Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pozor na kuřecí maso. Z některých zemí může obsahovat masokostní moučku!

Canva

Mezi Čechy patří kuřecí maso mezi nejoblíbenější, a to nejen díky svým dietetickým a nutričním hodnotám. Příznivá bývá také jeho cena a k oblibě přispívá i snadné a rychlé zpracování. Každý Čech tak sní ročně „kuřecího“ necelých 30 kg. Umíte si ale vybrat ty nejlepší kousky? Poradíme, na co se při jeho nákupu zaměřit.

Přečtěte si také

Globus stahuje z prodeje termixové dezerty kvůli nevyhovující kvalitě

Co je patrné na první pohled

Kuřecí maso se dělí do dvou tříd jakosti: A a B. Vyšší kvalitu označuje písmeno A. Ani v jedné ze tříd však nesmí mít maso modřiny, otlaky, odřeniny, pohmožděniny, nebo dokonce zlámané kosti. Kůže musí být neporušená a čistá. Kuře v jakostní třídě A musí být navíc plně zmasilé a mít dobrou stavbu těla.

Bez ohledu na jakostní třídu by nemělo být maso krvavé a obsahovat krevní sraženiny. Mělo by mít příjemně narůžovělou barvu v případě naporcovaných částí, v případě celého kuřete není závadná ani barva lehce nažloutlá.

Canva

Chlazené vodou nebo vzduchem

EU sice povoluje různé způsoby chlazení masa, v Česku se ale výhradně používá chlazení vzduchem nebo vzduchem s mírným mlžením. Tyto typy jsou sice nákladnější než chlazení vodou, zajišťují však lepší rovnoměrné vychlazení masa na požadovanou teplotu maximálně 4 °C. Dále zajišťují jen minimální, nebo dokonce žádný obsah zbytkové vody v mase, při nákupu tak platíte opravdu jen za maso, nikoli za vodu.

Chlazení vzduchem je navíc hygieničtější, maso si drží svou původní kvalitu a o něco lepší je později i jeho trvanlivost.

Masu mraženému se, pokud můžete, raději vyhněte. Mráz mění strukturu masa, které pak při konečném zpracování nedokáže tak dobře vázat vodu, a tak je na talíři tužší, sušší a chuťově mdlejší. Dobrou volbou není ani maso tzv. křehčené, které obsahuje až o 20 % více vody.

Tip: Vyhněte se masům, na jejichž povrchu je patrná námraza. Velmi pravděpodobně budou přemrzlá.

Z Čech, nebo ze zahraničí?

Z celkového množství kuřecího masa, které ročně spotřebujeme, pochází přibližně 65% z českých chovů a drůbežáren. Zbytek pokrývá zahraniční produkce. Z té je naším největším dodavatelem Polsko. Následuje Německo a ostatní státy EU, dostat se nám na talíř může ale i kuřecí třeba až z Brazílie. U mas ze super a hypermarketů není vždy jednoduché zemi původu dohledat.

Pokud je to možné, dejte vždy přednost masu z ČR. Hygienické standardy jsou u nás velmi přísné, růstové hormony jsou zakázané, antibiotika jsou kuřatům podávána jen v nejnutnějších případech a po řádné veterinární prohlídce a podobně přísná jsou i nařízení týkající se krmení a celkového chovu brojlerů. U mas z české produkce tak ani nemusíte mít obavy z toho, že by byla kuřata krmena jen nebo převážně masokostní moučkou.

Canva

Označení musí být vypovídající

V ostatních zemích mohou být standardy pro chov a zpracování brojlerů jiné, zejména pak v zemích mimo EU, se zárukou kvality je to tedy o poznání těžší. Přesto, pokud jste nenarazili na maso z české produkce, dbejte alespoň na to, aby byla na obale uvedená konkrétní země původu. To je pořád lepší, než nejednoznačné označení „maso z EU“. Takové maso může být v některých případech do EU dovezeno ze zemí třetího světa a v EU jen přebalené. Takovému je nejlepší se úplně vyhnout.

Tip: Na etiketě by mělo být v ideálním případě vždy uvedeno, kde se kuře vylíhlo, kde bylo vykrmeno a kde poraženo.

Z farmy, od řezníka nebo z velkochovu

U masa od lokálního farmáře máte téměř vždy jistotu, že bude tak čerstvé, jak to jen jde. Mnohdy je také možné jeho farmu navštívit a přesvědčit se na vlastní oči o tom, v jakých podmínkách kuřata žijí. U některých z větších masných farem jsou rovnou i jatka a řeznictví.

Ovšem náklady na chov jsou pro všechny malofarmáře vždy vyšší než náklady velkochovů, a tak lze očekávat i o něco vyšší cenu konečného produktu. Velkochovy, zaměřené zejména na kvantitu, se v kvalitě mohou s malými farmáři srovnávat spíše vzácně. Záleží pak už jen na tom, jestli je vaší prioritou cena, anebo čerstvost a kvalita.

Délka chovu a způsob výkrmu

Na pultech a v regálech můžete narazit na kuřata s různou délkou výkrmu či způsobem chovu (ten ale není povinné na obale uvádět).

  • Běžně, nejčastěji ve velkochovech, se porážejí kuřata už po 38 dnech výkrmu.
  • Selská kuřata, tedy kuřata z menších farem, se porážejí po 42 až 56 dnech.
  • Biokuřata po 56 až 84 dnech.

Velkochovy mají výkrmné programy značně propracované, díky čemuž je doba výkrmu výrazně kratší.

Proč kuřecí maso jíst

Bílá masa obecně jsou dietní a lehce stravitelná, jejich konzumace tak organismus nijak výrazně nezatěžuje a nepřekyseluje ho. Kuřecí maso je bohatým zdrojem bílkovin, naopak cholesterolu obsahuje jen velmi malé, neškodné množství. Získáme z něj také různé minerály jako například draslík a fosfor, které našemu tělu pomáhají využívat vápník a příznivě působí také na snížení krevního tlaku.

Uvařte si třeba šťavnaté kuře s mrkvovým pyré

Dobrou chuť!