Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mokrý tvaroh, špatné kynutí i studená voda, tohle jsou nejčastější chyby při přípravě ovocných knedlíků

Irina Magrelo / Shutterstock.com

Jeden knedlík se rozpadne, druhý je tvrdý jako kámen. Znáte to? České babičky přitom zvládají perfektní ovocné knedlíky po celá desetiletí. V čem je jejich kouzlo a jaké chyby děláme nejčastěji?

Přečtěte si také

Do Olympie Brno se už nedostanete zadarmo. Patnáct korun za cestu lidi zvedlo ze sedaček

Pamatuju si, jak jsem poprvé zkusila udělat meruňkové knedlíky podle babiččina receptu. Vypadalo to jednoduše – mouka, tvaroh, vejce, trocha soli. Co se může pokazit? Všechno. Knedlíky se mi rozpadly ve vodě jako bomba. Babička se jen usmála: „Holka, to není jen o surovinách.“

Měla pravdu. Ovocné knedlíky jsou na první pohled banální pokrm, ale čert se skrývá v detailech. Každý typ těsta má svá pravidla. A porušíte-li je, skončíte s ovocnou polévkou místo oběda.

Tvarohové knedlíky: Rychlé, ale choulostivé

Začneme nejoblíbenější variantou. Tvarohové knedlíky jsou hit především proto, že se dají připravit za půl hodiny. Ale právě rychlost je jejich pastí.

Nejčastější chyby:

  • Příliš mokrý tvaroh (nezapomeňte ho přecedit)
  • Moc mouky (těsto bude tuhé jako guma)
  • Velké kusy ovoce (prorazí těsto)

Základní poměr je jednoduchý: Na 250 gramů tvarohu jedno vejce a hrst mouky. Sůl je nutná – bez ní bude těsto fádní. A tady první trik: Těsto musí být lepkavé, ale ne mokré. Když se vám lepí na ruce, je v pořádku.

Eva Pruchova / Shutterstock.com

Kynuté těsto: Trpělivost růže přináší

Kynuté knedlíky jsou králové mezi ovocnými pokrmy. Nadýchané, lehké, nasládlé. Ale vyžadují čas a úctu k droždí. Droždí nesmí přijít do styku s horkou tekutinou. Mlíčko musí být vlažné, maximálně 37 stupňů. Vyšší teplota droždí zabije. A pozor – i sůl může být nepřítel. Nikdy ji nedávejte přímo k droždí.

Postup, který funguje:

  1. Droždí rozmíchejte ve vlažném mléce s lžičkou cukru.
  2. Nechte směs chvíli „ožít“ – měla by se na povrchu objevit pěna.
  3. Přidejte k mouce s vejcem a solí.
  4. Nepřestávejte hníst, dokud se těsto neodlepí od nádoby.

Kynutí probíhá dvakrát. Poprvé celé těsto, podruhé už vytvarované knedlíky. Druhé kynutí je kratší – stačí patnáct minut.

Bramborové knedlíky: Tradiční a syté

Bramborové těsto je nejsložitější, ale výsledek stojí za to. Knedlíky jsou hutné, výrazné a skvěle se hodí k většímu ovoci, jako jsou švestky nebo půlky meruněk.

Brambory musí být úplně vychladlé a suché. Ideálně z předchozího dne. Vlhké brambory znamenají příliš mouky a těžké knedlíky. Poměr je přibližně jedna část brambor, polovina mouky a jedno vejce na kilogram směsi.

Ovoce není jen ovoce

Výběr ovoce rozhoduje o úspěchu víc, než si myslíte. Přezrálé jahody se rozmáčknou, tvrdé meruňky zůstanou kyselé. Každé ovoce chce svůj přístup.

