Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Co s jídlem, které nesníte? Naučte se zavařovat zbytky

Alliance Images / Shutterstock.com

Zavařováním se uchovávají potraviny už desítky let. Prodloužíte tak jídlu jeho trvanlivost, takže si ho můžete vychutnat i o pár měsíců později. Na zavařování se proto hodí jednotlivé potraviny i hotové pokrmy, které nestíháte sníst.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Tímto způsobem můžete uchovávat také potraviny, které koupíte ve slevě a dle data spotřeby budou za pár dnů prošlé. To samozřejmě platí také v případě mražení, do mrazáku se toho ale většině z nás tolik nevejde. Zavařené potraviny ovšem můžete skladovat doma, kdekoliv máte místo. A jak tedy na to?

Zavařování jídel krok za krokem

Zavařovat se dá nejen ovoce a zelenina, ale také jakékoliv tepelně upravené maso, omáčky, polévky, ryby, houby či uzeniny. Zavařeniny jen nesmí obsahovat mouku či smetanu. Proto nezavařujte polévky se zavářkou či nudlemi.

Zatímco zavařování ovoce a zeleniny máte hotové napoprvé, maso, omáčky a jiná jídla se musí zavařit nadvakrát. Nejprve tedy vhodné sterilizované sklenice naplníte danou surovinou, ne však zcela po okraj. Zhruba tři centimetry nechte volné. Pokud zavařujete maso či uzeniny samotné, nalijte do sklenice trochu vody.

Naplněné sklenice zavíčkujte a vyskládejte do hrnce s vařící vodou tak, aby se nedotýkaly. Vařte zhruba hodinu až hodinu a půl a následně sklenice vyndejte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Ovoce i zeleninu máte hotovou, u masa, omáček či polévek tento postup zopakujte ještě následující den.

vkuslandia / Shutterstock.com

Ulehčete si práci se zavařovacím hrncem

Všem, kdo chtějí zavařovat ve velkém, se určitě vyplatí praktický zavařovací hrnec. Do toho stačí vyskládat naplněné sklenice, nastavit program a hrnec se už o vše postará za vás. Hravě si poradí s přípravou kompotů, džemů a marmelád, ovocných a zeleninových směsí, masa, hub, paštik i hotových pokrmů. Doporučujeme například tyto modely:

Zavařovací hrnec kupte za výhodnou cenu
  • Zavařovací hrnec SilverCrest – má objem 27 l, je vhodný až na 14 zavařovacích sklenic ve dvou vrstvách. Od 12. 9. do 18. 9. ho seženete výhodně v Lidlu za 1 999 Kč.
  • Zavařovací hrnec Hyundai PC 200 – má objem 27 l, zvládne zavařit 14 litrových sklenic a dobu zavařování si můžete nastavit od 20 do 120 minut. Za 2 229 Kč ho koupíte v Electro Worldu nebo Datartu.
  • Zavařovací hrnec Eta Granny 1127 90000 – má objem 25 l a pojme až 14 zavařovacích sklenic. Lze ho využít i jako várnici na nápoje. Seženete ho v Electro Worldu za 2 999 Kč.
Christin Lola / Shutterstock.com

Víte, jaký je rozdíl mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti?

Koupili jste potraviny ve slevě nebo je doma už nějakou dobu máte a váháte, zda se ještě dají zavařit? Na potravinách mnohé z nás někdy matou dva podobné, přitom však rozdílné údaje:

  • datum minimální trvanlivosti
  • datum spotřeby/použitelnosti

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „minimální trvanlivost do…“ a označují se tak potraviny, které se nekazí rychle. Například konzervy, těstoviny, nápoje, sušenky nebo čokoláda. Pokud jste potravinu neotevřeli a skladovali tak, jak je uvedeno na obalu, můžete ji sníst i po uplynutí tohoto data. Výrobce nicméně po jeho uplynutí nezaručuje chuťové a výživové kvality výrobku.

Datum spotřeby se uvádí slovy „spotřebujte do…“ a používá se pro potraviny, které rychle podléhají zkáze, a musí se proto brzy spotřebovat. Příkladem mohou být jogurty a jiné mléčné výrobky, chlazená drůbež, ryby, výrobky studené kuchyně apod. Potraviny s prošlou dobou spotřeby se dle zákona nepovažují za bezpečné a nesmí se uvádět do oběhu.