Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak a čím odstranit bezpečnostní čip z oblečení

mdbildes / Shutterstock.com

Odstranění bezpečnostního čipu z nového kousku oděvu může být nezbytným krokem, pokud po příchodu domů zjistíte, že prodavač omylem ponechal čip na oděvu. Ačkoliv je ideální situací vrátit se do obchodu a požádat o jeho odstranění, někdy to může být nepraktické nebo nemožné. V těchto případech existuje několik technik, jak se bezpečnostního čipu zbavit doma, aniž byste poškodili samotné oblečení.

Přečtěte si také

Rýžový olej je zdravou alternativou pro vaření, která má celou řadu výhod

Gumička

Gumičky mohou být užitečným nástrojem pro odstranění bezpečnostního čipu. Obalením silné gumičky kolem pinu, který čip drží na místě, a následným zatáhnutím, můžete zvýšit tlak na pin a potenciálně jej uvolnit. Důležité je použít gumičku, která je dostatečně robustní a zároveň dostatečně tenká, aby se vešla kolem pinu.

Šroubovák

Šroubovák může být také efektivním nástrojem, zejména pokud jde o lokalizaci místa, kde pin přiléhá k tělu čipu, a následné použití šroubováku k vyvinutí tlaku nebo k páčení na tento spoj. Při této metodě je nutné zachovat opatrnost, aby nedošlo k poškození oděvu, a také, abyste si neublížili.

prachyaloyfar / Shutterstock.com

Magnet

Pro bezpečnostní čipy s magnetickým mechanismem může být účinné použití silného magnetu. Umístěním čipu na pevný povrch a přiložením magnetu na stranu s pinem může silné magnetické pole uvolnit zámek a umožnit vám čip odebrat.

Mrazák

Mražení je metoda, která spočívá v pokusu o ztuhnutí lepidla nebo inkoustu uvnitř čipu tím, že oděv umístíte do mrazáku na zhruba hodinu až dvě. Tato metoda však nese riziko, zejména pokud čip obsahuje inkoust, který by v případě, že nebude dostatečně ztuhlý, při pokusu o odstranění mohl prasknout a znečistit oblečení.

Zapalovač

Jednou z dalších metod je použití zapalovače k opatrnému nahřívání horní části, neboli „kloboučku“, čipu. Díky tomuto procesu plastové části měknou a následně je lze snadno odstranit pomocí kleští nebo ostrého nože. Pokud máte obavy z poškození produktu přímým plamenem, existuje alternativní řešení. Tím je zahřátí šroubováku nad plamenem zapalovače a použití jeho horkého hrotu k postupnému rozleptání kloboučku čipu.

Tato technika vyžaduje jen vytvoření malého otvoru, skrze který lze vyjmout kuličkové ložisko a následně celý čip snadno odstranit. Při jakékoliv manipulaci s otevřeným plamenem nebo horkými předměty je však nezbytné zachovávat zvýšenou opatrnost, aby se předešlo nehodám nebo poškození.

SashkaB / Shutterstock.com

Kleště

Pro odolnější bezpečnostní čipy můžete zkusit použít jemné kleště k pečlivému vytáhnutí pinu z těla čipu. I zde je důležité zachovat opatrnost a vyhnout se poškození látky.

Lidská síla

V některých situacích může být efektivní použití čisté síly, například pevným držením části čipu a pokusem o vytáhnutí nebo odtrhnutí pinu. Při této metodě je nezbytná opatrnost, aby nedošlo k poškození oděvu.

Upozornění závěrem

Jakýkoliv pokus o domácí odstranění bezpečnostního čipu vyžaduje opatrnost, abyste náhodou nepoškodili oděv. I když odstranění bezpečnostního čipu z oblečení doma může představovat výzvu, správnými nástroji a metodami je možné to provést bez rizika poškození. Pokud však máte jakékoli pochybnosti nebo se obáváte potenciálního poškození, je vhodnější navštívit obchod a požádat o odstranění čipu odborníky.

Zdroj: kupi.cz