  • Jahody obalte v cukru s trochou škrobu – vytáhne vlhkost a zabrání roztečení.
  • Borůvky jsou bezproblémové, ale pozor na jejich množství. Příliš mnoho zbarví těsto namodro.
  • Meruňky propíchněte vidličkou – unikne z nich pára při vaření.
  • Švestky vydrží všechno, jsou ideální pro začátečníky.
  • Mražené ovoce používejte jen v nouzi – obsahuje víc vody a může těsto rozměkčit.

Vaření – moment pravdy

Největší chyba? Házet knedlíky do málo vroucí vody. Voda musí intenzivně bublat. Když knedlíky vhodíte, bublání přestane – to je normální. Počkejte, až se vrátí, pak uberte plamen.

Druhá chyba je netrpělivost. Knedlíky se musí vařit od chvíle, kdy vyplují na hladinu. Tvarohové stačí tři minuty, kynuté pět až sedm, bramborové až patnáct minut podle velikosti.

A třetí chyba? Nechat je ve vodě. Jakmile jsou hotové, okamžitě je vytáhněte. Jinak se rozvaří.

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Určitě se shodneme na tom, že Česko je zemí knedlíků. Ať už mluvíme o těch houskových, bramborových, chlupatých nebo karlovarských. Mezi naprostou klasiku patří i kynuté ovocné knedlíky. Ty nikde jinde ve světě nenajdete. Dokonce byly svého času považované i za naše národní jídlo! Tak si je pojďte s námi udělat podle receptu Josefa Maršálka!

Ovocné kynuté knedlíky podle Josefa Maršálka

Co říkají odborníci na gastronomii

Oslovili jsme několik předních českých kuchařů a nutriterapeutů, aby prozradili své pohledy na přípravu ovocných knedlíků:

Tomáš Kalina, šéfkuchař a autor kuchařských knih: „Největší chyba domácích kuchařů je spěch. Knedlíky potřebují klid a postupnost. Těsto nespěchejte, ovoce připravte s láskou a při vaření buďte trpěliví. To je základ úspěchu.“

MUDr. Věra Horáčková, nutriterapeutka: „Z výživového hlediska jsou ovocné knedlíky skvělou kombinací sacharidů, bílkovin a vitamínů z čerstvého ovoce. Doporučuji volit méně sladké varianty a kombinovat je s kysaným mléčným výrobkem místo smetany.“

Pavel Maurer, učitel na Střední škole gastronomie: „Ve škole učíme studenty, že konzistence těsta se pozná hmatem. Správné tvarohové těsto se lehce lepí na prsty, ale při vytvarování drží pohromadě. To se nedá naučit z receptu, to musíte zkusit.“

Mgr. Jana Nováková, dietní poradkyně: „Ovocné knedlíky mohou být i součástí vyvážené stravy. Klíčové je množství a způsob podávání. Místo másla a cukru zkuste jogurt s medem nebo jen skořici s trochou kokosového cukru.“

Montypeter / Shutterstock.com

Servírování: Kde se rozhoduje o dokonalosti

Hotové knedlíky nesmí čekat. Podávejte je okamžitě. Klasická kombinace je máslo, tvaroh a cukr. Ale zkuste i opraženou strouhanku s máslem nebo třeba mák s medem.

Moderní varianta? Vanilková omáčka nebo čerstvé ovoce. Odvážlivci mohou zkusit i krém z mascarpone s limetkou.

Když se všechno pokazí

Stane se. Knedlíky se rozpadnou, ovoce vyteče, těsto je gumové. Nenechte se odradit. Každý kuchař má za sebou desítky nepovedených pokusů. Důležité je učit se z chyb.

Rozpadlé knedlíky můžete zachránit – přidejte mouku a zkuste znovu. Tvrdé těsto rozpusťte trochou mléka. A pamatujte – i babičky začínaly.

Ovocné knedlíky nejsou věda, ale řemeslo. Vyžadují cvik, cit a trochu lásky. Ale když se povede ta první dokonalá porce, pochopíte, proč jsou součástí naší kuchyně už staletí.

Zdroj: Kupi.cz