Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak mohou vůně ohrozit naše zdraví: Pozor na podráždění kůže, ale i astma nebo migrény

Body Stock / Shutterstock.com

Ve světě plném ovocných, květinových a pižmových vůní, od svíček až po čisticí prostředky, pleťové vody, mýdla, rtěnky a kolínské vody, se skrývá potenciální riziko pro naše zdraví. Co přesně se ukrývá ve vůních, které nás obklopují?

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Co obsahuje parfém?

Přibližně 4 000 chemikálií se v současnosti používá k vytváření vůní v produktech, avšak jejich konkrétní složení zůstává skryto pod označením obchodní tajemství. Toto dokonce brání i regulačním orgánům v získání přesných informací o složení těchto látek. Následkem toho se na etiketách mnoha produktů pro osobní péči a čištění objevuje pouze všeobecné označení vůně, které může skrývat směs až 300 různých chemikálií.

Zajímavé je, že z této široké palety jsou stovky chemikálií, převážně syntetické povahy, které mají na naše tělo podobný účinek jako emise z automobilů. Tyto látky mohou v našem organismu vyvolat reakce vedoucí k problémům s dýcháním, astmatickým záchvatům, migrénám či podráždění kůže.

Josep Suria / Shutterstock.com

Co způsobují parfémy?

Janet Nudelmanová z organizace pro prevenci rakoviny prsu (BCPP) a kampaně za bezpečnou kosmetiku upozorňuje na absenci regulace bezpečnosti vonných chemikálií na jakékoli úrovni – státní, federální či globální. Studie BCPP z roku 2018 odhalila, že tři čtvrtiny toxických chemikálií v testovaných produktech pocházely právě z vůní, přičemž některé z identifikovaných chemikálií byly spojeny s chronickými zdravotními problémy včetně rakoviny.

Vzhledem k tomu, že ženy využívají průměrně 12–16 produktů denně, které obsahují vůně, a řada lidí uvádí migrény nebo dýchací potíže jako reakci na vůně, vyvstávají otázky o potenciálním dopadu těchto chemikálií na zdraví.

Alexandra Scrantonová z organizace Women's Voices for the Earth poukazuje na nedostatky v současných bezpečnostních testech a vyzývá k preventivnímu přístupu, zvláště s ohledem na kombinaci chemikálií, kterým jsme vystaveni během života.

Navzdory obhajobě parfémového průmyslu, který zdůrazňuje nízkou úroveň expozice jednotlivým vonným složkám, se objevují obavy o vliv na zdraví těchto chemikálií, zejména endokrinních disruptorů.

Legislativní regulace

V reakci na tyto obavy se objevují návrhy zákonů, jako je kalifornský zákon o právech vědět o toxických vonných chemikáliích, které požadují od výrobců zveřejnění informací o nebezpečných chemikáliích používaných ve vůních.

Pro spotřebitele, kteří chtějí snížit expozici vonným chemikáliím, existují zdroje a rostoucí nabídka neparfemovaných produktů. Organizace jako Environmental Working Group, Black Women for Wellness a BCPP poskytují návody a databáze produktů, které pomáhají informovanějšímu výběru.

Nourbese Flint z Black Women for Wellness radí spotřebitelům, kteří se cítí ohroženi, aby se zapojili do politického diskurzu a hledali změnu na vyšší úrovni. Pouze tak lze dosáhnout skutečného pokroku v ochraně veřejného zdraví před potenciálními riziky skrytými ve vůních.

Zdroje: medicalnewstoday.com, bcpp.org, bcpp.org, ncbi.nlm.nih.gov, womensvoices.org