Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pozor na to, jaké víno kupujete! Inspekce zjistila, že některá jsou zkažená

Canva

Možná se to stalo i vám: přinesli jste si domů víno, otevřeli ho a zjistili, že má zvláštní pachuť. Nejspíš za to mohla oxidáza – vada, kterou Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila u několika vín prodávaných v obchodech.

Přečtěte si také

Tesco končí s nonstop otevírací dobou. V noci už v tomto řetězci nenakoupíte

Inspekce varovala před víny s oxidázou

Jak na stránkách Potraviny na pranýři uvedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce, při nedávných kontrolách odhalila hned několik vín, u kterých došlo k silné oxidáze. Není tedy vyloučené, že si zákazník problému u regálu nevšimne a zkažené víno koupí.

Problémem je fakt, že se oxidáza těžko poznává, pokud v rukou držíme uzavřenou lahev. U krabic pak nemáme žádnou šanci kontroly, protože jejich obsah ani nevidíme.

U některých šarží těchto vín byla zjištěna oxidáza

Jednotlivé šarže případně najete na stránkách Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

SZPI

Jak vzniká?

Tzv. hnědnutí, správně oxidáza, je změna, která se odehraje ve víně, pokud je vystaveno kyslíku. Stane se tak třeba při chybném stáčení, nedoplňování sudů a proniká-li vzduch do lahve. Kyslík vínu zpočátku pomáhá, protože rozvíjí jeho vůni. Jenže po určité době se tento pomocník mění v záškodníka, který když působí příliš dlouho, víno nenávratně zničí.

Poznáte ji pohledem, čichem a podle chuti

Bílá vína, u kterých dochází k oxidáze, se zbarvují do tmava, nebo dokonce až hnědnou. Změní se také vůně, kdy z ní zmizí vinné tóny, a samozřejmě i chuť, která je najednou spíše jablečná a hořká. U červeného vína je proces podobný, jen si hůře všimnete barevné změny.

Kvalitní víno by po otevření lahve mělo vydržet i několik dní, než začne k oxidáze docházet, přičemž prvním příznakem se stane slabší vůně, ale jinak bude možné ho bez problémů pít. U vín nekvalitních pak dochází k oxidáze i během několika hodin.

V některých případech je oxidáza v pořádku

Existují druhy vín, u nichž je oxidáza zapojena do procesu výroby. Například jde o vína typu rancio, solera, některá portská vína atd. Kvalita vína se v tomto případě nemění, protože jde o záměrný a řízený krok, který danému vínu dodává specifickou chuť a aroma.

Jak se vyhnout problému?

V obchodě jste při kupování vína v lahvi odkázání pouze na svůj zrak. Nejde-li o speciální druhy vín, všímejte si, zda není tekutina naoranžovělá nebo nahnědlá. Ve vinotékách požádejte o ochutnávku, díky níž snadno poznáte, zda je vše v pořádku.