Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

ÚOHS udělil pokutu ve výši 72 milionů korun výrobcům a distributorům značek Krups, Moulinex, Rowenta, Tefal a WMF

STEKLO / Shutterstock.com

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil pokutu ve výši 72 milionů korun společnosti Groupe SEB ČR s.r.o. za nelegální dohody týkající se cenové politiky. Tyto praktiky omezily svobodu odběratelů ve stanovování vlastních cen pro produkty značek jako Moulinex, Rowenta, Krups a Tefal, byla tak narušena hospodářská soutěž. Společnost se k chybě přiznala a proti rozhodnutí neprotestovala, čímž se stalo pravomocným.

Přečtěte si také

Česká pošta vydala nové známky se smajlíky. Jak vypadají a proč budí kontroverze?

Proč dostali pokutu?

Porušení zákona spočívalo podle zprávy Úřadu pro hospodářskou soutěž ve stanovování minimálních maloobchodních cen pro konečné spotřebitele a následné kontrole jejich dodržování. Groupe SEB kontrolovala dodržování těchto cen například prostřednictvím srovnávače cen Heureka.cz a v případě, že prodejci prodávali zboží za nižší ceny, byli vyzváni k jejich zvýšení.

Kdo zlevnil, ten platil

V extrémních případech byly proti neuposlechnuvším prodejcům uplatňovány sankce. Díky tomu měla společnost vliv na cenovou hladinu na trhu v ČR, ačkoli neuzavřela cenové dohody se všemi svými odběrateli. Od dubna 2015 do dubna 2022 bylo uzavřeno více než dvacet takovýchto dohod.

Při vyšetřování spolupracovali

Pokuta byla stanovena na základě vážnosti a délky trvání protiprávního jednání, ale zároveň byla zohledněna aktivní spolupráce společnosti Groupe SEB při vyšetřování, její dobrovolné ukončení protisoutěžního chování a informování odběratelů o možnosti stanovovat ceny svobodně. Příznivě bylo také hodnoceno posílení interního programu pro dodržování pravidel hospodářské soutěže.

Není to ojedinělý případ

Toto není první případ, kdy byly podobné praktiky potrestány. Společnosti FAST ČR a ELECTROLUX již byly rovněž sankcionovány za porušení pravidel hospodářské soutěže s pokutami ve výši 30 milionů, resp. 125 milionů korun. Pokutu dostala také společnost TESCOMA ve výši téměř 64 milionů korun.

Kontroloři jsou bdělí, firmy to zkoušejí

Důvodem bylo, že TESCOMA několik let nedodržovala pravidla pro spravedlivou soutěž, která platí v České republice i v celé Evropské unii. Pokuta byla značně snížena, protože firma s úřadem spolupracovala a snažila se chyby napravit.

Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com

Kdo je Groupe SEB ČR?

Dceřiná firma francouzského koncernu Groupe SEB je v České republice hlavním distributorem drobných domácích a kuchyňských spotřebičů, produktů pro osobní péči a kuchyňského náčiní pod známými značkami. Distribuuje je převážně velkoobchodně, produkty putují k maloobchodníkům a od nich ke spotřebitelům.

Zdroj: ÚOHS, Kupi