého u stolu.

Tvarohový koláč s ostružinami a mandlemi

Postup přípravy

  1. Do mísy nasypte mouku, cukr a špetku soli. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a prsty vytvořte drobenku. Přidejte vejce a vypracujte hladké těsto.
  2. Rozválejte těsto mezi dvěma pečicími papíry a dejte do lednice na 30 minut odpočinout.
  3. Přendejte těsto do koláčové formy, ořízněte okraje a propíchejte dno vidličkou.
  4. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 170 °C.
  5. Smíchejte žloutek se smetanou a potřete předpečený korpus.
  6. Vraťte do trouby na dalších 15–20 minut, dokud není zlatavý.
  7. Připravte pistáciový krém. Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, přidejte vejce, pistácie a mouku. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs.
  8. Krém rozetřete na předpečený korpus a pečte dalších 15–20 minut při 160 °C. Nechte zchladnout.
  9. Mezitím připravte malinovou vrstvu. Maliny svařte s cukrem, přidejte škrob rozmíchaný ve vodě a míchejte do zhoustnutí.
  10. Odstavte, nechte vychladnout a poté malinovou směs rozetřete na pistáciový krém a uhlaďte.
  11. Do středu koláče nastříkejte vanilkový krém, ozdobte čerstvými malinami a posypte drcenými pistáciemi.
  12. Dejte aspoň na půl hodiny vychladit do lednice.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete, aby byl korpus ještě křehčí, použijte kvalitní máslo s vyšším obsahem tuku.
  • Malinovou vrstvu doporučuji propasírovat přes sítko, pokud nemáte rádi zrníčka, ale já je v koláči nechávám, protože dodávají přirozenou texturu.
  • Pistácie můžete zkombinovat s mandlemi, pokud jich nemáte dost.
  • A pro extra efekt zkuste na závěr koláč pocukrovat nebo polít bílou čokoládou.

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz