Šunkofleky byly oblíbeným jídlem našich babiček. Jde o rychlé a chuťově výborné jídlo, které uvaříte za pár korun. Jde o tradiční český recept, starý více než 200 let. Podoba receptu se za ta léta ovšem vůbec nezměnila. Do šunkofleků můžete použít šunku nebo uzené maso. Záleží jen na vaší chuti. Tak pojďme vařit!
Možná to bude znít překvapivě, ale recept na šunkofleky má svůj původ už ve starověkém Římě. Samotný název jídla pochází ze zastaralého německého slova „Schunkeflecken“, což v překladu znamená šunkové flíčky.
Šunkofleky jsou tradičním českým jídlem a mají poměrně slavnou historii. Najdeme o nich zmínku v díle tehdejšího oblíbeného spisovatele Františka Jaromíra Rubeše z roku 1843, ve kterém si hlavní hrdina rád dopřával levné a chutné jídlo jménem šunkenflekle.
Recept na šunkofleky je starý více než 200 let. Najdeme ho například už v kuchařce z let 1819–1820. Jídlo v ní má název „šunkové neb uzeninové flíčky“. V kuchařce je dokonce uvedena i postní verze šunkofleků, která nahrazuje uzenou šunku vykostěnou rybou.
Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.
Z uvedeného receptu budete mít čtyři porce.
Patří šunkofleky mezi vaše oblíbená jídla? Přidáváte si do receptu něco navíc?
Zdroje: Kupi.cz, Zmlsané dějiny