Oříšková, čokoládová, vanilková, s ovocem nebo třeba s bylinkami a chilli. Tak různě může chutnat granola – zapékané müsli, které se skvěle hodí na snídani, rychlou svačinu nebo jako ozdoba dezertů či salátů nebo polévek. Ačkoli v obchodech většinou najdeme nejrůznější sladké varianty, ty slané mají ve spíži také své místo. Pojďte si s námi připravit granolu na sladko i slano. Potřebujete jen pár základních surovin, na ochucení to, co máte rádi, a asi 30 minut času.
V obchodech, většinou v úseku se zdravou výživou či se snídaňovými cereáliemi, najdeme bohatou nabídku nejrůznějších granol s různým složením a v poměrně širokém cenovém rozpětí.
Není výjimkou, že někteří výrobci prodávají 500g balení za cenu převyšující 300 Kč. A to už může někoho od koupě i odradit, i přesto, že argumentem pro vyšší cenu bývá použití kvalitních, mnohdy BIO surovin. Není ale nic jednoduššího než si granolu vyrobit doma.
Domácí granola je skvělou alternativou rychlé a vyvážené snídaně, jejíž příprava vám zabere asi půl minuty – otevřít jogurt, nasypat na něj granolu a případně nakrájet kousek čerstvého ovoce. Jedinou podmínkou je to, že ji musíte mít doma zásobě. Připravte si ji!
Kupte se slevou Müsli granola Muesli Bonavita.
Kupte se slevou Slunečnicová semínka K-Classic.
Když se řekne ovesné vločky, většina z nás si představí sladká jídla – kaši, sušenky, tyčinky nebo třeba müsli s ovocem. Pravdou však je, že ovesné vločky skvěle fungují i na slano – a právě slaná granola má v kuchyni nepřeberné množství využití. Je skvělým křupavým elementem na posypání polévek, do salátů třeba místo klasických chlebových krutonů, ozdobit jí ale můžete i pomazánky, míchaná vajíčka, barevnou Buddha bowl nebo různé dipy.
Ve fantazii se meze nekladou. A to platí i při přípravě granoly samotné. Vločky, oříšky a semínka můžete snadno zaměňovat a míchat v různých poměrech, koření si přizpůsobíte chuťovým preferencím a momentální náladě. Vždy je však nutné dodržet základní poměr sypkých a tekutých surovin.
Kupte se slevou Mandle Albert.
Kupte se slevou Vejce M.