Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Na co se zaměřit při výběru nového polštáře a peřiny?

New Africa / Shutterstock.com

Toužíte po dokonalém spánku? Velký vliv na jeho kvalitu má výběr vhodné peřiny a polštáře. V obchodech najdete velké množství různých provedení, které se liší především v materiálu. Víme, na co se při výběru zaměřit.

Přečtěte si také

Nutella slaví 60 let. Do obchodů míří limitovaná edice usmívajících se sklenic s veselými osobnostmi

Co byste měli vědět před koupí polštáře?

Správně tvarovaný polštář by měl být dostatečně flexibilní a také by měl podepírat páteř. V případě, že vás trápí alergie, nezapomeňte sledovat i jeho materiál a výplň. Ideální volbou pro alergiky jsou polštáře z hypoalergenních materiálů, které jsou odolné vůči roztočům.

Při výběru nezapomeňte sledovat i jeho rozměry, abyste kvůli novým polštářům nemuseli kupovat i nové povlečení. Z praktického hlediska také oceníte, když bude nový polštář z materiálu, který je možné vyprat i doma v pračce.

New Africa / Shutterstock.com

Polštář vybírejte podle oblíbené spánkové polohy

  • Spíte nejraději na břiše? Ideální pro vás bude nízký polštář s měkkou výplní, jako je například hedvábí nebo mikrovlákno. Právě díky nízké výšce nebude vaše páteř namáhána a vás nebude ráno bolet za krkem.
  • V případě, že preferujete spánek na jednom z boků, vhodný pro vás bude pevný a vyšší polštář, který je anatomicky tvarovaný a tělu tak poskytne dostatečnou oporu pro krk, hlavu i ramena.
  • Ti, kteří rádi spí na zádech, by měli vybírat z anatomicky tvarovaných polštářů, které jsou vyšší a středně měkké. Pro kvalitní spánek by měla být pomocí polštáře podepřená ramena a krk, aby páteř byla v přirozeně zakřivené poloze.

Nemáte oblíbenou polohu, ve které usínáte, nebo polohy často měníte? Nevadí – zvolte zlatou střední cestu, kterou je středně měkký a středně vysoký polštář s pevnou a pružnou výplní.

Mějte v ložnici vždy příjemnou atmosféru

Jakou výplň polštáře vybrat?

Snad nejznámější výplní polštářů je paměťová pěna, která se dokáže přizpůsobit, a je proto nejlepším řešením pro správné držení páteře. Dostupné jsou anatomické polštáře z jednoho kusu nebo vícero menších kousků paměťové pěny.

Kromě paměťové pěny jsou polštáře často vyplněné také mikrovlákny. Tento druh výplně je oblíbený především díky svým tepelným vlastnostem a odolnosti proti skvrnám. Oblibě se stále těší také péřové polštáře, u kterých je důležité sledovat procentuální zastoupení prachového peří – čím více procent, tím je polštář lepší. Při výběru péřového polštáře se také nezapomeňte podívat na původ péřové výplně.

Udělejte radost i dětem – veselým povlečením

Novinkou na trhu je také výplň zvaná Tencel. Jde o přírodní prodyšné vlákno, které je měkké jako hedvábí. Také absorbuje vlhkost jako bavlna, hřeje jako vlna, je chladivé jako len a pevné jako polyester. Tato výplň je doporučovaná především lidem, kteří mají problém s nadměrným pocením.

Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

Podle čeho vybrat novou přikrývku?

Při výběru nové peřiny se v první řadě zaměřte na osobní preference. Spí se vám lépe pod teplou a objemnou přikrývkou, nebo upřednostňujete lehkou a tenkou peřinu? Dále se zaměřte také na rozměr. Existují prodloužené verze peřin pro jednoho nebo přikrývky, které jsou určené pro dva.

Bojujete se špatným spánkem?

Peřiny podle ročního období

V některých domácnostech jsou lidé naučeni přikrývky měnit podle sezóny. V zimních měsících jsou oblíbené mohutné peřiny, které zahřejí. Naopak v létě jsou nahrazovány letní dekou nebo přikrývkou, která je tenčí a lehčí. Ideálním řešením jsou celoroční peřiny, které jsou 2 v 1 – mají po stranách cvočky nebo zip, díky kterému v létě lehce a rychle uděláte z mohutné peřiny lehkou letní přikrývku.

Která výplň peřiny je nejlepší?

Výplň přikrývek můžeme rozdělit na dva druhy – přírodní a umělou. Přírodní výplň je nejčastěji husí peří, hedvábí nebo ovčí vlna. Hlavní rozdíl je především v ceně – přírodní výplň je v porovnání s umělým vláknem dražší. Pro alergiky doporučujeme umělou výplň.

Už víte, jaký polštář a přikrývku si koupíte? Přečtěte si také náš další článek, kde se dozvíte, podle čeho vybrat novou matraci, díky které bude váš spánek naprosto dokonalý.