Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rychlý a chutný houskový knedlík: Známe recept na ten bez kynutí i bezlepkovou alternativu

AS Foodstudio / Shutterstock.com

Máte zálusk na oběd či večeři, ke které by dokonale pasoval nadýchaný houskový knedlík? Pak je čas vsadit na ten domácí! Jak jej připravit snadno a rychle? Inspirujte se – vyzkoušejte naše chutné recepty.

Přečtěte si také

Vánoční stromek v autě: Pokuta 2000 Kč je to nejmenší, co vás může potkat při špatném upevnění

Svíčková nebo vepřo knedlo zelo? Na co máte chuť? Právě tyto národní pokrmy (a mnoho dalších) si většina z nás neumí představit bez poctivého houskového knedlíku. Přestože existuje jeden základní způsob přípravy, různých rodinných receptů je k dostání celá hromada.

Některé z nich se liší podle lokality, avšak základ většinou zůstává stejný. Co patří do houskového knedlíku? Mouka, housky, vejce – a mléko či voda. Pak záleží na verzi přípravy, zda je potřeba také droždí, či nikoli.

A že s přípravou knedlíku nemáte zkušenosti? Právě pro vás máme jednoduchý recept, se kterým si hravě poradíte.

Ahanov Michael / Shutterstock.com

Knedlíky bez kynutí

Klasický houskový knedlík vyžaduje čas na kynutí, ale co když to jde i bez něj? Nadýchané, chutné domácí houskové knedlíky připravíte podle tohoto receptu. Budete potřebovat:

  • 400 g hrubé mouky
  • 2 starší housky
  • 1 vejce
  • 250 ml perlivé vody
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ lžičky soli
Karlovarský knedlík
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Karlovarský knedlík

Karlovarský knedlík je výbornou českou přílohou k mnoha omáčkám nebo k pečenému masu. Pojďte si ho s námi připravit, recept je jednoduchý, zvládne jej tedy opravdu každý.

Karlovarský knedlík

Do velkého hrnce nalijte obyčejnou vodu. Osolte ji a přiveďte k varu. V míse zatím rozšlehejte vejce, přidejte perlivou vodu a prosetou mouku včetně kypřicího prášku a špetky soli. Směs smíchejte, aby vzniklo hladké těsto, následně do něj zapracujte nakrájené pečivo. Z připraveného těsta na pomoučněném válu vypracujte dva knedlíky. Oba nakonec vařte v osolené vroucí vodě po dobu 20 až 25 minut. A co dál? Pak už jen podávejte a nechte si chutnat.

Tip: Hlídáte si stravování? Pak je dobré znát energetickou hodnotu houskového knedlíku. Množství 100 g má hodnotu 212 kalorií.

Hans Geel / Shutterstock.com

Poctivý kynutý knedlík

Kvásek vám nedělá problém? Podávejte kynutý houskový knedlík, uvidíte, že bude dokonalý! Připravte si tyto suroviny:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • cukr
  • 2 starší housky
  • 25 g čerstvého droždí

Do hluboké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí a lžičku cukru. Na připravené droždí nalijte zhruba tři až čtyři lžíce vlažného mléka, aby vzešel kvásek. Zatímco budete čekat na kvásek, nakrájejte housky. Vejce rozšlehejte a smíchejte se zbytkem vlažného mléka. Na připravený kvásek (vzešlý) nalijte směs mléka s vejcem, následně vařečkou vypracujte těsto. Přidejte housky a vymíchejte.

Hotové těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40 minut kynout. Nakynuté těsto na závěr vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte z něj dvě stejné šišky. Nechte je odpočívat alespoň 10 minut. Na závěr je devět minut vařte v osolené vodě a ihned podávejte.

Jak na nejlepší kynutý knedlík? Vařte jej v páře 25 minut (namísto ve vodě).

Tip: Máte domácí pekárnu? Pak je příprava knedlíků naprosto jednoduchá! Stačí se inspirovat některým z receptů pro domácí pekárny, díky kterým připravíte knedlík téměř bez práce. A že si pekárnu teprve pořídíte? Rozhodně nebudete litovat, zvládne také domácí pečivo a nejrůznější dezerty.

Bramborový knedlík
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Snadný

Bramborový knedlík

Bramborový knedlík podle našeho receptu je krásně nadýchaný a velmi chutný. Na jeho přípravu vám postačí pouze pár surovin.

Bramborový knedlík

I bez lepku to jde!

A co příloha pro ty, kteří se vyhýbají běžné mouce nebo nemohou lepek? Nebojte, i v tomto případě rádi poradíme. Nejde sice o houskový knedlík, ale jedná se o jednoduchý přílohový knedlík z hrnečku, který zvládne každý během pár minut. Potřebujete:

  • 2 lžíce mandlové mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 vejce vel. M
  • ½ lžíce rozpuštěného másla

Smíchejte mouku s práškem do pečiva přímo v hrnečku. Přidejte vejce a máslo a důkladně promíchejte. Připravenou směs vložte do mikrovlnky na 1,5 až 2 minuty. Nakonec jen vyklopte a nakrájejte. Podávejte s čímkoli, co máte rádi, tak jako běžný knedlík. Co bude dnes k večeři?

Zdroj: Ketorecepty.cz, Styl.magazinplus.cz, Kaloricketabulky.cz