Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zapomeňte na klasickou strouhanku! Existuje způsob, jak je obalovat zdravěji a chutněji

New Africa / Shutterstock.com

Zapomeňte na klasickou strouhanku! Možná to zní trochu šíleně, ale věřte, že existují zdravější a možná i chutnější způsoby, jak si užít svoje oblíbené smažené dobroty. Co třeba vyzkoušet japonskou panko strouhanku, mleté ořechy nebo drcené kukuřičné lupínky?

Přečtěte si také

„Cítila jsem se poníženě. Myslela jsem, že mluví o mně.“ Tereza zapnula překladač a zjistila pravdu

Řízky – kdo by je nemiloval? Ten křupavý povrch, který se při každém zakousnutí rozlije po chuťových pohárcích... Ale co kdybychom vám řekli, že existují i jiné možnosti než klasická strouhanka? Takové, které nejen ozvláštní vaše jídlo, ale také přidají něco navíc – ať už jde o lehkost, výživovou hodnotu nebo nový chuťový zážitek. Od panko strouhanky, přes ořechy a semínka až po kukuřičné lupínky – vyzkoušejte něco nového a překvapte své chuťové buňky.

Panko strouhanka

Panko strouhanka je skvělá volba pro všechny, kdo milují lehké a křupavé pokrmy. Tento japonský zázrak je vyroben z bílého chleba bez kůrky, který se drtí na jemné, vzdušné vločky. Výsledek? Obal, který nasákne méně tuku a přitom zůstane nádherně křupavý. Perfektně se hodí na kuřecí řízky, ryby nebo zeleninové placičky. A co víc? Panko můžete připravit i v troubě nebo teplovzdušné fritéze, čímž smažení posunete na zdravější úroveň.

Ořechy a semínka

Proč se držet klasiky, když můžete řízky obalit do něčeho, co je výživné a navíc chuťově jedinečné? Mleté mandle, vlašské ořechy nebo směs sezamových a lněných semínek – to vše dodá vašim pokrmům luxusní nádech. Obal z ořechů je bohatý na zdravé tuky a vitamíny a skvěle se hodí nejen k masu, ale i k vegetariánským delikatesám, jako je tofu nebo sýrové koule.

Kukuřičné lupínky

Kukuřičné lupínky nejsou jen snídaňová záležitost! Rozdrťte je – buď válečkem v sáčku, nebo v mixéru – a použijte jako obal na řízky. Výsledek vás překvapí! Tento jednoduchý trik dodá vašim pokrmům extra křupavost a skvěle se hodí na kuřecí nugety, rybí filety nebo zeleninové placky. A co děti? Ty si kukuřičné řízky zamilují na první ochutnání.

Mykolal Mykolal / Shutterstock.com

Další zdravé způsoby, jak obalovat řízky

  • Strouhaný kokos je perfektní pro sladší variace obalovaných dobrot, třeba kuřecí nebo krevetové řízečky. Přidá jemnou nasládlou chuť a navíc je plný vlákniny a zdravých tuků.
  • Kukuřičná krupice neboli polenta je skvělá, pokud chcete dosáhnout křupavého a zlatavého povrchu. Má lehce nasládlou chuť a skvěle ladí se zeleninou nebo rybími filety.
  • Bezlepková a bohatá na bílkoviny, cizrnová mouka je ideální základ pro zdravý obal. Stačí ji dochutit kořením a bylinkami a hodí se jak k vegetariánským jídlům, tak k rybám.
  • Strouhaný parmazán, samotný nebo smíchaný třeba s mletými ořechy, je parádní volba na obalování masa i zeleniny. Výsledkem je křupavý a voňavý obal, který ocení každý gurmán.
  • Rozemleté pohankové vločky jsou skvělou alternativou pro ty, kdo se vyhýbají lepku. Jsou lehké, výživné a dodají vašim pokrmům zajímavou texturu.
Low carb kuřecí řízky
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Low carb kuřecí řízky

Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.

Low carb kuřecí řízky

Zdravější smažení? Jde to!

Kromě samotného obalu záleží i na tom, jaký tuk zvolíte. Místo běžného rostlinného oleje zkuste sáhnout po olivovém nebo avokádovém, arašídovém nebo rýžovém oleji – oba mají vyšší bod zakouření, a navíc jsou stabilnější při vysokých teplotách. Pokud chcete omezit tuk na minimum, teplovzdušná fritéza je ideální volba. Výsledkem budou křupavé řízky, které jsou lehčí, ale stále plné chuti.

Zdroj: Kupi.cz