Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ty nejlahodnější omyly! Víte, jakou náhodou vznikly cornflaky, chipsy, čokoládový fondant nebo pivo?

Africa Studio / Shutterstock.com

Až si budete příště pochutnávat u televize na míse křupavých brambůrků či nachos, zapíjet to pivem, ráno snídat cornflaky nebo ke kávě mlsat čokoládový dortík s tekutým středem, pak si vzpomeňte na našich 6 příběhů jídel, která vznikla úplnou náhodou. Nebýt nejrůznějších omylů, možná bychom je dnes ani neznali. Přečtěte si, jak vznikly některé slané pochutiny, sladké dezerty i náš nejoblíbenější alkoholický nápoj.

Přečtěte si také

Oběd do 50 minut! Výborné lasagne se špenátem, mozzarellou a bešamelem

Cornflakes

Bratří Kellogové byli velkými propagátory zdravé, dietní i vegetariánské stravy. A když koncem 19. století jeden z nich zapomněl na sporáku uvařenou pšenici (pro výrobu granoly), určitě je ani ve snu nenapadlo, že úplnou náhodou dají světu jednu z nejoblíbenějších snídaní.

Ztvrdlou pšenici se totiž pokoušeli rozválet. Ta se ale rozpadla na vločky, které chtěli ještě zachránit upečením dokřupava. Nepovedený pokrm představili svým klientům a těm natolik zachutnal, že bratři zkusili stejným způsobem vyrobit vločky i z jiných surovin – třeba z kukuřice.

V roce 1896 si svůj nápad nechali patentovat a firma Kellogg’s je dnes jedním z nejznámějších výrobců cornflaků a cereálií na světě.

Raději si je kupte už hotové

Nachos

Za vznikem populárních nachos stojí číšník Ignacio Anaya Garcia (někdy se mu říkalo také Nacho, což je domácí varianta jména Ignacio). Jednoho dne v roce 1943 mu těsně před zavíračkou přišly do restaurace Club Victoria hladové manželky amerických vojáků z nedaleké základny. Ignacio musel zaimprovizovat a rychle jim připravit nějaké jídlo.

Nakrájel proto klasické tortilly na malé trojúhelníčky, ty osmažil dokřupava a poté zapekl s tím, co kolem sebe zrovna našel – s čedarem a papričkami jalapeňo. Ženám tahle „nouzovka“ velice zachutnala a specialita získala jméno Nacho's (neboli „od Ignáce“).

Zulfiska / Shutterstock.com

Bramborové chipsy

Za první výrobu bramborových lupínků může údajně milionář Cornelius Vanderbilt, který byl při návštěvě jedné newyorské restaurace věčně nespokojený s tloušťkou smažených hranolků.

Poté, co pokrm několikrát vrátil do kuchyně, se kuchař George Crum naštval a schválně nakrájel brambory na tak tenké plátky, že se po usmažení dotvrda nedaly ani napíchnout na vidličku. A kupodivu sklidil velký úspěch. Chipsy se poté staly místní (i světovou) oblíbenou lahůdkou. Pro zajímavost, v zahraničí se dodnes chipsy podávají jako příloha, např. místo hranolků nebo brambor.

Dáte si?

Čokoládový fondant

Taky milujete čokoládový dort, z jehož středu se po rozkrojení vylije tekutá čokoládová náplň? Pokud považujete tento dezert za geniální kulinářský vynález, pak vězte, že vznikl úplnou náhodou. Jistý Jean-George Vongerichten připravoval v roce 1987 dezert podle receptu své matky – a to hned ve 300 porcích. Kvůli spěchu se ale nedopatřením dostaly dortíky k hostům zcela nedopečené. Nic netušící strávníci si neobvyklý dezert ihned zamilovali a kuchaře odměnili ovacemi. A my se jim nedivíme!

Timolina / Shutterstock.com

Tarte Tatin

Vznik tohoto obráceného koláče patří mezi nejpopulárnější a nejznámější omyly v dějinách gastronomie. Poprvé se upekl ve Francii na konci 19. století, v hotelu dvou sester, Stephanie a Caroline Tatin. Příběh má dvě verze. První praví, že Stephanie omylem připekla směs jablek, másla a cukru, která zkaramelizovala, a proto koláč ještě zakryla těstem, aby se dál nepřipaloval. Druhá, známější verze říká, že jim koláč spadl a ony jej vrátily do formy obráceně.

Jablka na koláč pořídíte v akci

Pivo

Jak vzniklo pivo, náš nejoblíbenější alkoholický nápoj? Omylem! Traduje se, že to bylo před více než 10 000 lety v Mezopotámii. Sklady, kde uchovávali obilniny pro přípravu chleba, často navlhly a obilí začalo kvasit. A my dnes můžeme jen děkovat tomu Mezopotámci, který se odvážil zkvašenou tekutinu jako první ochutnat, aby zjistil, že se z ní dá připravovat zajímavý nápoj – z něhož se po letech stalo takové pivo, jaké známe dnes.