Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bude pivo příliš drahé? Pivovarský gigant předpovídá snížení konzumace piva v Evropě

G-Stock Studio / Shutterstock.com

Ceny rostou celým spektrem produktů a vyhnout by se neměly ani nápoji, který je pro Českou republiku tak ikonický, pivu. Zvýšení ceny by mělo přijít v celé Evropě, což předpovídá jedna z největších pivovarnických firem. Zvyšování cen se má projevit menší spotřebou piva a možná, že se dočkáme trendu, kdy se začnou četné pivní mozoly doslova ztrácet před očima. Čeká pivovarské společnosti další náročný rok?

Přečtěte si také

Obchodní řetězec Billa představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu

Predikce pivovarského giganta Carlsberg

Velkou ranou pro výrobce piva byla éra pandemických uzavírek, která způsobila, že lidé nemohli navštěvovat hospody a podobná zařízení. Další ránu připravila inflace, poškozené dodavatelské řetězce, rostoucí ceny energií a v konečném důsledku i nižší nákupní apetit spotřebitelů.

Dánská pivovarnická společnost Carlsberg zjišťovala, co má od tohoto roku očekávat. Podle ní budou mít letos Evropané menší žízeň. Zatímco minulý rok zaznamenala 12 % růst, v letošním roce očekávají provozní zisk, který bude v hranici, která bude o 5 % nižší až o 5 % vyšší.

Najděte si svoje oblíbené pivo v akci

Generální ředitel společnosti Cees't Hart řekl pro agenturu Reuters následující: „Rok 2023 bude dalším náročným rokem. Zatímco pivo bylo historicky odolnou spotřebitelskou kategorií, rostoucí ceny v kombinaci s obecně vysokou inflací mohou mít negativní dopad na spotřebu piva na některých našich trzích, zejména v Evropě.“

Loni se prodej na litr zvýšil o 9 %, ale letos to může být jiné. Cena se podle společnosti zvedne jen o jedno jednociferné procento, aby se pokryly vyšší náklady.

Bohdan Malitskiy / Shutterstock.com

Zadní vrátka v Rusku?

Carlsberg je světovou čtyřkou na pivovarnickém trhu a rozsáhlé provozy má také v Rusku. Ačkoliv by je chtěla údajně do června prodat, je také možné, že si zde nechává otevřené dveře pro případný návrat. K tomu by ale bylo potřeba zklidnění napjaté situace na mezinárodní politické scéně.

Zatímco mnoho společností se snaží podnikat úsporná opatření, Carlsberg aktivně investuje. Letos má v plánu odkoupit svého indického partnera Khetan Group, a to bude znamenat akvizici v hodnotě 700 milionů eur.

Dramatické změny cen nehrozí

Cena piva se bude pravděpodobně i u nás zvyšovat. Zdražení jsme mohli dobře sledovat v minulém roce. Například Plzeňský Prazdroj loni oznámil, že od 1. října 2022 zdraží pivo v průměru o 8 %. Uklidňujícím faktem je skutečnost, že cena piva roste z dlouhodobého hlediska pomaleji než mzdy. Průměrný Čech si ze své mzdy může dovolit až 3,5 tisíce lahvových piv.

Češi nemají v pití piva příliš velkou konkurenci, sdružení evropských pivovarnických asociací The Brewers of Europe v roce 2020 informovalo, že na průměrného Čecha připadá 270 půllitrů piva za rok a překvapivě vysoká je i produkce, protože se u nás vyrobí 173 litrů piva na obyvatele. I když bude cena v následujících letech stoupat, nemělo by jít o tak výrazné zdražení, aby si museli Češi tento zlatý mok odpírat.