Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Whirlpool efekt: I bez pánvičky a oleje uděláte ta nejlepší míchaná vajíčka, jaká jste kdy měli

Sophia Michalčíková

Kdo by si myslel, že udělat dobrá míchaná vajíčka je hračka? Jenže realita bývá jiná – suchá, gumová nebo bez chuti. Přesně takové problémy trápí většinu z nás. Co kdybychom vám ale prozradili trik, který promění vaši snídani v opravdovou delikatesu? Odložte pánev stranou a objevte kouzlo takzvaného „whirlpool efektu“.

Přečtěte si také

„Ukradla jsem v obchodě zboží, ale nechtěla jsem,“ líčí svou zkušenost zákaznice. I tak hrozí pokuta, varuje právník

Míchaná vajíčka patří mezi nejoblíbenější snídaňové pokrmy na světě. Jsou rychlá, jednoduchá a vždy chutnají skvěle – tedy pokud víte, jak na ně. Ale víte, že tato pochoutka má své kořeny už ve starověkém Římě? Římané připravovali vajíčka na mnoho způsobů, včetně variací na dnešní míchaná vajíčka. Moderní kuchyně přinesla spoustu triků, jak je vylepšit, ale ten, o kterém dnes budeme mluvit, jste nejspíš ještě nezkoušeli. Tak schovejte pánve a připravte si hrnec s vodou – míchaná vajíčka už nikdy nebudou stejná!

Dokonalá míchaná vajíčka z hrnce

  • Počet porcí: 2
  • Délka přípravy: 10 minut

Ingredience

  • 4 vejce
  • 1 litr vody
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. Do hrnce nalijte 1 litr vody, přidejte špetku soli a přiveďte k varu.
  2. Mezitím si do misky rozklepněte vejce a jemně je promíchejte vidličkou, aby se spojil bílek se žloutkem. Nepoužívejte metličku, aby se do vajec nedostalo příliš vzduchu.
  3. Jakmile voda v hrnci začne vařit, snižte plamen a pomocí lžíce nebo metličky vytvořte ve vodě vír (tzv. „whirlpool efekt“) mícháním ve směru hodinových ručiček.
  4. Do středu víru opatrně nalijte rozšlehaná vejce. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte vejce vařit přibližně 20 sekund.
  5. Po uplynutí času vajíčka opatrně vyjměte z vody pomocí cedníku.
  6. Hotová vajíčka ihned servírujte na talíř, případně dochuťte podle chuti.

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud chcete vajíčkům dodat extra chuť, přidejte do rozšlehaných vajec před vařením jemně nasekané bylinky, například pažitku nebo petrželku.
  • Pro krémovější konzistenci můžete do vajec přidat lžíci smetany na šlehání.
  • Pokud chcete vajíčka připravit jako rychlou večeři, podávejte je s čerstvým pečivem a zeleninou.
  • Při míchání vajec vidličkou buďte opatrní – nepotřebujete je šlehat, stačí je jemně propojit.

Zdroj: Sophia Michalčíková