Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Znáte jen avokádový toast? Tady je jeho letní konkurent s karamelizovanými meruňkami a sýrem

Sophia Michalčíková

Křupavý toast, na kterém se rozplývá jemný kozí sýr smíchaný s ricottou, navrchu karamelizované meruňky vonící létem a k tomu pár kapek medu s rozmarýnem. Ideální na víkendový brunch, rychlou večeři nebo když chcete ohromit návštěvu něčím jednoduchým, ale geniálním.

Přečtěte si také

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami: Je jednoduchý, rychlý a vždycky se sní do posledního drobku

Kombinace toastu s ovocem? To je relativně moderní vynález, který se zrodil v éře food bloggerů a instagramových snídaní. Meruňkový toast má však hlubší kořeny, podobné kombinace najdete v tradičních středomořských kuchyních, kde se sladké ovoce běžně kombinuje se sýry a bylinkami. Co dělá tenhle recept výjimečným, je grilování meruněk. Teplo z nich vytáhne přirozené cukry, které zkaramelizují a vytvoří neodolatelnou chuťovou vrstvu. Moje maminka tomuto receptu říká, že „je to jako, když dáte léto na talíř“.

Meruňky: Oranžové zlato, které umí víc, než myslíte

Věděli jste, že meruňky pochází původně z Číny, kde se pěstují už přes 4 000 let? Do Evropy se dostaly přes Hedvábnou stezku a rychle si získaly oblibu díky své všestrannosti. V tuzemsku máme meruňkovou sezónu hlavně v červenci, kdy jsou nejsladší a nejšťavnatější. Obsahují spoustu beta-karotenu, který tělo přeměňuje na vitamin A skvělý pro zrak a pokožku.

Grilováním se jejich nutriční hodnota neztrácí, naopak, tepelná úprava uvolňuje antioxidanty, které jsou pak pro tělo lépe vstřebatelné. A ještě jeden fakt: Meruňková pecka může být v syrovém stavu toxická, takže ji raději nejezte!

Fotokostic / Shutterstock.com

Toast s grilovanými meruňkami a sýrem – recept

  • Počet porcí: 2
  • Doba přípravy: 15 minut

Ingredience

  • 2 plátky kvalitního kváskového chleba (asi 2 cm silné)
  • 80 g kozího sýra
  • 50 g ricotty
  • 4 středně velké zralé meruňky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce másla
  • hrst pistácií (neloupané)
  • špetka mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
Orientální lilkové ragú s meruňkami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Orientální lilkové ragú s meruňkami

Orientální lilkové ragú s meruňkami je voňavý středomořský pokrm, který je velmi jednoduchý na přípravu a okouzlí vaše chuťové pohárky natolik, že si ho budete chtít dopřávat častěji. Příloha, která se k tomuto pokrmu perfektně hodí, je šafránová rýže.

Orientální lilkové ragú s meruňkami
Grilované meruňky v máslovém karamelu
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Grilované meruňky v máslovém karamelu

Udělejte své letní grilování nezapomenutelným s nevšedním dezertem. Toto ovoce se stane perfektním sladkým zakončením hlavního chodu nebo samostatným dezertem při každé příležitosti. Lahodné spojení karamelu a meruněk v kombinaci se zakysanou smetanou dodává celému pokrmu osvěžující letní chuť.

Grilované meruňky v máslovém karamelu

Postup přípravy

  1. Meruňky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Každou půlku nakrojte na tři plátky.
  2. V misce smíchejte kozí sýr s ricottou vidličkou do hladké směsi. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. Rozmarýn nasekejte najemno a vmíchejte polovinu do sýrové směsi. Druhou polovinu si nechte na ozdobu.
  4. Pistácie nahrubo nasekejte nožem.
  5. V pánvi rozehřejte máslo na středním plameni. Přidejte plátky meruněk a grilujte je z každé strany asi 2 minuty, dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat.
  6. Mezitím si opečte plátky chleba v toustovači nebo na suché pánvi dozlatova.
  7. Na teplé toasty rozetřete sýrovou směs.
  8. Navrch naaranžujte grilované meruňky.
  9. Zakápněte medem, posypte nasekanými pistáciemi a zbytkem rozmarýnu.
  10. Nakonec lehce posolte mořskou solí a podávejte ihned, dokud je toast ještě teplý.

Tipy pro dokonalý meruňkový toast

  • Tajemství skvělého toastu je v detailech. Chléb volte opravdu kvalitní, ideální je den starý kvásek, který má pevnější strukturu a při opékání krásně zezlátne.
  • Pokud nemáte kozí sýr rádi, nahraďte ho mascarpone nebo cream cheese, ale kozí sýr dodává toastu tu správnou pikantnost.
  • Med můžete ochutit citronovou kůrou nebo levandulí, stačí je smíchat den předem a nechat prolnout.
  • Místo pistácií zkuste piniové oříšky nebo mandle. A hlavně: Nebojte se experimentovat s bylinkami. Kromě rozmarýnu se skvěle hodí tymián, bazalka, nebo dokonce máta.
  • Pro extra luxusní verzi přidejte na závěr pár kapek truflového oleje, věřte mi, že kombinace meruněk s lanýži je něco, na co nezapomenete!

Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz, WebMD