Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyrobte si domácí šípkový olej! Unavené pleti vrátí mladistvý vzhled, oslabenému organismu sílu

Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Přichází podzim a s ním i šípková sezóna. Červené drobné plody jsou oblíbeným zdrojem vitamínů během období chřipek a nachlazení. Nasbíráte si je zadarmo a kromě peněz vám navíc ušetří nejednu cestu do lékárny. Vyzkoušejte z nich tentokrát vyrobit domácí šípkový olej, který prospěje vašemu zdraví i pleti. Zvládnou to během chvilky i úplní začátečníci!

Přečtěte si také

Ochutnejte poklad francouzské kuchyně: Recept na pravou francouzskou cibulačku od Zdeňka Pohlreicha

Šípky pro vitalitu i dobrou náladu

Šípky jsou známými podzimními životabudiči. Jsou plné vitamínu A, C, E a K, zdraví prospěšných kyselin, karotenoidů, tokoferolů a antioxidantů. Podporují imunitu, správnou činnost ledvin a kardiovaskulárního systému, jsou účinné v boji proti nachlazení i podzimnímu splínu. Přispívají totiž k psychické pohodě, k odstranění známek únavy, vyčerpání a stresu. Zkrátka pokud potřebujete během sychravých dnů zlepšit náladu, vsaďte na šípky!

Když neseženete šípky, zkuste si doplnit vitamín C jinak

Mladistvá pleť bez vrásek a pigmentových skvrn

Poděkuje vám za ně i vaše pleť, především pokud máte zralou nebo suchou a citlivou. Látky obsažené v šípcích urychlují regeneraci buněk, zvyšují hydrataci pokožky a díky antioxidantům bojují proti volným radikálům a předčasnému stárnutí pleti. Šípkový olej při dlouhodobém používáním pleť zklidňuje, vyživuje, vypíná, zvyšuje její elasticitu, sjednocuje barevný tón, pomáhá odstraňovat viditelné pigmentové skvrny a jizvičky.

Maryna Osadcha / Shutterstock.com

Recept: domácí šípkový olej

Budete potřebovat: Uzavíratelnou lahvičku z tmavého skla, čerstvé nebo sušené plody šípků, kvalitní olej (mandlový, jojobový, olivový nebo jiný čistě rostlinný, za studena lisovaný).

Postup:

  1. Plody šípku omyjte a dobře osušte.
  2. Naplňte je do sklenice tak, aby zabíraly asi 1/3 jejího objemu.
  3. Dolijte olejem a nechte na suchém a tmavém místě 4 týdny macerovat.
  4. Každé 2 dny obsah lahve protřepte.
  5. Hotový olej sceďte a vraťte bez šípků zpátky do lahvičky.

Použití: V závislosti na zvoleném druhu výchozího oleje můžete užívat i vnitřně – každý den 1 čajovou lžičku. Domácí šípkový olej je výborný také na tělo a pleť. Doporučujeme aplikovat každý večer na vyčištěný a navlhčený obličej a dekolt, případně kapku přidat do svého oblíbeného krému. Jizvičky, ekzémy, suchá a jinak podrážděná místa můžete šípkovým olejem masírovat podle potřeby i několikrát denně.

WildMedia / Shutterstock.com

Oleje se nebojte míchat

Pokud dáváte raději přednost kupované kosmetice, šípkové oleje seženete na trhu nejčastěji za cenu kolem 150 Kč/ 20 ml (např. od značek Saloos, Nobilis Tilia, Renovality apod.), větší balení vychází vždy výhodněji. Při nákupu si také ověřte, zda se jedná o šípkový olej určený ke konzumaci, nebo aplikaci na tělo a pleť. Vždy vybírejte pouze ty 100% a za studena lisované.

Šípkový olej může být velmi hutný, doporučuje se jej ředit jinými. Výhodou je, že ani při naředění neztrácí své cenné vlastnosti. Míchat jej můžete například s hroznovým nebo mandlovým. Chcete-li navíc podpořit redukci pigmentových skvrn a podráždění, sáhněte po za studena lisovaném švestkovém či malinovém oleji. Vydatnou dávku antioxidantů a hydratace pro suchou pleť dodá olej moringový či baobabový. Lepší revitalizace a regenerace pleti zase dosáhnete, když šípkový olej smícháte například s růžovým nebo tím z pšeničných klíčků.