Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak zvládnout nákupy s malým miminkem v klidu a bez stresu?

Halfpoint / Shutterstock.com

Nákupy s malým miminkem jsou noční můrou mnoha novopečených maminek. V porodnici jsou nablízku sestřičky a školený personál, ale v běžném životě si už musejí rodiče poradit sami. A k tomu samozřejmě patří také nákupy potravin. Poradíme, jak nakupovat s miminkem, abyste to zvládli v klidu a pohodě.

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

1. Vezměte si na nákup pomocníka

Zejména s velmi malými dětmi (např. v šestinedělí) se kvůli bakteriím nedoporučuje příliš chodit mezi lidi, ale spíše se držet doma. Jíst se ovšem musí, a tudíž se nákupům nejde vyhýbat věčně.

Naše první rada tedy zní – vezměte si na pomoc při nákupu pomocníka. Poproste partnera, rodiče, kamarádku nebo třeba sousedku a domluvte se na nákup ve stejný čas.

Zatímco vy budete nakupovat, váš pomocník dítě pohlídá – může ho hlídat venku, čekat v autě, případně i objíždět obchod s kočárkem. Nakoupeno bude do 15 minut a vy i dítě budete v klidu. Tuto pomoc oceníte zejména v prvních měsících s miminkem.

Mrkněte na plenky v akci

2. Nákupy s kočárkem svépomocí

Manžel či partner pracuje dlouho do večera, kamarádky nemají čas a rodiče nejsou zrovna na dosah. Pokud nemáte nikoho, koho byste poprosila o hlídání, budete muset nákup zvládnout sama.

Dříve nechávaly maminky běžně kočárek před obchodem. Možná si pamatujete scénu z filmu Brácha za všechny peníze – hlavní hrdinka zanechá při nákupech své roční dítě v kočárku, a když se vrátí, nemůže ho najít. Třebaže se jedná jen o film, je pravda, že za minulého režimu maminky děti takto nechávaly a zpravidla se nikdy nic nestalo. Dnes už je ale doba jiná, tuto praktiku tedy rozhodně nedoporučujeme.

Některé obchody s dětmi pomohou

Pokud máte větší děti, můžete využít dětské koutky, které mnoho obchodů nabízí. Oblíbené jsou třeba ty v Ikea. Dětský koutek najdete také v některých hypermarketech Globus, například v Opavě pod názvem Dětský koutek Globinek. Ověřte si, zda jej neprovozuje i váš oblíbený supermarket.

Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Co promyslet, než se vypravíte do obchodu s kočárkem?

  • Zda má obchod bezbariérový přístup.
  • Zda má prostorné uličky pro dětský kočárek.
  • Kde dítě případně nakrmíte a přebalíte, pokud bude potřeba.

Pokud vozíte menší dítě, zpravidla do zhruba 9 měsíců věku, v hlubokém kočárku, můžete mu k nohám uložit i drobnější nákup. U větších dětí vyžadujících sportovní korbu však tato možnost odpadá – nákup zde musíte ukládat pouze do prostoru pod kočárkem.

Tak či tak se vám ale nejspíš nepodaří schovat do kočárku více než 10 položek. Nákupy s ním se proto hodí spíše pokud plánujete brát menší počet věcí.

A co přebalování?

Pokud se chystáte na nákup na delší dobu, je fajn vědět, že budete mít miminko kde přebalit. Některé obchody mají přebalovací pulty na toaletách nebo v samostatné místnosti u toalet pro zákazníky. Jde například o obchody Ikea, některé Kauflandy i Globus.

Nejsnazší je zajet nakoupit do většího nákupního centra, kde mají přebalovací pulty vždy (např. nákupní centrum Chodov v Praze, Galerie Vaňkovka v Brně, Šantovka v Olomouci a další). Mějte však na paměti aktuální situaci ohledně šíření nemoci Covid-19 ve svém okolí.

A pokud bydlíte na menším městě, kde jsou jen malé obchody bez přebalovacích pultů, vystačíte si v pohodě i s venkovní lavičkou. Stejně tak ale můžete dítě přebalit v kočárku – ideálně však mějte připravenou jednorázovou přebalovací podložku, která v případě nehody zachrání kočár i oblečení dítěte.

Masson / Shutterstock.com

3. Nákupy s dítětem v nosítku

Pokud používáte nosítko, manduku či šátek, můžete na nákup vyrazit s dítětem na břiše. Oproti nákupu s kočárkem má ten s nosítkem několik výhod:

  • Nemusíte řešit, zda je obchod bezbariérový.
  • Můžete do ruky vzít košík a udělat střední nákup.
  • Pokud nejste v obchodě autem, nákup bez problémů odnesete v batohu na zádech.

Stejně jako u nákupu s kočárkem ale musíte zvážit, kde dítě případně nakrmíte a přebalíte, pokud to bude potřebovat. Také se vyplatí vyrazit na takový nákup ve chvíli, kdy dítě spí a nebude hrozit, že se probudí a začne plakat a dožadovat se jídla či nové plenky.

Mějte vždycky po ruce ubrousky v akci

4. Nakupujte přes e-shopy

Posledním a úplně nejjednodušším způsobem nakupování je jednoduše zůstat doma a vše objednat online. Dnes už máme spoustu možností a nakoupit online si může opravdu každý, ať už bydlí na malé vesnici, či v hlavním městě.

Můžete využít přímo online supermarketů (např. Rohlík), které doručují jídlo až domů, nebo nakoupit v jakémkoliv e-shopu s jídlem, zdravou výživou, kosmetikou a dalšími produkty. A vhodné je také ověřit, jestli službu rozvozu nenabízí i váš oblíbený supermarket – po celé republice takto rozváží například řetězec Tesco.

Ať už nakupujete jakkoliv, faktem zůstává, že miminko znamená i četné výdaje. Pokud se tedy snažíte ušetřit, není nic lepšího než mít stálý přehled o aktuálních slevách v obchodech.