Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Domácí ghí: Vyrobte si doma přepuštěné máslo. Nepálí se a vydrží déle čerstvé

StockImageFactory.com / Shutterstock.com

Už naše babičky věděly, že nespornou výhodou přepuštěného másla je, že se při smažení nepálí. Mimo to má ale takzvané ghí i mnoho dalších výhod. Hodí se pro diabetiky, pomáhá nám udržovat zdravou střevní mikroflóru, vydrží dlouhou dobu čerstvé a skvěle se na něm smaží ryby!

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Příznivé účinky ghí na lidské zdraví

Kromě toho, že vyhovuje lidem citlivým na laktózu a kasein (bílkovinu kravského mléka), pomáhá také udržet organismus ve skvělé fyzické kondici. Působí protizánětlivě a detoxikačně a přispívá ke správné hladině cholesterolu a inzulinu.

Přepuštěné máslo je i pohlazením pro naše trávení – harmonizuje překyselený organismus. Ghí navíc dodává tělu omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a vitaminy A, D, E a K, čímž dochází ke zvýšení obranyschopnosti organismu. Cení si ho i tradiční léčitelé, kteří z něj připravují hojivé masti.

Nesporné výhody ghí v kuchyni

  • V první řadě má delší trvanlivost. Po dobu několika měsíců si uchovává čerstvost nekazí se.
  • Hospodyňky a kuchaři už dávno vědí, že ho mohou použít i ke smažení a pečení. Zatímco normální máslo se začíná přepalovat při 150 až 180 °C, přepuštěné máslo se přepaluje až při teplotách 200 až 250 °C.
  • Vyšší tzv. kouřový bod má ghí díky absenci mléčné bílkoviny. Pro tuto vlastnost si ho však oblíbili i lidé, kteří mají intoleranci na mléčné výrobky, ale nechtějí přijít o tradiční máslovou chuť.

Tip: Přepuštěné máslo dodává také nezaměnitelně jemnou chuť rybímu masu. Vyzkoušejte na něm připravit rybí filety a přesvědčte se sami!

Jednoduchý návod na jeho výrobu

  1. Budete potřebovat jen 500 g obyčejného másla – vložte jej do kastrolu s bytelným dnem.
  2. Nechte ho při střední teplotě (60–80 °C) pomalu rozpouštět, občas promíchejte a poté zregulujte teplotu na co nejnižší, tak, aby máslo jen lehce probublávalo. Postupně se na povrchu objeví sražená bílkovina a máslo získá zlatavou barvu.
  3. Sraženou bílkovinu sbírejte děrovanou naběračkou do doby, dokud nebude máslo čisté a nepřestane prskat.
  4. Nechte ho mírně zchladnout a poté jej přelijte přes jemné sítko do čisté nádoby s uzávěrem. Přepuštěné máslo uchovávejte v chladu.
S Kupi.cz vám už ghí v akci nikdy neuteče

Jak ho skladovat?

Máslo se uchovává v uzavřených nádobách v chladnějším prostředí, avšak nemusíte ho nutně skladovat v ledničce. Vydrží i několik týdnů při pokojové teplotě. Přepuštěné máslo nežlukne, neobsahuje žádnou vodu a získává touto úpravou na kvalitě.

Tip: Pokud mu chcete dodat nezaměnitelné aroma, přidejte do něj rozdrcené bylinky, chilli koření nebo pepř. Experimentujte podle nálady a chutí!

Koupit, nebo vyrobit?

Přepuštěné máslo obvykle v supermarketech neseženete, ale zakoupíte ho v lékárnách a v obchodech se zdravou výživou – stojí však až 1,5x více než klasické máslo. Proto se vyplatí nakoupit másla ve slevě a pustit se do výroby.

  • Výhodou domácí výroby je, že máte přehled o kvalitě přepuštěného másla a budete mít radost ze své šikovnosti.
  • Jakmile ho jednou ochutnáte, nebudete chtít jiné. Hodí se do pomazánek, polévek, na pečení, na smažení, do sladkých moučníků i do kaší. Snadno se roztírá a chutná naprosto famózně.
  • Naše prababičky ho mimo jiné používaly také k ošetření popálenin, jizev a popraskané pokožky.