Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Umíte si připravit domácí pita chléb? Pomůžeme vám, není to vůbec složité

Canva

Nemusíte být na dovolené na Blízkém východě nebo u Středozemního moře, abyste ochutnali skvělý pita chléb. Tento zvláštní druh pečiva se podává k omáčkám nebo k polévce. V různých obměnách se s ním můžete setkat v restauracích, na pultech supermarketů, a dokonce si jej snadno vyrobíte i doma.

Přečtěte si také

Carrefour a PepsiCo zakopávají válečnou sekeru. Jejich spor byl ve Francii ukončen

K čemu pita chléb podávat?

Pita chleba je lahodné a jemné pečivo z pšeničné mouky a kvasnic, které není nijak výrazné, a tudíž nezmění chuť pokrmu. Na východě se tradičně podává hlavně s dušenými masy v omáčce – ty bývají velmi pikantní a zakousnutí do chleba alespoň částečně sníží jejich ostrost. Dále se podává k hummusu, což je pomazánka z cizrny, tahini pasty a koření. 

Pita chléb je měkký a můžete do něj i něco zabalit – určitě jste už někde viděli třeba stánek s gyrosem prodávaným právě v pitě. Koupit si ji můžete už připravenou a zabalenou v ochranné atmosféře, vhodné je si ji však před konzumací ještě ohřát. Další možností je verze k rozpečení, kterou seženete zmrazenou nebo chlazenou. Skvělou čerstvou pitu najdete u prodejců blízkovýchodní kuchyně nebo ve specializovaných pekařstvích.

Je libo domácí gyros?

Jak pitu připravit doma?

Je to velmi jednoduché a levné! Budou vám stačit dva hrnky hladké mouky, lžička sušených kvasnic, hrnek vlažné vody, sůl a trocha cukru. Z těchto naprosto běžných ingrediencí si připravte hladké těsto, které nechte hodinu kynout a poté vytvarujte placky, které pečte na vysokou teplotu asi čtyři minuty.

Canva

Jak pita chléb dále zpracovat?

Čerstvě upečený pita chléb je možné rovnou konzumovat. Verze z obchodu ohřejte v mikrovlnné troubě, na pánvi nebo na plechu. A do hry lze pitu zapojit i při grilovačkách – na grilu nejprve připravte maso v kořeněné marinádě, hodit se ovšem mohou i různé šašliky či pikantní kofty. Přidejte nějaký jogurtový dip s bylinkami a budete hvězdou večera.

Pita chléb je sám o sobě veganský, protože neobsahuje žádné živočišné produkty. Pro dokonalý veggie pokrm ho proto naplňte třeba falafelem – placičkami z cizrny, které jsou běžné v Turecky či na Blízkém východě. Výsledná chuť bude tak zajímavá, že si ji určitě oblíbí i masožravci.

Pitu můžete připravit i s rajčatovou příchutí

Jak jej ozvláštnit?

Pokud chcete o něco zdravější verzi pita chlebu, část mouky zaměňte za celozrnnou či špaldovou. Musíte si však pohrát i s poměrem vody, protože různé druhy mouky sají různě vodu a výše zmíněný poměr již pravděpodobně nebude fungovat. 

Pita chléb můžete vyrobit i v barevné variantě, – na Blízkém východě by se asi moc nadšeně netvářili, výsledek ovšem stojí za to! Do vody rozmíchejte třeba rajčatový protlak a získáte červenou rajčatovou pitu. Vyrobit lze i zelenou pitu ze špenátu, ale v tomto případě použijte spíše listový špenát, který rozmixujete.