Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Šťáva z brambor patří do těla, ne do dřezu. Zlepší trávení, pleť i stav vlasové pokožky

Maryna Osadcha / Shutterstock.com

Pokud nějakým způsobem zpracováváme syrové brambory, tak bramborovou šťávu bereme jako odpadní produkt. Vymačkaná často končí ve dřezu nebo v záchodě. Ale věděli jste, že bramborový „džus“ obsahuje spoustu vitamínů a minerálů? Na některé látky si ale musíte dát pozor.

Přečtěte si také

Za 20 minut máte hotovo: Kuřecí prsa v krémové estragonové omáčce, která chutnají jako z luxusní restaurace

Bramborová šťáva je nabitá prospěšnými látkami

Brambory bereme jako naprosto obyčejnou přílohu, ale pravda je, že obyčejné vůbec nejsou. Jak potvrzuje například studie z roku 2018, obsahují vitamíny skupiny B, hodně vitamínu C a také minerály jako draslík, hořčík, vápník, železo nebo zinek.

Navíc v nich najdeme i antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti zánětům a volným radikálům. Všechny tyto látky se ve velkém množství nacházejí právě v čerstvé šťávě, která vzniká při strouhání nebo lisování syrových brambor. Pokud použijete kvalitní, ideálně domácí hlízy nebo ty BIO od ověřeného farmáře na trhu, získáte velmi silnou a zdravou šťávu, která je podle některých označována i jako „elixír mládí“.

Důležitá je čerstvost, protože bramborová šťáva se rychle kazí a není příliš vhodné skladovat ji delší dobu. Pokud vás zaujala a rádi byste ji vyzkoušeli, vždycky si ji připravte čerstvou a ideálně ji do několika hodin spotřebujte.

RVillalon / Shutterstock.com

Dá se pít, nebo se musí zpracovat?

Bramborovou šťávu můžete bez problémů pít tak, jak je, ale má jednu nevýhodu – její chuť není úplně „dokonalá“. Eufemisticky řečeno. Pokud vám nevyhovuje její zemitá a trochu trpká chuť, můžete ji zjemnit třeba kapkou citronové šťávy, medem nebo přidáním trošky ovocné šťávy.

Velmi důležité je upozornit, že šťávu byste neměli vyrábět ze zelených nebo hodně naklíčených brambor. Ty totiž můžou obsahovat vysokou koncentraci solaninu, přírodního jedu, který ve větším množství škodí. Vybírejte proto jen zdravé a nepoškozené brambory, ideálně nové a dobře umyté. Nové brambory ani neškrábejte, protože většina cenných látek se nachází těsně pod slupkou.

Zlepšuje zažívání, hladinu cukru i pleť

Zdravotní benefity brambor a bramborové šťávy potvrzují moderní studievýzkumy, ale jejich prospěšnost byla známá už dávno. V lidovém léčitelství je šťáva po generace považována za pomocníka při trávení. Dokáže uklidnit podrážděný žaludek, pomáhá při zácpě i průjmu a využívá se i při žaludečních nebo dvanácterníkových vředech.

Někteří lidé ji pijí také kvůli regulaci krevního cukru nebo cholesterolu. Obsahuje totiž rezistentní škrob, který prospívá střevní mikroflóře a snižuje inzulinovou rezistenci.

Zvenku pak prospívá pleti. Když z bramborové šťávy uděláte tonikum, můžete s ní hydratovat suchou pokožku a zjemnit ji. Pravidelné používání prý pomáhá zmenšit póry a zmírnit tmavé kruhy pod očima. Může se používat i při ekzémech, akné nebo jiných kožních potížích.

A podobné účinky má i na vlasovou pokožku. Pokud vás trápí lupy, zkuste si šťávou oplachovat vlasy. Měla by pomoci srovnat pH a omezit množení kvasinek.

Ermak Oksana / Shutterstock.com

Jak z brambor (a šťávy) dostat to nejlepší?

Základem je správná příprava. Nejjednodušší způsob je nastrouhat syrové brambory na struhadle a šťávu z nich vymačkat do misky. Kdo má doma odšťavňovač, může samozřejmě použít ten.

Když máte k dispozici nové brambory s jemnou slupkou, nemusíte je ani loupat, jen je dobře umyjte. Pokud vám samotná šťáva opravdu dvakrát nevoní i nechutí, zkuste ji vylepšit citronem, jablkem nebo třeba mrkvovou šťávou, jak jsme si už řekli.

Jako pleťové tonikum se používá tak, že si jednoduše navlhčíte vatový tampónek, naneste šťávu na obličej, necháte pár minut působit a pak opláchnete. Na ekzémy nebo klouby se zase hodí obklady. Gázu nebo hadřík namočte do šťávy a přiložte na 10 až 15 minut na postižené místo. Kúru můžete opakovat každý den, ideálně po dobu několika týdnů.

Ale zpět k pití… Pokud bramborovou šťávu budete zkoušet poprvé, začněte s menší dávkou, třeba se dvěma polévkovými lžícemi ráno a večer. Uvidíte, jak na ni vaše tělo bude reagovat, a postupně můžete dávky zvyšovat. Tak co, chystáte se na ochutnávku?

Zdroje: Kupi.cz, PubMed, NCBI, Healthline, ResearchGate