Sušené mléko si mnoho lidí dává například do kávy nebo přidává do těsta při pečení v domnění, že se jedná o zdravější či dietnější variantu. To ale není pravda. Proč ho nutriční terapeutka nedoporučuje konzumovat na denní bázi?
Sušené mléko není nic jiného než zpracované klasické kravské mléko. Nejedná se o uměle vyrobený chemický prášek, ale o jistém procesu zpracování mluvit můžeme. Jsou lidé, kteří si ho přidávají do kávy nebo do dezertů. Je důležité si ale uvědomit, že se některé složky zpracováním mění a může se měnit i množství energie, proto nemusí být vhodnou potravinou při hubnutí.
„Sušené mléko vzniká z klasického kravského mléka. Při výrobě se mléko zahřívá na teplotu přes 100 °C, čímž dochází k odpaření veškeré vody. Tím vznikne jemný prášek s dlouhou trvanlivostí,“ vysvětluje pro redakci Kupi.cz nutriční poradkyně Lenka Tarasidu.
Sušené mléko se používá ve sladkostech, snídaňových cereáliích, sušenkách, pečivech a hlavně v instantních směsích. Zkrátka tam, kde je potřeba dlouhá trvanlivost a rychlá příprava.
Mnoho lidí se domnívá, že sušené a čerstvé mléko je v podstatě to samé, jen v jiném skupenství. Pokud ale potravina prochází jistým zpracováním, mohou se také měnit některé složky a jejich podíly. „Obsahuje podobné živiny jako čerstvé mléko, tedy bílkoviny, tuky a sacharidy, včetně laktózy. Dále pak minerální látky jako vápník a některé vitamíny. Během tepelného zpracování dochází ke změnám ve struktuře těchto složek. Touto tepelnou úpravou ale částečně dochází také ke ztrátě části vitamínů (především citlivých na teplo), jako je vitamín C nebo některé vitamíny skupiny B. Také tuky se přeměňují na méně příznivou formu trans tuků neboli transmastné kyseliny,“ upozorňuje Lenka Tarasidu a dodává, že sušené mléko má stále určitou výživovou hodnotu, ale ve srovnání s čerstvým mlékem nebo mléčnými výrobky je jeho přínos živin mnohem nižší.
Trans tukům bychom se měli maximálně vyhýbat, protože pro naše tělo nejsou nijak přínosné, naopak. Výživová poradkyně uvádí, že trans tuky „jsou nebezpečné především proto, že zvyšují hladinu ‚zlého‘ LDL cholesterolu a snižují ten ‚hodný‘ HDL cholesterol. Dlouhodobá konzumace potravin s vyšším obsahem trans tuků může zvyšovat riziko srdečně-cévních onemocnění, zánětů v těle a celkově negativně ovlivňovat metabolismus“.
Při redukci je vhodné hledat alternativy k tučným či příliš sladkým potravinám. V případě sušeného mléka se ale nejedná o výhodnou záměnu. „Sušené mléko není dietnější než čerstvé. Má vyšší energetickou hodnotu, protože je koncentrované a neobsahuje vodu. Navíc se do něj někdy přidávají cukry a rostlinné tuky, což jeho kalorickou hodnotu ještě zvyšuje. Pokud se snažíte zhubnout nebo si hlídáte příjem energie, je lepší volbou čerstvé polotučné mléko, případně fermentované mléčné výrobky jako kefír, skyr nebo bílý jogurt. Ty mají méně kalorií a spoustu bílkovin a prospěšných látek,“ říká nutriční terapeutka.
Lidé, kteří trpí intolerancí na laktózu, by si měli dát pozor i na mléko v sušené verzi, protože i to jim může způsobit trávicí potíže.
Z výše zmíněného vyplývá, že čerstvé mléko je vždy lepší možností, ať už se snažíte jíst zdravě, nebo chcete zhubnout. Pokud ale dáte čas od času přednost sušenému mléku v malém množství, nic závažného se nestane. „Pokud si občas dáme čokoládu obsahující sušené mléko, přidáme pár lžic do pečení nebo použijeme instantní kaši, zdraví to neohrozí. Sušené mléko bych ale nedoporučovala jako každodenní součást jídelníčku. Ten by měl být založený především na čerstvých a co nejméně průmyslově zpracovaných potravinách,“ zakončuje nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.
Zdroje: Kupi.cz, Lenka Tarasidu