Lívance nadýchané jako obláček! Stačí přesně odvážit, správně zamíchat a dokonalý výsledek je zaručen. Stojí to za to

Dva lívance na talíři polité čokoládou a zdobené přepůlenými zrníčky hroznového vína Anna Kolásková

Chcete si pochutnat na nadýchaných a jemných lívancích? Pak si vyhraďte 30 minut času. Příprava japonských „souffle“ lívanců není zadarmo, ale námaha stojí za to! Tyto lívance budou nezvykle vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. Nepotřebujete na ně speciální formu, kterou používají v restauracích, postačí obyčejná pánev. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Zbavte se plevele efektivně a bez dřiny. Než sáhnete po chemii, zkuste přírodní prostředky. Stačí vám i voda

Proč jsou souffle pancakes tak báječně vláčné?

V originále souffle pancakes, jiggly pancakes, fluffy pancakes nebo jednoduše japanese pancakes. Nadýchané obláčkové lívance pochází z Japonska a jsou vláčné díky speciálnímu bílkovému těstu. V restauracích tyto lívance připravují ve speciálních formách, doma si ale vystačíte jen s obyčejnou pánví. Připraveni? Jdeme na to.

Co potřebujeme na souffle lívance?

Přesnost a zase přesnost. Aby vám lívance vyšly na jedničku, nezapomeňte všechny ingredience pořádně odvážit.

Co potřebujete na vaječnou melanž?

  • 2 vaječné žloutky (vejce o hmotnosti 60 g cca)
  • 15 ml mléka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 30 g hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody

Co je zapotřebí na meringue?

  • 3 bílky (vejce o hmotnosti cca 60 g)
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 50 g cukru moučka
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
Cuketové lívance
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Cuketové lívance

Cuketa patří ke skvělým sezónním surovinám, ze kterých se dají vykouzlit dobroty doslova za pár minut. Jednou z nich mohou být tyto rychlé cuketové lívance, které si nejlépe vychutnáte ještě teplé, podávané s jogurtovým dipem.

Cuketové lívance
Banánovo-ovesné lívance
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Banánovo-ovesné lívance

Milujete lívance a chcete si připravit jejich zdravější variantu? Ochutnejte naše banánovo-ovesné lívance. Je to rychlovka – vše jen rozmixujete v mixéru a můžete smažit. A chutnají naprosto skvěle. Doporučujeme je zakápnout javorovým sirupem a doplnit třeba čerstvým ovocem, které máte zrovna po ruce.

Banánovo-ovesné lívance

Jak na přípravu lívancového těsta?

Potřebné suroviny máte připravené a můžeme jít na věc! Čím začít? No přece přípravou vaječné melanže! Poradíme vám, jak na to.

Příprava vaječné melanže

  1. Do mísy dejte žloutky, přidejte mléko a vanilkový extrakt. Mouku smíchejte s jedlou sodou a prosejte do mísy.
  2. Pořádně promíchejte metličkou, aby v melanži nebyly hrudky a dejte stranou.

Příprava bílkové meringue

  1. Vezměte si na pomoc robota a bílky vyšlehejte dopolotuha.
  2. Přidejte k nim citronovou šťávu a nadvakrát přidejte i cukr.
  3. Vyšlehejte dotuha a nakonec ručně zapracujte škrob.
Těsto na lívance ve skleněné míse Anna Kolásková

Spojení melanže s meringue

  1. Do vaječné melanže přidejte 2 lžíce bílkové meringue, abyste melanž vymíchali do tekuté podoby.
  2. Nyní do melanže nadvakrát stěrkou velmi opatrně zapracujte bílkovou meringue směs.
  3. Těsto by mělo být stále nadýchané a pevné.
  4. Těsto pomocí lžíce opatrně přendejte do sáčku, který nahoře utěsněte. Prostřihněte otvor a souffle těsto je připraveno na pečení.
Těsto v sáčku Anna Kolásková

Recept na báječné souffle lívance

A konečně se můžeme vrhnout na vlastní pečení lívanců na pánvi. Budeme péct na oleji. Na jednu pánev by se vám měly vejít dva větší lívance.

Jak na pečení lívanců na pánvi?

  1. Na pánev kápněte trošku oleje (řepkový, slunečnicový) a zdobičkou vytvořte první patro lívance.
  2. Na pánev kápněte několik kapek studené vody, přiklopte pokličkou a na nízký plamen lívance nechte opékat první 2 minuty.
  3. Poté pokličku zvedněte, doplňte k lívancům zdobičkou druhé patro těsta, opět přidejte pár kapek vody a nechte lívance na nízký plamen péct dalších 6–7 minut.
  4. Lívance velmi opatrně obraťte, opět přidejte pár kapek vody a nechte dopéct 3–4 minuty.
  5. Pokud by nebyly hotové, nechte je ještě na pánvi dopékat několik minut.

Tip: Na jednu pánev se ideálně vejdou 2 větší lívance. Těsto v receptu vystačí na 4 až 5 větších lívanců.

Pečení lívanců na pánvi Anna Kolásková

Jak hotové lívance servírovat?

A teď už kuchařce nezbývá nic jiného než se s výsledkem svého snažení pochlubit! Jak lívance správně servírovat, aby se na strávníky jen smály z talířů? Je důležité správně je nazdobit. Co na ně patří?

Zdobení souffle lívanců

  1. Na souffle lívance patří podle originálního receptu kostička másla a javorový sirup.
  2. Nic nezkazíte, pokud přidáte vyšlehanou šlehačku a čerstvé ovoce (jahody, borůvky, hrozny, nektarinky).
Lívance na talíři, polité čokoládou a zdobené zrníčky vinné révy Anna Kolásková

Tip Kupi

Chcete mít vždy přehled o aktuálních akcích a slevách? Sledujte Kupi a ulovte si v akci třeba čerstvé jahody nebo borůvky na ozdobení souffle lívanců.

Zdroj: autorský recept Anna Kolásková