Oříšková, čokoládová, vanilková, s ovocem nebo třeba s bylinkami a chilli. Tak různě může chutnat granola – zapékané müsli, které se skvěle hodí na snídani, rychlou svačinu nebo jako ozdoba dezertů či salátů nebo polévek. Ačkoli v obchodech většinou najdeme nejrůznější sladké varianty, ty slané mají ve spíži také své místo. Pojďte si s námi připravit granolu na sladko i slano. Potřebujete jen pár základních surovin, na ochucení to, co máte rádi, a asi 30 minut času.
Domácí granola se vám vyplatí
V obchodech, většinou v úseku se zdravou výživou či se snídaňovými cereáliemi, najdeme bohatou nabídku nejrůznějších granol s různým složením a v poměrně širokém cenovém rozpětí.
Není výjimkou, že někteří výrobci prodávají 500g balení za cenu převyšující 300 Kč. A to už může někoho od koupě i odradit, i přesto, že argumentem pro vyšší cenu bývá použití kvalitních, mnohdy BIO surovin. Není ale nic jednoduššího než si granolu vyrobit doma.
Baibaz / Shutterstock.com
Malinová granola: Rychlá a plnohodnotná snídaně
Domácí granola je skvělou alternativou rychlé a vyvážené snídaně, jejíž příprava vám zabere asi půl minuty – otevřít jogurt, nasypat na něj granolu a případně nakrájet kousek čerstvého ovoce. Jedinou podmínkou je to, že ji musíte mít doma zásobě. Připravte si ji!
Budete potřebovat:
- 250 g vloček (můžete je namíchat dle libosti – klasické ovesné, jemné ovesné, žitné, špaldové, pohankové)
- 20 g chia nebo lněných semínek
- 40 ml řepkového oleje
- 40 g medu nebo sirupu (skvělý je například javorový nebo čekankový sirup)
- 1 vaječný bílek
- 100 g mandlových lupínků
- lžička mleté vanilky (můžete použít i skořici, perníkové koření či kardamom)
- 100 g lyofilizovaných malin
Jak na to?
- Troubu si předehřejte na 160 °C na horkovzduch.
- V míse si smíchejte vločky, semínka, mandle a koření, poté přidejte i tekuté suroviny – med, olej a lehce prošlehaný vaječný bílek (jen tak, aby se na povrchu tvořily jemné bublinky). Vše důkladně promíchejte a přesypte na plech vyložený pečicím papírem. Bílek můžete vynechat, ale právě jeho použití a lehké našlehání zajistí dokonalou křupavost granoly.
- Směs pořádně rozprostřete po celém plechu a dejte do trouby.
- Granola se peče zhruba 20–25 minut, pravidelně ji ale kontrolujte a během pečení několikrát promíchejte, aby se vločky opékaly rovnoměrně.
- Hotovou granolu poznáte podle šustivého zvuku při míchání a také podle vůně, která vám zaplaví celý byt.
- Po upečení ji nechte vystydnout a přimíchejte do ní lyofilizované maliny. Pokud byste je do směsi zamíchali před pečením, ovoce by se vám spálilo.
- Granolu skladujte v uzavřené, ideálně skleněné dóze, kde vydrží i několik týdnů.
umpaporn / Shutterstock.com
Objevte slanou granolu s vůní tymiánu
Když se řekne ovesné vločky, většina z nás si představí sladká jídla – kaši, sušenky, tyčinky nebo třeba müsli s ovocem. Pravdou však je, že ovesné vločky skvěle fungují i na slano – a právě slaná granola má v kuchyni nepřeberné množství využití. Je skvělým křupavým elementem na posypání polévek, do salátů třeba místo klasických chlebových krutonů, ozdobit jí ale můžete i pomazánky, míchaná vajíčka, barevnou Buddha bowl nebo různé dipy.
Ve fantazii se meze nekladou. A to platí i při přípravě granoly samotné. Vločky, oříšky a semínka můžete snadno zaměňovat a míchat v různých poměrech, koření si přizpůsobíte chuťovým preferencím a momentální náladě. Vždy je však nutné dodržet základní poměr sypkých a tekutých surovin.
Budete potřebovat:
- 200 g vloček
- 100 g nahrubo nasekaných ořechů
- 60 g slunečnicových semínek
- 60 g dýňových semínek
- 20 g sezamových semínek
- 20 g máku
- 40 ml řepkového nebo olivového oleje
- 1 bílek
- 2 lžíce sekaného čerstvého tymiánu
- sůl, pepř, chilli na dochucení
Bílek jim dodá tu pravou chuť
Jak na to:
- Troubu si předehřejte na 160 °C na horkovzduch.
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience, koření, sůl, pepř i tymián.
- Do směsi přilijte olej a jemně našlehaný bílek a opět vše řádně promíchejte tak, aby olej a bílek obalily každou vločku, semínko a oříšek. Jen tak bude granola dokonale křupavá.
- Dejte do trouby a pečte zhruba 25 minut. V průběhu pečení granolu několikrát promíchejte.
- Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.