Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Ochutnejte dračí oko neboli longan. Víte, se kterým ovocem je příbuzný?

j.chizhe / Shutterstock.com

Ochutnali byste dračí oko? Zní to podivně, ale opravdu nejde o zrakový orgán exotického zvířete, nýbrž o lahodné sladkokyselé ovoce, které je populární především v Asii, kde se pěstuje. Život je příliš krátký na to, abychom ochutnali všechny plody, které nám příroda nadělila, ale pokud narazíte na toto ovoce, rozhodně se mu nevyhýbejte. Je sice malé, ale zato velmi výživné a používá se pro léčbu celé řady neduhů. Pojďme si ho představit trochu blíže.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Proč dračí oko?

Jedná se o ovoce, které je velké asi 3 centimetry a po rozloupnutí jeho žlutohnědé slupky byste narazili na průhlednou, mléčně zbarvenou dužinu s velkou černou peckou. Okamžitě by vám vyvstalo na mysli, že držíte v ruce oko.

Toto ovoce je původem z jižní Číny a longan znamená v čínštině „dračí oko“. Možná byste si vzpomněli také na blízkého příbuzného longanu, na liči, které patří do stejné čeledi mýdelníkovitých.

Z longanu je jedlá pouze jeho rosolovitá dužina. Semeno se nekonzumuje, protože je plné saponinů, využívá se ale v kosmetice.

zhengzaishuru / Shutterstock.com

Na zahradě ho jen tak nevypěstujete

Longan roste na tropickém ovocném stromě, který má výšku okolo 10 metrů, ale může dorůst do výšky kolem 30 metrů. Pěstuje se v celé jihovýchodní Asii. Má rád teplé oblasti, kde teplota nesmí klesnout pod 4–5 °C. Ovoce roste v hroznech a ačkoliv je podobné liči, je méně aromatické. Typická je pro něj sladkokyselá chuť.

Pokud budete cestovat po Asii, čerstvý longan si můžete koupit třeba v Číně, Vietnamu nebo v Thajsku. U nás ho čerstvý pořídíte spíše vzácně, častěji se však nabízí v podobě kompotu nebo si ho můžete koupit sušený, nejlépe na internetu. Na rozdíl od čerstvých plodů, které jsou šťavnaté a bílé, je dužina sušených longanů tmavě hnědá až téměř černá.

Vyzkoušejte netradiční ovoce

Kupte se slevou Kaki.

Porovnat slevy

Jak longan využít

Konzumuje se jen tak jako lahodná dobrota, která zažene chuť na sladké. Pokud vás zajímá použití v receptech, hledejte v čínské nebo asijské kuchyni – nejoblíbenější je v čínských sladkých dezertních polévkách. V čínské potravinové terapii a bylinné medicíně se věří, že má účinek na relaxaci. V Asii se z něj vyrábí také longanové víno.

Pokud toto ovoce seženete, můžete ho využít do smoothie, pudinků, ovocných salátů nebo vyzkoušet exotické recepty.

kungfu01 / Shutterstock.com

Dietní ovoce plné vody

Syrové ovoce obsahuje 83 % vody, 15 % sacharidů, 1 % bílkovin a zanedbatelné množství tuku. V referenčním množství 100 gramů dodává surový longan 60 kalorií potravinové energie, 101 % denní hodnoty vitamínu C, 12 % riboflavinu a žádné další mikroživiny ve významnějším množství.

Zdravotní výhody

  • Protirakovinné účinky – Jeho drobné plody mají vysoké hladiny polyfenolů. Polyfenolické sloučeniny, jako je kyselina gallová, eliminují volné radikály, které mohou způsobit rakovinu.
  • Protizánětlivé účinky – Asiaté používali dužinu tohoto ovoce k hojení ran, k léčbě alergií, chřipky a dalších onemocnění. Dužina má protizánětlivé fytochemikálie, jako je kyselina gallová, epikatechin a kyselina ellagová. Díky množství vitamínů B a C také podporuje hojení a léčí chronické zánětlivé stavy jako otoky, onemocnění dráždivého tračníku (IBS), kožní alergie, rány, popáleniny, lupénku a Crohnovu chorobu.
  • Léčba anémie – Longan je bohatý na železo a jeho pravidelná konzumace vám umožní skvěle bojovat s anémií.
  • Zajistí mladou a zářící pleť – Bioaktivní sloučeniny jako corilagin, kyselina gallová a kyselina ellagová v čerstvých i sušených longanech pohlcující volné radikály. Jeho konzumace vám může poskytnout čistou, světlou a neposkvrněnou pleť se sníženým rizikem vzniku fotosenzitivity nebo rakoviny kůže.
  • Snižuje stres a léčí nespavost – Komerčně dostupné léky k léčbě nespavosti, které se zaměřují na receptory GABA, receptory histaminu a další aktivní centra vašeho mozku, mají dočasné výhody a dlouhodobé vedlejší účinky. Listy a dužina longanu obsahují bioaktivní sloučeniny, které potlačují hladiny neurotransmiterů, které způsobují úzkost, nespavost a stres.