Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co je to semolina a proč jsou semolinové těstoviny lepší než klasické?

Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Při nákupu těstovin v supermarketu jste zajisté už zaznamenali, že se vám jich nabízí více druhů, od klasických až po bezvaječné, celozrnné nebo semolinové. Možná se začnete škrábat na hlavě a přemýšlet, co jsou zač a proč jsou dražší než ostatní druhy těstovin. Považují se za nejkvalitnější těstoviny. Jsou vyhledávané mezi kuchaři, ale stále častěji i v běžných domácnostech, protože mají celou řadu předností. My si představíme důvody, proč byste se jim neměli při nákupu vyhýbat.

Přečtěte si také

Přesolené jídlo ještě můžete zachránit! Ředění si nechte jako poslední možnost a zkuste fígle našich babiček

Základem je semolinová mouka

Jde o těstoviny vyrobené ze semolinové mouky, ta je vyrobena z tvrdé pšenice a při jejím mletí vznikne hrubá mouka, které se říká také krupice. Samotný název pochází z italského slova „Semolino“, což znamená otruby, respektive kousky slupek obilí, které se oddělují při procesu mletí.

Ačkoliv se pro výrobu těstovin používá velké množství druhů mouky, semolinová mouka se řadí mezi nejlepší. Její obliba je pochopitelně největší v Itálii, ale společně se stoupajícím zájmem o kvalitní potraviny se její popularita rychle zvýšila po celém světě. Ve srovnání s běžnou moukou bílé barvy je ta semolinová zlatavější, tmavší a má zemité až ořechové aroma. Vyrobené těstoviny také mohou připadat sladší. Tato mouka se využívá převážně pro výrobu těstovin a kuskusu, ale lze ji použít třeba i na výrobu pečiva nebo kaší.

Najděte si kvalitní těstoviny v akci

Ideální vlastnosti pro vaše těstoviny

Už se vám stalo, že jste rozvařili špagety, makarony nebo kolínka? Rozvařené těstoviny nedrží tvar, lepí se a nevypadají příliš vábně. Semolinové těstoviny se nelepí, jen tak je nerozvaříte, skvěle drží svůj tvar. Například u rýhovaných těstovin můžete i po uvaření vidět každý jejich detail. Jelikož mají mnohem menší elasticitu, jsou pevnější a po uvaření vypadají skvěle v každém jídle, od omáček po saláty. Doba vaření je obvykle kolem 8 minut, zatímco u těstovin z běžné mouky je to 12–14 minut. Vždy si tuto informaci raději zkontrolujte přímo na obalu. Důležitou vlastností je fakt, že vás více zasytí, myslete na to, až budete rozdělovat porce, semolinových těstovin pravděpodobně sníte méně.

Marian Weyo / Shutterstock.com

Mají nějaké zdravotní přínosy?

Samotná semolinová mouka má vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa a vitamínů skupiny B. Může podpořit hubnutí, zdraví srdce a trávení. Bílkoviny a vláknina zpomalí trávení, díky čemuž se budete cítit déle sytí. Z vitamínů skupiny B zde najdeme zejména folát a thiamin, tyto vitamíny pomáhají přeměňovat jídlo na energii. Je známo, že krupice je dobrým zdrojem nehemového železa, to pomáhá při transportu kyslíku tělem a také zabraňuje anémii.

Pro jaké těstoviny se rozhodnout?

Záleží na vašich referencích, je vhodné semolinové těstoviny ochutnat a následně se rozhodnout. Pokud preferujete zdravou výživu, neměli byste nad nimi váhat. Mnoho lidí už jiné, než semolinové těstoviny nekupuje, ale ne každému mohou vyhovovat. Důležité je, abyste si na těstovinách pochutnali, a pokud máte nejraději klasické těstoviny z běžné bílé mouky, tak u nich zůstaňte. Klasické těstoviny sice nemají tak dobré vlastnosti, ale mají neutrálnější chuť a univerzálnější použití. Jsou i cenově výhodnější, což nyní mnoho lidí ocení.

Nejlepší kuchaři při výrobě těstovin často kombinují semolinovou a běžnou mouku a dobře vědí, v jakém poměru je používat, aby byl výsledek perfektní. Pokud si nechcete zkazit dojem, vybírejte semolinové těstoviny od předních značek, jako jsou Panzani, Barilla nebo Adriana. Vyšší cena je obvykle daní za lepší kvalitu a chuť. Pravděpodobně si oblíbíte značku, u které budete chtít zůstat.