Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyzkoušejte dietní, jednoduché domácí langoše! Máme 2 recepty na méně mastné varianty

Canva

Langoše jsou oblíbeným smaženým jídlem, které si většinou dáváme ve stánku s rychlým občerstvením. Jejich příprava je ovšem snadná a klidně se do ní můžete pustit doma. A co víc, máme pro vás dva recepty na odlehčenější varianty, které nejsou tak mastné. Vyzkoušejte langoše s kefírem nebo pečené langoše bez smažení, které vás v létě ušetří horkého a prskajícího oleje.

Přečtěte si také

Levnější než kupované, netoxické a opravdu účinné: Návod, jak snadno vyrobit domácí čisticí prostředky

Maďarský oblíbenec festivalů, poutí a koupališť

Langoše pochází z Maďarska a jejich název je odvozeninou od maďarského slova „láng“, což v překladu znamená „plamen“. Původně se připravovaly na peci jako snídaně z chlebového těsta. Až později se jejich příprava zrychlila a zjednodušila smažením a fritováním a stal se z nich pokrm, jak jej u nás známe dnes.

Dva tipy, jak připravit klasické langoše dietněji

S novodobým způsobem přípravy se z langošů samozřejmě také stal strašák každé diety. Ačkoliv toto jídlo nebude nikdy patřit k nejzdravějším, existují dva způsoby, jak klasické langoše připravit alespoň trochu dietněji:

  1. Přidejte do kynutého těsta trochu jogurtu (případně kefíru). Díky němu nasají langoše méně tuku a nebudou tak mastné.
  2. Před smažením dejte vytvarované placky na pár minut péct do trouby, a až poté dosmažte v oleji.

Kromě výše uvedených tipů můžete pojmout dietněji celou přípravu a udělat si langoše, ve kterých hraje kefír hlavní roli, nebo nesmažené langoše pečené v troubě bez oleje.

Kefírové langoše

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml kefíru
  • 100 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • ½ lžičky cukru
  • 2 lžičky soli

Postup:

  1. Nejprve si z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek a počkejte cca 15 minut, než vzejde.
  2. Mezitím v míse smíchejte ostatní suroviny (mouku, vejce, kefír a sůl), nakonec přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Pokud se bude lepit, přidejte o trochu víc mouky.
  3. Těsto dejte na alespoň hodinu zakryté kynout. Můžete ho nechat odpočinout i po delší dobu (přes noc nebo i 24 hodin), v takovém případě ale zabalte mísu do potravinové fólie a těsto uložte do lednice.
  4. Z hotového těsta vytvářejte na pomoučněné lince libovolně velké placky, které budou vysoké asi 1,5 až 2 cm.
  5. Placky smažte v rozpáleném oleji dozlatova. Pokud je smažíte v hrnci nebo na pánvi, zkuste langoše během smažení přiklopit pokličkou. Měly by se díky tomu krásně nafouknout.

Pečené langoše bez smažení

Budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 2 uvařené, středně velké brambory
  • 50 ml oleje

Postup:

  1. Z poloviny vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek a nechte ho vzejít.
  2. Mezitím si nachystejte dvě vychladlé, uvařené brambory, které nastrouhejte najemno. Díky nim budou langoše vláčnější a měly by vydržet měkké i do druhého dne.
  3. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte kvásek, nastrouhané brambory, olej, sůl a začněte vypracovávat těsto. Postupně do něho přilévejte zbytek mléka tak, aby bylo hladké, pružné a nelepilo se. Zpočátku může být hnětení těžší (kvůli bramborám), můžete proto přidat trochu více mouky.
  4. Přikryté těsto nechte asi hodinu vykynout. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C. Z hotového těsta tvarujte placky – můžete je opatrně roztahat rukama nebo vyválet.
  5. Na plechu je pečte asi 15 minut, dokud nebudou okraje zlatavé a langoše propečené. V polovině času je v troubě jednou otočte.

S čím langoše podávat?

Pokud chcete dodržet dietnější variantu tohoto jídla, vsaďte na tradiční maďarskou oblohu, jakou je zakysaná smetana s prolisovaným česnekem, posypaná nastrouhaným sýrem.

Pro českou klasiku podávejte langoše s česnekovým potěrem (smíchejte prolisovaný česnek s trochou soli, vody a kapkou olivového oleje), kečupem a strouhaným sýrem, případně s tatarkou, šunkou a dalšími náplněmi podle chuti.

Vzhledem k tomu, že je langošové těsto podobné tomu koblihovému, lze je připravovat i nasladko a zdobit lískooříškovou pomazánkou, marmeládou, ovocem, zakysanou smetanou nebo sladkým tvarohem apod.