Připravili jsme pro vás přehled nejběžnějších potravin, které skladujeme v mrazáku, a jejich orientační trvanlivost. Někdo má pocit, že když šoupne jídlo do mrazničky, tak tam vydrží navěky, ale to se plete. I tam se potraviny kazí a po konzumaci vám z nich může být velmi ouvej.
Pamatujte, že mrazák rozhodně není žádná kouzelná skříňka, která zastaví čas. Potraviny v něm se sice nekazí tak rychle, ale rozkladný proces tím jen zpomalíte – úplně ho nezastavíte. I maso, zelenina nebo pečivo časem degradují, mění texturu a v neposlední řadě taky chuť. Určitě to znáte z vlastní zkušenosti.
Možná morbidní příměr, ale docela trefný. Těla zahynulých horolezců na Mont Everestu sice leží v extrémních mrazech, ale i z nich se časem staly kostry. Takže pokud si myslíte, že mražené kuře vydrží v mrazáku deset let a bude jako nové, tak vás vyvedeme z omylu.
Cílem každého by mělo být zkonzumovat potraviny co nejdříve. Základní pravidlo totiž zní – čím dřív mražené potraviny sníte, tím lépe. Chuťově i zdravotně!
Orientační trvanlivost mražených potravin zveřejnila například americká Služba pro bezpečnost a inspekci potravin (FSIS). Taky podle studie z roku 2021 se při dlouhodobém mrazení zhoršuje výrazně kvalita masa. Tady je přehled těch nejběžnějších potravin, které často dáváme do mrazáku.
Aby potraviny vydržely co nejdéle a v co nejlepší kvalitě, je důležité dodržovat několik základních pravidel.
Před zmrazením potraviny dobře osušte, protože voda vytváří ledové krystalky, které narušují strukturu potravin. Taky používejte uzavíratelné sáčky nebo nádoby, které jsou určené k mražení. Zabráníte tak tzv. spálení mrazem – nevzhledným a chuťově nepříjemným světlým skvrnám.
Velmi užitečné, nebo spíš prakticky nezbytné, je označit si obal datem zmrazení a typem jídla. Díky tomu budete mít přehled, co je třeba do kdy sníst, nebo už vyhodit. V případě, že v mrazáku najdete nějakou potravinu, u které si nejste jistí, kolik toho pamatuje, raději ji nemilosrdně vyhoďte. Za ty zdravotní komplikace to nestojí.
Zkoušeli jste si někdy upéct svůj vlastní kváskový chléb? Že ne? Potom to musíte vyzkoušet! Ale varujeme vás, již nikdy nebudete chtít jíst ten kupovaný. Rodina si ten váš zamiluje a jeho přípravu budete zbožňovat natolik, že se pečení chlebu stane vaším koníčkem.
Jedno ze zlatých pravidel práce s mraženými potravinami zní – co jednou rozmrazíte, už znovu nezmrazujte.
Proč? Během rozmrazování se potravina ohřeje do teploty, ve které se mohou začít množit bakterie. Když ji pak znovu zmrazíte, tyto mikroorganismy mohou přežít a po dalším rozmrazení způsobit potíže. Potraviny ideálně rozmrazujte 24 hodin předem v lednici, ne na kuchyňské lince. Po rozmrazení potravinu hned zpracujte nebo snězte. Pokud víte, že nespotřebujete celou porci, zamrazte si jídlo po menších částech.
A na co taky nezapomínat? Jednou za čas je dobré dopřát péči i samotné mrazničce, nejen zamraženým potravinám. Uvnitř mrazáku se časem vytvoří nános ledu, který je třeba odstranit – jak z důvodu místa, tak z důvodu hygieny. Jak jsme si zmínili u ledu, i ten nasává pachy a veškeré potraviny by vám mohly načichnout. A to nechcete.
Zdroje: Kupi.cz, NCBI, Food safety, Cleveland clinic