V tomto článku jsme se zaměřili pouze na přírodní sirupy. Slazeným „limonádovým“ sirupům nebo umělým sladidlům se budeme věnovat někdy jindy. V regálech českých marketů nejčastěji narazíte na čekankový, agávový, javorový, ale občas i na datlový nebo rýžový. Ještě větší výběr pak mají e-shopy. Co byste o sirupech měli vědět?
Jestli kolem nich v obchodě vždycky jenom procházíte, protože nevíte, k čemu jsou dobré, jste tady správně. Přírodní sirupy jsou oblíbenou alternativou klasického cukru nebo medu. Používají se na dochucení kaší, jogurtů, palačinek, při pečení nebo k doslazení čaje. Každý z nich má ale jiné vlastnosti, takže se hodí pro něco jiného (viz níže).
V našem srovnání se zaměříme na pět klíčových parametrů:
Na rozdíl od klasického bílého cukru obsahují přírodní sirupy často i další látky, třeba vlákninu, minerály nebo antioxidanty. Oproti umělým sladidlům, jako je aspartam nebo sukralóza, mají sirupy vyšší energetickou hodnotu, ale bývají lépe snášeny lidským organismem a mají přirozenější chuť.
Na druhou stranu i přírodní sirupy jsou stále formou cukru a je třeba s nimi zacházet s mírou. Koupíte je v supermarketech, v lékárnách i na specializovaných e-shopech. A co med? Ten má zase antibakteriální účinky a je zcela přírodním produktem bez průmyslového zpracování. O medech v českých supermarketech jsme psali v samostatném článku.
Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky a je známý svým velmi nízkým glykemickým indexem (pod 5) a vysokým obsahem vlákniny až 70 %. Používá se do pečení, kaší, jogurtů i nápojů.
Je ideální pro diabetiky, při redukční dietě nebo pro ty, kteří si zkrátka hlídají příjem cukrů. Není vhodný pro děti do 3 let kvůli zmíněnému vysokému obsahu vlákniny.
Agávový sirup se vyrábí z listů agáve a má velmi nízký GI, protože obsahuje hlavně fruktózu. Je sladší než cukr, takže ho stačí menší množství. Chuťově je neutrální, hodí se do kávy i studené kuchyně.
Pozor na něj. Kvůli vysokému obsahu fruktózy se nehodí k časté konzumaci. Není vhodný pro lidi s problémy s játry, metabolickým syndromem nebo inzulinovou rezistencí.
Co by to bylo za pravé americké palačinky bez javorového sirupu? Tradiční severoamerické sladidlo se vyrábí z mízy javoru cukrového. Má výraznou chuť s tóny karamelu a vanilky. Hodí se hlavně ke zmíněným palačinkám a na dezerty.
Je vhodný pro ty, kteří chtějí něco zdravějšího než cukr, ale pořád potřebují silné „sladidlo“. Pro diabetiky ani při dietě není ideální.
Datlový sirup se vyrábí z rozvařených datlí, takže si zachovává minerály i antioxidanty. Má tmavou barvu, hustou konzistenci a výraznou sladkou chuť s tóny karamelu jako javorový sirup. Hodí se do pečení, raw dezertů a orientální kuchyně.
Pokud vám nevadí jeho výrazná chuť, hodí se pro běžné slazení. Díky přírodnímu původu je ideální pro děti a vegany.
Rýžový sirup se vyrábí fermentací rýže. Má jemně karamelovou chuť, je méně sladký než cukr a téměř neobsahuje fruktózu. Používá se do pečení, na dochucení kaší nebo k doslazení pokrmů pro malé děti.
Absolutně není vhodný pro diabetiky. Používá se spíš příležitostně a v malém množství do dětské výživy, kde se chcete vyhnout fruktóze.
Jak už jsme mohli vyčíst výše, z pohledu výživy a glykemického indexu jasně vítězí čekankový sirup. Má totiž minimum kalorií, velmi nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Skvěle poslouží při dietě i dlouhodobě při dodržování zdravého stravování. Špatný není ani javorový sirup, ale je o dost sladší a taky bývá výrazně dražší.
Nejhůře dopadá agávový sirup, který sice nezvyšuje rychle hladinu cukru v krvi, ale obsahuje extrémní množství fruktózy, která zatěžuje játra a přispívá ke vzniku tzv. civilizačních nemocí, jako je obezita apod. Nejlevněji vychází rýžový a datlový sirup, ale u nich je potřeba zvážit i glykemický index a množství cukru.
Napište nám do diskuze k článku, jestli používáte přírodní sirupy, a pokud ano, tak které. Nebo preferujete med?
Zdroje: Kupi.cz, etikety na sirupech, Healthline, Lékárna, Gymbeam