Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jedno jablko denně a budete hubnout rychleji!

Canva

Často plýtváme nejen penězi, ale i časem a energií na neustále nové trendy v hubnutí, redukční diety, speciální jídelníčky a potraviny. Málokoho z nás by ale napadlo sáhnout při snaze zhubnout po něčem tak jednoduchém, snadno dostupném, levném a v podstatě samozřejmém, jako je jablko. A přitom právě toto ovoce je při dietách opomíjené zcela neprávem.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Forma do plavek pomocí jablek

Výzkum Ovocnářské unie ČR odhalil, že jablko je užitečný pomocník při snaze shodit nadbytečná kila. Ukázalo se totiž, že ženy s nadváhou, které denně přidávaly ke své redukční dietě malé kousky jablek a hrušek, zhubly více než ty, které ke stejnému jídelníčku přidávaly ovesné sušenky.

Z výsledků dále vyšlo, že ti, co snědí denně více ovoce, přijmou zároveň méně kalorií, díky čemuž v konečném důsledku hubnou.

Jak a proč to funguje

  • Jablka jsou plná vlákniny (pektinu), která podporuje po jídle pocit nasycení. V jednom velkém jablku je kolem 5 g vlákniny. V žádném jiném ovoci už jí více nenajdete.
  • Zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny do redukčních jídelníčků snižuje celkový počet přijatých kalorií.
  • Přestože jablka obsahují cukry v podobě fruktózy, díky vláknině se do krve uvolňují výrazně pomaleji, a tak se lépe udržuje stabilní hladina cukru v krvi.
  • V porovnání s ostatními neovocnými potravinami jsou jablka nízkokalorické jídlo.
  • Jedná se v podstatě o dietní potravinu, která neobsahuje žádné tuky, je bez sodíku, bez nasycených tuků i bez cholesterolu.
  • Jablka povzbuzují látkovou výměnu v těle a zrychlují tak spalování tuků.
  • Vlákninu, která vyvolává pocit nasycení, velmi šikovně doplňuje typická jablečná chuť – ta totiž zahání chuť na sladké.

Zkuste si jeden týden dopřát místo jednoho z hlavních jídel denně 3 jablka. Podle výzkumníků Ovocnářské unie budete za zmíněných 7 dní lehčí až o 2 kila.

Pokud je to na vás pro začátek příliš, dopřejte si alespoň jedno jablko před každým hlavním jídlem. Pomůže vám rychleji docílit pocitu sytosti, díky čemuž vám bude z hlavních chodů bohatě stačit poloviční porce.

Canva

Jablka snižují riziko vzniku rakoviny

Přestože moderní medicína nemá prozatím jasné odpovědi na to, proč a kdy se rakovina v těle objeví, dostupné informace poukazují na to, že významnou roli v celé této problematice sehrává prevence. Do ní mimo jiné spadá vyvážená strava, dostatek pohybu a spánku, work-life balance a odolnost vůči stresu.

Co se týká vyvážené stravy, může příjem většího množství vlákniny, mikronutrientů, fytonutrientů (látek napomáhajících organismu v boji s nemocemi) a hlavně flavonoidů obsažených v jablkách snížit riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu.

Nejvíce vitamínů má slupka

Výzkumníci odhalili, že v laboratorních podmínkách potlačují fytonutrienty obsažené v jablkách růst rakovinných buněk v játrech a tlustém střevě. I když je těchto látek plný celý plod, nejvíce jich najdeme v jablečné slupce. Kromě jiného je zmíněné ovoce také výrazným zdrojem vitamínu C.

Posilují zdraví kostí i krevní oběh

Kromě vysokého obsahu vitamínu C jsou jablka bohatá také na vitamín B6, hořčík, fosfor, vápník a železo. Pomáhají udržovat krevní oběh v kondici a spolu s tím, že v nich nenajdeme sodík, nasycené tuky ani cholesterol, sehrávají významnou roli v prevenci srdečních chorob.

Jablka a šťáva z nich jsou dokonce nejbohatším přírodním zdrojem bóru – prvku, který podporuje zdraví kostí.