Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kuřáci přestávají živit české veřejné rozpočty. Projevilo se kouzlo Lafferovy křivky

chayanuphol / Shutterstock.com

Vláda Petra Fialy se už před několika měsíci rozhodla řešit dlouholeté vysoké schodky státního rozpočtu, které mohou v dlouhodobém horizontu přinést celou řadu komplikací. I proto se ministři dohodli, že počátkem letošního února dojde mimo jiné ke zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků. Data z posledních let ale ukazují, že i přes opakovaný růst spotřebních daní u tabáku skutečný výběr daňových příjmů v České republice zaostává za původními odhady.

Přečtěte si také

Vynikající zeleninový salát z USA: Je pojmenovaný po restauraci a je pro něj typickým lahodný dresink s parmazánem

Potvrdila to i čísla za rok 2023. Loni totiž stát vybral na spotřební dani z tabákových výrobků o 12 miliard méně, než původně plánoval. Vybraná částka byla dokonce nižší než v roce 2022. Nabízí se celá řada vysvětlení, proč skutečné daňové příjmy z oblasti tabákových výrobků dlouhodobě zaostávají za plány, z nichž některé budou v tomto článku postupně rozebrány.

Co říká Lafferova křivka?

Ekonomové využívají ke stanovení optimální míry zdanění hned několik modelů. Jedním z nich je i Lafferova křivka, která zobrazuje hypotetickou závislost celkové sumy vybraných daní na míře zdanění. Křivka ukazuje, že pokud jsou daňové sazby v ekonomice příliš vysoké, výsledné efekty navýšení daní mohou být i kontraproduktivní.

To se v České republice nejspíš týká právě i spotřebních daní z tabákových výrobků. Ty jsou totiž v evropském kontextu velmi vysoké, a to zvlášť ve srovnání s okolními státy.

S tím, jak tabákové produkty v Česku zdražují, hledají tuzemští spotřebitelé pravděpodobně jiné možnosti, jak si tabákové výrobky opatřit. Rostou motivy pro nákupy cigaret a dalších produktů v zahraničí, část osob se může začít pohybovat i na šedém trhu. Určitou část kuřáků rovněž mohly odradit vysoké daňové sazby.

V tomto ohledu tedy nemusí platit, že vyšší zdanění povede k vyššímu daňovému výnosu. Na pomyslné Lafferově křivce se tedy míra zdanění tabákových výrobků v Česku může nacházet již za bodem maximálního výnosu, ze kterého následně těží třeba Poláci, kde je krabička cigaret až o několik desítek korun levnější.

underworld / Shutterstock.com

Češi v Polsku za nákup kartonu cigaret ušetří až 400 Kč

Úspora na jednom kartonu cigaret, koupeném v Polsku, se oproti českému trhu pohybuje až okolo 400 Kč. Česká vláda navíc pro další roky počítá s tím, že spotřební daň z tabákových výrobků se bude dál zvyšovat, a to minimálně do roku 2027.

Je otázka, jak se k daňové politice Polska postaví tamní vláda Donalda Tuska. Pokud by však vytrvala v nastaveném trendu, mohl by se cenový rozdíl v dalších letech zvýšit i na více než 500 Kč. Jen kvůli spotřební dani totiž v České republice stoupne cena krabičky cigaret minimálně o 24 Kč.

Loni do veřejných rozpočtů České republiky přiteklo díky spotřební dani z tabákových výrobků celkem 65 miliard korun. V roce 2024 se má tato suma o několik miliard zvýšit, vláda by se však měla připravit na to, že v konečném důsledku bude vybraná suma za původními plány po vzoru z posledních let zaostávat.

Zdroj: Ministerstvo financí