Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dáváte do horkovzdušné fritézy papír? Může začít hořet, lepší jsou speciální formy a misky

Hazal Ak / Shutterstock.com

Do normálního friťáku se pečicí papír nedává, to je jasné, ale pokud máte horkovzdušnou fritézu, funguje to podobně jako na plechu v troubě. Pečicí papír zabrání připečení fritovaných potravin na dno nádoby, ale když to uděláte špatně, může začít hořet! Jak to? Alternativou jsou speciální misky a vložky.

Přečtěte si také

Dýška se v Česku začínají vymykat kontrole. Spropitné se dává už i skladníkům v e-shopech

Dávat vs. nedávat papír do fritézy

Používání pečicího papíru v horkovzdušné fritéze má své výhody. Zabrání připečení jídla na dno nádoby, což oceníte při přípravě kuřete, brambor, ryb i zeleniny. Zároveň papír zachytí šťávu, kterou můžete snadno slít do kastrolu a použít na omáčku. Nebo naopak. Když papír správně vytvarujete, dobře zachycuje zbytkový tuk, který pak můžete z jídla odstranit.

Manipulace s potravinami je díky papíru celkově čistší fritéza se lépe myje a někdy stačí jen vytřít ji papírovou utěrkou. Papír také zabraňuje, aby se drobné kousky jídla dostaly do spodní části fritézy pod mřížku (pokud zde je), kde by se mohly připálit.

„Papír do fritézy nedávám, normálně vyjmu nádobu a umyju to. Ale asi to zkusím,“ říká pro Kupi.cz seniorka Libuše, která má jak horkovzdušnou fritézu, tak klasickou fritézu s olejem.

Ovšem lidé, kteří fritézu používají, se shodují, že bez papíru vzduch ve fritéze lépe cirkuluje, takže je jídlo křupavé i zespoda. V případě papíru je potřeba fritované potraviny pro lepší výsledek otočit. Proto je dobré zvážit, zda pečicí papír opravdu potřebujete, nebo jestli jídlo uděláte bez něj a pak věnujete více času mytí.

„Moje malá fritézka má teflonový povrch, který se myje dobře. Ale ta možnost dát třeba hranolky nebo stripsy do papírové misky mě zaujala, to vyzkouším,“ inspiroval dotaz Kupi.cz Petra.

Pozor: Když uděláte tohle, může začít hořet!

Je tu ale jedno velké ale. Pokud do fritézy vložíte papír už během předehřívání, může se vzduchem nadzvednout, dostat se ke topné spirále a začít hořet! Pečicí papír je sice tepelně odolný, ale při vysokých teplotách se i tak může vznítit. Pokud jste někdy pekli na maximální teplotu v troubě, jistě víte, že umí zčernat na uhel. A pod se mastný od oleje dostane ke spirále, může nastat malér.

Ideální je používat kvalitní pečicí papír s vrstvou silikonu nebo přímo určené papírové misky a vložky do horkovzdušných fritéz (viz níže). Aby papír nebo miska nevzplanuly, vždy nejprve fritézu předehřejte a teprve poté do ní vložte papír nebo papírovou formu. Tímto způsobem eliminujete riziko požáru a zároveň fritéze umožníte, aby se maximálně nahřála.

PJjaruwan / Shutterstock.com

Speciální formy a misky do fritézy

Praktickou alternativou k pečicímu papíru, který ve fritéze musíte vytvarovat, jsou speciální formy, misky a podložky určené přímo do horkovzdušných fritéz (viz galerie). Jsou k dostání v baleních po 20, 50, nebo dokonce 100 kusech a skvěle pasují do běžných fritovacích nádob.

Tyto formy jsou opět vyrobeny z nehořlavých materiálů, jako je papír se silikonem, který lépe odolává vysokým teplotám. Ovšem i zde platí, že by papírová vložka neměla být ve fritéze samotná, aby se nevznesla ke spirále! Dělají se také perforované varianty, které podporují už zmíněnou cirkulaci horkého vzduchu – dosáhnete tak k rovnoměrnějšímu propečení jídla. Na druhou stranu šťáva proteče na dno a stejně fritézu budete muset umývat.

Po použití papírovou pomůcku jednoduše vyhodíte. Některé silikonové varianty lze navíc omýt a použít opakovaně, což je ekologičtější varianta. Vždy se řiďte pokyny výrobce.

Benefity horkovzdušné fritézy

Horkovzdušná fritéza má oproti klasickému friťáku, kde se jídlo dělá v nádobě s olejem, řadu zdravotních i praktických benefitů. Pozitivní dopad na zdraví potvrzuje i řada studií.

Hlavní benefity horkovzdušné fritézy:

  • Méně tuku a kalorií – Při smažení v horkovzdušné fritéze není potřeba velké množství oleje, což znamená nižší kalorickou hodnotu jídla a zdravější stravování.
  • Rychlejší příprava jídla – Díky rychlému ohřevu a rovnoměrné cirkulaci vzduchu se jídlo připraví rychleji než v troubě, na pánvi nebo v klasické fritéze (hlavně kvůli času přípravy a mytí).
  • Snadnější údržba – Oproti tradiční fritéze není nutné manipulovat s velkým množstvím oleje, což usnadňuje čištění a snižuje množství mastnoty v kuchyni.
  • Všestrannost použití – Kromě smažení lze ve fritéze péct, grilovat, nebo dokonce připravovat zeleninu, ryby a dezerty.
  • Bezpečnější provoz – Oproti klasickému smažení na oleji nehrozí vystříknutí horkého oleje.

Používáte doma horkovzdušnou fritézu? A dáváte do ní papír nebo speciální formy? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Zdroje: Kupi.cz, Science Direct